Британски стадион изцяло от дърво

(0 гласа, средно 0 от 5)

forest-green-rovers-eco-park-football-soccer-stadium-architecture-news-zaha-hadid-architects-stroud-gloucestershire-england-uk_dezeen_hero-852x47901
Проектът e на световно известното бюро„Заха Хадид Архитектс”.
„Заха Хадид Архитектс” (Zaha Hadid Architects, ZHA) ще построят първия дървен стадион в света. Бюрото на световното известната архитектка Заха Хадид (1950 -2016 г.) бе избрано да проектира стадион с 5 хил.места, изцяло от дървесина за британския футболен клуб Forest Green Rovers. Отборът се състезава в Английската втора футболна лига, т.е. четвъртата по сила дивизия на Острова.

Базираното в Лондон архитектурно бюро спечели проекта след международен конкурс, в който се състезаваха над 50 конкуренти от Европа и Америка. Замисълът е, това да е най-екологичният футболен стадион в света, построен изцяло от дървесина и захранван изцяло от възобновяваеми източници на енергия. Това ще бъде прецедент, защото никъде другаде по света до момента не е построен такъв.
Самият стадион ще бъде разположен до гр.Траут до Глостършър, Югозападна Англия. Арената ще заема централно място в екопарк на стойност 100 млн.паунда - т.е. спортен и бизнеспарк, разположени на площ от 100 акра, в която са инвестирани само зелени технологии.

zaha-hadid-architects-forest-green-rovers-eco-park-stadium-designboom-06


Самият стадион е замислен да допълва вече съществуващия ливаден пейзаж.
Интересното е, че покривът на спортното съоръжение ще бъде от прозрачна мембрана, която помага на торфа да расте естествено.
Друг важен момент е, че арената е проектирана така, че да позволява бъдещи разширения. Първоначално е замислена за 5 хил.зрители, обаче стадионът може потенциално да бъде направен с удвоен капацитет, в зависимост от успеха на клуба.

zaha-hadid-architects-forest-green-rovers-eco-park-stadium-designboom-04

Половината от т.нар. екопарк ще предлага последна мода спортни съоръжения, които включват и стадиона, а в другата част – бизнеспарк със зелени технологии с устойчиво построени търговски офиси. В проекта е включен и развитие на природен резерват и потенциален център за обществен транспорт.
„Като строителен материал дървесината е изключително издръжлива, рециклира се и е много красива”, обяснява  Джим Хеверин, директор в „Заха Хадид Архитектс”.

zaha-hadid-architects-forest-green-rovers-eco-park-stadium-designboom-03

Близостта на подпорните елементи на стадиона един към друг е така замислена, че да може както терасите със седящи места, така и подовите плочи да бъдат направени също от дървесина. При повечето други стадиони тези елементи са или от бетон, или от стомана.

Феновете ще бъдат много доволни, защото най-близкото разстояние до футболното игрище е на 5 м, а седалките са изчислени така, че да осигуряват отлична и неограничена гледка към цялото игрище.

zaha-hadid-architects-forest-green-rovers-eco-park-stadium-designboom-05

За „Заха Хадид Архитектс” това не е първият спортен обект. Те са построили стадион в Олимпийския парк в Лондон, проектирали са един от стадионите за Световното през 2022 г., което ще бъде в Катар и сега ще направят един за британския футболен клуб Forest Green Rovers.

zaha-hadid-architects-forest-green-rovers-eco-park-stadium-designboom-sn_02_02

Автор: Светлана Желева
(По материали на чуждестранния печат)

Сподели

Тагове: дървен стадион | заха хадид архитектс | футболен клуб

 

Новини

30 Ноември 2018, 17.43
На 30 ноември 2018 г. в 12.00 часа на обяд приключи есенният етап от конкурса...
28 Ноември 2018, 16.11
Заха Хадид Архитектс (Zaha Hadid Architects) изложиха на показ свои архитектурни модели...
26 Ноември 2018, 11.45
На 21-ри ноември 2018 г. Sofia Event Center се превърна в бляскава сцена на уникалното по...
Медийни партньори
VIP медиен партньор