Проект за многоетажен паркинг в Пловдив спечели архитектурен конкурс, обявен от община Пловдив

(1 глас, средно 5.00 от 5)

2_Parking_Plovdiv
В Пловдив ще се построи първия по рода си за България многоетажен паркинг.

Идеен проект за изграждане на многоетажен паркинг в гр. Пловдив  спечели архитектурен конкурс, обявен от община Пловдив
Проект: консорциум „Хайпарк“ - арх. Румен Първанов, арх. Илко Николов и арх. Искрен Галев

За проектантския екип проектирането на многоетажната сграда е предизвикателство, тъй като тя трябва да бъде разположена в изградена жилищна среда с разнородна архитектура, в близост до хотел Лайпциг. Освен решаване на проблемите с отстоянията до съществуващите сгради, тя трябва да се впише в околната среда с адекватен архитектурен облик.

1_Parking_Plovdiv_01

Паркингът ще се намира в непосредствена близост до МОЛ Марково тепе, както и до значими обществени, културни и паркови обекти като: Дом на културата “Борис Христов”, Кино “Космос”, Изложбена зала на ДПХ, Цар Симеоновата градина, Тютюневия град и др.

16_Parking_Plovdiv_16
За първи път в България в многоетажния паркинг ще се приложи високотехнологично механизирано съоръжение  Vertical Rotary Parking (VRP)®, оприличавано на виенско колело. Автомобилите се паркират в гондолите само на приземно ниво. При заявка за паркиране или депаркиране, подадена на обичайната колонка с магнитни карти, съоръжението се завърта и предоставя празна гондола, респективно гондолата с колата, която напуска паркинга. Освобождаването на паркинга ще става едновременно от 12 изхода, като влизането ще се осъществява от ул. "Йордан Йовков", а излизането на ул. „Любен Каравелов“

10_Parking_Plovdif_10

Предимства на технологията Vertical Rotary Parking (VRP)®:
 -  Функционалност
 -  Бързо запълване и освобождаване на паркоместата: достъпът на хора е само на ниво терен, което осигурява изцяло достъпна среда и бърза евакуация.
 - Максимален брой паркоместа към застроена площ, което води до ниска цена за едно паркомясто. В сравнение с традиционните многоетажни гаражи използваната  технология позволява разполагането на голям брой паркоместа (192), благодарение на високата си ефективност.
 - Минимални емисии на въглероден диоксид, поради краткия престой в паркинга на коли с работещ двигател
 -  Минимално шумово замърсяване
 -  Интеграция в зелената система на централната градска част

9_Parking_Plovdiv_09_09
За постигането на максималния капацитет са разположени 12 кули, разпределени в два корпуса, успоредни помежду си и на ул."Йордан Йовков". Всяка от кулите е с  16 паркоместа или общо в дванадесетте кули има 192 паркоместа. На входовете/изходите на дванадесетте кули са монтирани бариери с електронно таксуване.
 17_Parking_plovdiv_17
Проектът предвижда окачена фасада от пана от просечена и разтеглена алуминиева, прахово боядисана ламарина. При последователно завъртане на паното на 90, 180 и 270 градуса, благодарение на осветлението (дневно или изкуствено) се получава различен ефект и променлива фасадна плоскост.

3_Parking_Plovdiv_03
Предложено е на покрива, свързващ двата  корпуса да се създаде покривна градина със зони за релакс и игри, с площ около 450 кв.м., която ще допринесе за намаляването на шума и замърсяването. За покривната градина са предвидени парково осветление, асансьор, автоматизирана поливна система, както и резервоар за събиране на дъждовни води. Водата във фонтана се филтрира.

5_Parking_Plovdiv_05

На покривите на двата корпуса на VRP® могат да бъдат разположени фотоволтаични панели с обща мощност около 30-40 kWp, които ще произведат  част от необходимата ел. eнергия и така ще допринесат за опазване на околната среда. В Зоната за изчакване (под покривната градина)  ще бъдат монтирани в тавана 18 броя концентратори на дневна светлина Solatube ®, при което осветлението през светлата част на деня ще бъде безплатно.

18_Parking_Plovdiv_18
За да се изпълнят изискванията за достъпна среда, в приемните боксове в една от кулите са предвидени рампи за улесняването на качването и слизането в автомобилите на водачи с двигателни затруднения.
Освен това всички гондоли могат да бъдат оборудвани за зареждане на електромобили.

Строителството на паркинга може да започне най-рано през 2020г., като преди това трябва да се освободи терена, на който в момента е разположено VІ ДКЦ, което ще бъде преместено в сградата на MБAЛ „Cв. Mинa”.

Сподели

Тагове: многоетажен паркинг | пловдив

 

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор