Вдъхновението идва от контекста на функцията

(4 гласа, средно 3.75 от 5)

Арх. Раймондо Флакомио
Собственик, Архитектурно студио „Панидея”

Арх. Флакомио, разкажете ни повече за тази модернистична сграда, предназначена за тунинговане на автомобили. Какви специални изисквания имаше инвеститорът към вас?
Част от заданието беше да направим сграда, предназначена за шоурум за автомобили и мотоциклети. Но не само. Това трябва да бъде много специален бутик, където ще се правят уникални коли и затова да се отличава от другите „магазини”. Така чрез интериорните решения, цветове (предимно черно) и осветление насочихме вниманието само към определена стока, за да се подчертае, че тя е специална и уникална.
От тази гледна точка ние започнахме да мислим каква трабва да е тази сграда и какви цветови комбинации да изберем. И си помислихме, а защо тогава комплексът да не е черен и отвън? Добавихме и друг типично спортен цвят – червено, което е бързината, огънят, двигателят. Черното остава силата, някаква мистерия на елементите. Всички цветови решения са комбинирани с металик, за да осигурим максимален ефект.
Разбира се, изключително важно беше да заложим в проекта и функциите, които ще изпълнява този обект. За изложбената част трябва да има пространство, отговарящо на мащаба на автомобилите, а за моторите и аксесоарите сме предвидили не много висок обособен обем в предната част на сградата. Това ни даде възможност да направим над него една тераса, която води към кафенето за клиенти. Предвидено е, естествено, и работно пространство, където ще се прави тунинг на колите и моторите.
Опитахме се да приближим концепцията до принципите на автомобилния дизайн. Една от най-важните идеи, която идва от италианския футуризъм и авангард, бе да превърнем този статичен обект в динамичен.  

Сигурно е интересно да направите проект за подобен обект, който все пак е предназначен за много специфична дейност?
Предизвикателството е да облечеш една специална функция със специална дреха. Не правя всеки ден такива неща. Гледах стотици списания за тунинг, коли, мотори, търсих в интернет. Направих цялостно проучване, което е необходимо, за да мога да почувствам нещата. Тунинговането на моторни превозни средства е цяла вселена, трябва да се проникне в атмосферата на хората, които се занимават с тази дейност. Точно така идва и вдъхновението - трябва да навлезеш в контекста.

С какви материали решихте тази сграда?
Работната част е направена от готова стоматобетонна конструкция, предназначена за индустриално хале. Всички помещения са изпълнени с черна ламарина и червени елементи. Отвън са термопанели с вълнообразна повърхност, и при тях има известна динамика, за да не изглежда твърде праволинейно.
Предната част е с традиционна стоманобетонна конструкция, която облицовахме с алуминиеви фасадни елементи. Идеята беше да се получат много елегантни заоблени аеродинамични форми. Общата площ на комплекса е 4000 кв.м.

Как решихте проекта от енергоефективна гледна точка?
Сградата е изпълнена с всички необходими топло- и хидроизолационни матерали, без да имаме за цел тя да е нискоенергийна и да има собствени възобновяеми източници на енергия. Но мога да гарантирам, че комплексът е оборудван според всички стандарти за отопление, вентилация и климатизация. Все пак сме използвали методът на тригенерация – от газта, с която е захранена сградата, се произвеждат ток и пара.

Интериорната част също ли е ваш проект?
Не изцяло. Инвеститорът още от идейния проект имаше своите очаквания. Той държеше подът да е черен, затова поръчахме специален мокет от Дания. Идеята за интериора беше игра с цветовете. Целяхме с тях и с надписите да се произведе един нов бренд, който инвеститорът да може в последствие да мултиплицира.
Сподели
 

Новини

25 Март 2019, 10.20
Комбинирано социологическо и икономическо изследване в рамките на Визия за...
22 Март 2019, 10.19
Все още, 2,1 милиарда души са забравени. „Стоим зад правото на всеки един“...
21 Март 2019, 10.16
Икономическо изследване на Визия за София разглежда междусекторните...
Медийни партньори
VIP медиен партньор