Sofia Capital City - устойчиво решение за престижен бизнес

(6 гласа, средно 3.67 от 5)
Phase-2-Cam5_F2_01_processed
Проектът Sofia Capital City се изгражда в югоизточната част на град София, на важната градска артерия - бул. „Цариградско шосе“. Изборът на мястото е основна предпоставка за изграждането на мащабен комплекс от бизнес сгради с общоградско значение, в края на Източната ос на града.
Тя започва от историческия център; преминава през емблематичния Орлов мост; инвестиционни групи 4-ти км, София Тех Парк, около детелината в Младост 1. Конкретната зона на Sofia Capital City е непосредствено до Метро станция „Цариградско шосе“. 

Районът е в процес на развитие: с изградени изложбен център, големи търговски обекти, офисни сгради, хотел, метростанция с буферен паркинг. Достъпът е възможен  от бул.„Цариградско шосе“, който претърпява основна реконструкция. Близките транспортни артерии бул.„Копенхаген“ и „Андрей Ляпчев“ се удължават в тази посока. Мястото допуска знаково оформяне на съвременната „източна порта” на града, за пристигащите от Юг с наземен или въздушен транспорт (Летище София се достига бързо с автомобил или градския транспорт - метро, автобус). 

Phase-2-Cam1_F2_03_processed
За създаването на концепцията са направени проучвания на световния опит в различни аспекти на високото съвременно строителство: сгради с прилежащо обществено пространство (Ню Йорк, Париж), многофункционални зони от нов тип, които съчетават бизнес, обитаване и отдих в единно устойчиво решение, изградени със значителни частни инвестиции (Берлин и Милано).* Извлечени са принципите на изграждане: функционалност, максимална гъвкавост и възможност за избор, заедно с първокласни условия за работа и развитие на компаниите, привлекателност на инвестицията в територията, града и региона.

Градoустройствената концепция за Sofia Capital City и проектите на сградите в комплекса са дело на българското архитектурно бюро „А и А Архитекти”

Архитектурно-строително изграждане
Проектът за Sofia Capital City се отличава с прецизно планиране, иновативна архитектура и високо качество на строителството. Изисква се прилагането на архитектурно-строителни иновации, които надвишават стандартите в строителния сектор. Мащабният комплекс е разположен на площ 57 дка, разделен е на два етапа за изграждане. 

Основната Функционална група са работните площи - офиси (50 %), останалата част са търговски площи (8%), заведения за хранене, жилища (на втори етап) и централно разположен парк. 
 
Phase-2-Cam11_F2_02_processed
Обществени зони: Capital Fort
, със своите мащабни покрити публични пространства, ще бъде основната локация за обществени услуги. Сградата предизвиква сериозен интерес от публиката и е припозната като един от новите символи на столицата. Централният парк заема откритото пространство по диагонала от East Fort към Sky Fort, замислен като зелен оазис със свободен достъп. В центъра му има водна площ с ефекти, с издигащи се озеленени хълмове околовръст, за да го закътат сред сградите. 

Композиционното изграждане е съобразено с изброените дадености.  Високите сгради и ниски тела кореспондират с околната среда. Обтекаемите форми са залегнали като общ формообразуващ принцип с различни проявления; създадено е единно цяло, като всеки елемент подкрепя останалите. Capital Fort дава челото на комплекса откъм булеварда с две огъвки – на високото тяло, плавно излизащо във височина и ниското, което затваря вътрешния ъгъл. Издигаща се на 126 м сграда, засега, е най-висока в страната. Овалното и доста масивно тяло на East Fort (71 м), изгражда композицията от Изток; Sky Fort, като център на комплекса се извисява значително над всички други. Тя  ще стане на свой ред най-високата сграда в България (202 м). Архитектурният му образ наподобява доста издължена арка, видима от всички посоки. 

Sky_Fort_cam12_processed
Фасади, технологично изграждане: В сградите се предвиждат технологии, материали и стандарти, нови за българския пазар. Фасадите са изцяло стъклени или с плътни елементи по ъглите. В най-високото тяло, ъглите  оформят две арки, които се събират на върха. Интегрирани са редица съвременни енерго- ефективни решения, покриват се показателите за сертификата BREEAM.  В Sky Fort ще бъдат инсталирани най-бързите в България асансьори. Конструкцията на всички сгради е проектирана с необходимата сеизмична устойчивост за територията на София.

Sky_Fort_cam7_processed
Етап 1 обхваща терен с площ 37 дка с три сгради: Capital Fort, East Fort, Sky Fort. 
Capital Fort е първата сграда от комплекса, построена 2010 - 2015 г. Концептуалният проект е съвместна разработка на бюрата „А и А Архитекти“ и световно известното „Аткинс Дизайн Студио“, създали емблематични сгради като Бурж Ал Араб, Дубай. Съчетани са високо и ниско тяло, разположени над търговски „подиум” и две подземни паркинг нива.  

Sky Fort. Първият истински български небостъргач от 202 м представлява кула с общо 41 надземни и три подземни етажа. Той ще предлага предимно офис пространства с неповторима гледка към София, Витоша и околностите. Под купола на върха ще са най-атрактивни общи площи - площадка за наблюдение със заведение за хранене. Фасадата ще бъде специално проектирана и изработена за обекта. Краят на проекта е планиран за 2019 г. 

Първите две сгради са съизмерими като РЗП: 80 до 82 000 м² , но като инвестиция, небостъргачът надхвърля с 11 млн. цената на Capital Fort - 65 млн. евро. Височината е със 76 м повече – което доказва отново, че високото строителство е много по-скъпо. 

East Fort, който е с по-скромни размери се състои от значителни по площ етажи, подходящи за разполагане на офиси тип „open space”. Търговските площи са достъпни от двете сграни. Завършването се планира за 2017 г. 

Първият етап има общо РЗП 214 хил. м². В него се очаква да работят 7 хил. служители при активно посещение, затова се предвиждат над 2000 паркоместа. Общата инвестиция е около 180 млн. евро.

Вторият етап включва South Fort, Sky Residence 1, 2. Трите сгради са обединени в общ многофункционален комплекс с жилищна функция - двете овални 35-етажни кули са апартаментна сграда и апартаментен хотел, разположени върху осем етажната офисна сграда и три нива подземни гаражи. South Fort ще предлага общи пространства за ползване от живущите в Sky Residence, включително спортен клуб, бар, барбекю и озеленени тераси, детска градина на партера. 

Phase-2-Cam4_F2_02_processed
Значение на Sofia Capital City. Иновативният проект за създаване на бизнес „сити” в столицата на България е от ново поколение, следва актуалните тенденции за подобна градска среда и принципите за устойчиво развитие. Качествените сгради ще обогатят градския силует, ще се превърнат в знакови за развитието на града и региона. Символичната порта на столицата Sky Fort ще представя града в светлината на актуална бизнес дестинация. Мащабната инвестиция ще влияе позитивно на местната икономика с привличане на български и интернационални компании.

Ключови проекти за високото строителство: първите високи сгради с прилежащо обществено пространство Рокфелер Център, Ню Йорк; Ла Дефанс, Париж е проект за изграждане на вторичен градски център с високи сгради; Ново Лондонско сити Канари Уорф в индустриална зона с привлечени значителни частни инвестиции; Потсдамер Плац и Сони Център, Берлин с разнообразни културни, търговски и развлекателни сгради; Порта Нуова в Милано смесва функциите бизнес, обитаване, отдих в единно решение.

Phase-2-Aerial_F2_02_processed
Арх. строителни данни на Първи етап: 
Площ на терена: 37 дка; РЗП: 214 хил. м² ; Офиси: 104 000 м²; Търг. площи: 16 000 м²; над 2 000 паркоместа; Инвестиция: приблизително 180 млн. евро. 
Capital Fort - 126 м
РЗП: 80 100 м²; Офиси: 36 000 м²; Търг. площи: 9 000 м²; 720 паркоместа
Инвестиция: 65 млн. евро; Период на строителство: 2013-15 год.
Sky Fort - Височина: 202 м
РЗП: 82 000 м²; Офиси: 40 000 м²; Търг. площи: 700 м²; 900 паркоместа
Инвестиция: 76 млн. евро.; Период на строителство: 2019 год.
East Fort - Височина: 71 м
РЗП: 53 000 м²; Офиси: 28 000 м²; Търговски площи: 6 000 м²; 550 паркоместа
Инвестиция: 39 млн. евро; Период на строителство: 2017 год.
Втори етап: South Fort - 165 м
РЗП: 105 000 м²; Офиси: 28 000 м²; Жилища: 41 000 м²; Търговия: 2 000 м²; 850 паркоместа
Инвестиция: 78 млн. евро
Автор: арх. Анета Трифонова 

East_Fort_from_the_square_cam8_processed
East_Fort_from_the_lake_cam10_processed
East_Fort_Lobby_East_2_processed
East_Fort_Lobby_West_2C_processed
Phase-2-int2_03A_processed
Phase-2-int3_03D_processed


 
Сподели

Тагове: east fort | sky fort | sofia capital city | а&а архитекти оод

 

Новини

18 Януари 2019, 14.11
Как Общият устройствен план (ОУП) на София да се базира на данни; Как да се...
16 Януари 2019, 10.26
13% ръст на приходите за 2018 г. спрямо 2017-та отчита R&M БългарияR&M - световен...
10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
Медийни партньори
VIP медиен партньор