Логистичен Център, гр. Исперих

(0 гласа, средно 0 от 5)
1_Anastas_Uzunov_Logistichen_Centar_632x380

Логистичен Център, гр. Исперих
Проектант: АРХИТАБ ЕООД, арх. Анастас Узунов, арх. Свилен Стоянов
Възложител: ХАН АСПАРУХ АД

Концепция
Логистичният център е предвиден за временно съхранение и експедиция на керамични изделия, обслужващ завод Хан Аспарух в гр. Исперих.
Сградата е разположена в непосредствена близост до завода и отговаря на критериите на европейските и световни стандарти, както и на нуждите и специфичните изисквания на Възложителя.

Проектирането е реализирано съвместно с проектантско бюро КОНДЕРА ЕООД. Изпълнител на обекта е МСК АД.

Функционално решение
При входа на комплекса е разположен Навес за товарни автомобили с КПП и охрана, като входния и изходния поток са разделени и преминават през автомобилни везни (кантар за ТИР).

2_Anastas_Uzunov_Logistichen_Centar_624x380

Логистичния център представлява едноетажна сграда, достъпна от външната страна и от обширен вътрешен двор, като е заобиколена от всички страни с алеи (улици), позволяващи движение на тежкотоварни камиони и ведомствен товароподемен транспорт.

Към улицата е разположена търговско-обслужваща зона с площ 1 408 кв.м., в която са предвидени: шоурум, зали за обслужване на клиенти, помещения за почивка на персонала със санитарно-битова зона, достъпен санитарен възел и пикинг зона с мострена зала.

Складовата зона представлява навес с „П“ образна форма, с обща площ 21 902 кв.м. и светла височина 5,00 м. В склада ще се съхраняват керамични изделия, пакетирани в кашони на европалети. Общият капацитет на склада е около 44 000 палетоместа.
Зареждането е предвидено от външната страна на складовите зони, а експедицията ще е от вътрешния двор. Товаро-разтоварните работи се осъществяват от газокари, като складът и ТИР зоните са на нивото на терена. Част от експедицията е решена чрез товарни рампи и изравнителни платформи с височина на 1,20 м. над нивото на терена.

В средната част на складовете е обособена отделна битова зона за складовите работници, включваща офис, помещение за почивка и санитарни възли със съблекални. Броят на персонала е общо до 45 човека, от които около 20 работни места са в търговско-обслужваща зона и 25 работника в складовата зона.

В непосредствена близост до входа са осигурени и 17 паркоместа и 24 броя места за велосипеди. Три от паркоместата са „достъпни“ за хора с неравностойно положение - съгласно чл. 19 (1) т. 3 на Наредба № 4 от 1 юли 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

3_Anastas_Uzunov_Logistichen_Centar_624x350

Технически показатели
    Имотът е с площ – 46 366 кв.м.
    ЗП = РЗП– 23 560 кв.м.
    Озеленяване–   9 320 кв.м.

Конструкция и материали
Носещата конструкция е монолитна стомано-бетонна за фундаментите и стоманена за колоните, гредите, рамките и столиците. Покривът ще е скатен с наклон 10% и ще се изпълни от термопанели с дебелина съответно 12 и 6 см.

На търговско-обслужващата зона фасадните стени ще се изпълнят от термопанели – 12 см. Вътрешните противопожарни стени ще са от термопанели от минерална вата – 12 см, а вътрешните преградни стени, ще са щендерни от гипсокартон – два слоя, двустранно с пълнеж от минерална вата. Към мокрите помещения, гипсокартонът ще е влагоустойчив.

Под подовата стоманобетонна настилка ще се положи топлоизолация от XPS – 6 см. Над настилката ще се изпълни изравнителна циментова замазка с дебелина 6-8 см, като в мокрите помещения ще има наклон към сифоните. Подовото покритие ще се изпълни от неполирана подова керамика. В мокрите помещения под настилката ще се изпълни обмазна полимерциментна хидроизолация - 2 слоя, която ще се обърне по стените до височина минимум 1,0 м, като в ъглите (хоризонтални и вертикални) ще се постави армираща стъклофибърна лента.

В търговско-обслужващата зона (с изключение на помещения Пикинг зона и Мострен склад) е предвиден растерен окачен таван от минераловатни плоскости с размери 0,60/0,60 м, монтиран на височина 3,50 м в работните помещения и съответно влагоустройчив таван в санитарните помещения, монтиран на височина 2,40 м.
Външната дограма ще е алуминиева с прекъснат термомост и стъклопакети с нискоемисионни стъкла. Вътрешната дограма ще е алуминиева, остъклена или плътна в зависимост от помещението.

6_Anastas_Uzunov_Logistichen_Centar_624x380

На складовите зони фасадните стени ще са от профилирана ламарина с полиестерно покритие, с изключение на двата фронтона към улицата от запад, които ще са затворени с термопанели – 6 см. Фасадите по периферията ще са отворени над 50 % от кота +2,75 м до покрива на кота +5,70 м; Към вътрешния двор, фасадите ще са изцяло отворени. Предвиден е цокъл от видим стоманобетон от терена до кота +0,45 м, предпазващ стените от вилиците на мотокарите. На подходящо място на фасадите ще се монтират фирмени надписи.

В складовите зони, подът ще е от неполиран шлайфан бетон с необходимата импрегнация и обработка на фугите. Под стоманобетонната настилка, към обратния насип ще се положи полиетиленово фолио.
Във всички зони подовата настилка е лесна за почистване и е неполирана, предотвратяваща подхлъзване.

Вентилацията на склада е изцяло естествена, за административно – битовите зони е естествена, чрез отваряеми прозорци или принудителна. Отоплението е с климатична инсталация - само за административно – битовите зони. Осветлението е предимно естествено, а изкуственото е LED, енергоикономично.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2018" в категория: "Складове и логистични паркове".

Сподели

Тагове: арх инова 2018 | архитаб | логистичен център гр. исперих

 

Новини

15 Април 2019, 09.23
Лесен, удобен и достъпен софтуер за архитекти, специалисти в здравеопазването...
12 Април 2019, 11.32
В три последователни събития от „Клуб на дизайнера”, организиран от...
03 Април 2019, 15.58
Храм на Мира – Нор-Па-Де-Кале, ФранцияПроект: арх. Александър Йончев, арх. студио...
Медийни партньори
VIP медиен партньор