Обединението на логистични бази и лека промишленост е относително ново

(0 гласа, средно 0 от 5)


„Паладин Пропърти Дивелъпмънт” започна планирането и подготовката на един от най-големите инвестиционни проекти в страната – изграждането на модерен логистичен парк в близост до столицата още през 2006 г. „Индустриален парк – София изток” представлява относително нова за България концепция за поетапно изграждане и експлоатация на складови и промишлени пространства, обяснява Александър Гебов, управител на компанията. Върху терен от 700 дка, от които 550 дка нова и 150 дка съществуваща промишлена площ, през следващите четири години ще бъде изграден комплекс от складово-логистични сгради, офиси, зони за лека индустрия и чисти производства от клас „А”.

До момента са предвидени инвестиции от около 145 млн. лв., които частично ще бъдат осигурени чрез банково кредитиране. „Паладин Пропърти Дивелъпмънт” ще упражнява финансовия контрол като директен представител на инвеститора Акционерно дружество „Парк индустрия - София изток”.

Около парка се обединяват интересите на редица компании от България и чужбина, казва Гебов. Идеята за създаването на парка идва от нуждата на пазара и от нарасналото търсене на модерни складови, офисни и производствени площи.

Проектът ще бъде реализиран на няколко етапа. През септември 2007 г. започва изграждането на първите 6000 кв.м модерни складови и офис площи, които вече са изцяло наети. В момента тече последната фаза от подготовката на терена и проектирането на нови площи, съобразени с очакванията на бъдещите наематели и собственици, уточняват от „Паладин”.

„Индустриален парк – София изток” ще предложи съвременни пакетно-складови и офисни площи на големи компании.

Целта е да се съберат на едно място всички функционални дейности и да се предложат съвременни пакетно-складови и офисни площи, които да задоволят нуждите на големи компании. Концепцията на инвеститора предвижда изграждането на стандартизирани складови халета, съчетаващи чисто складови работни пространства с офисна част. Това са тип конструкции, характерни и масово прилагани в Европейския съюз.

Добрата видимост и бързият достъп от парка до основните за България пътни артерии, го нарежда сред най-предпочитаните локации за логистика и лека индустрия. Разположен е между магистралите “Тракия” и “Хемус”, недалеч от аерогара „София”, летище „Лесново” и жп магистралата „Калотина-Свиленград” и гара Елин Пелин.
В процеса на отреждане на терена като индустриален парк през изминалите две години са включени инженери, архитекти, ландшафтни специалисти, екипи, които се занимават с геоложки, хидроложки, климатични, проучвания, както и необходимите обследвания за замърсяване. За реализацията на проекта се привлича работна сила от широка гама специалности с различна квалификация. Само на етапа на строителството се очаква да бъдат заети около 300-500 души годишно. При завършване на проекта на територията на „Индустриален парк – София изток” ще бъдат ангажирани общо около 2000 души. Участници в проекта са компании, доказали опита и професионализма си в проектирането, изграждането и консултирането на подобни сгради и съоръжения, сред тях са архитектурно бюро „Проарх” и международната консултантска компания „Колиърс Интернешънъл” (Colliers International). Управлението по време на изграждането на парка, което включва и закупуването, консолидацията и промяната на статута на земята, се извършва от „Паладин” като представител на инвеститора. Предстои създаването структура, чийто предмет на дейност да бъде управлението на индустриалния парк след окончателното му завършване.

До този момент са изградени около 6 хил. кв. м складови и офисни площи и тече подготовката на проектирането и изграждането на близо 45 хил. кв. м през следващата една година. Предвиждат се срокове от около 8 месеца за изграждането на всяка една от фазите.

Използваните материали отговарят на европейските стандарти за качество и осигуряват оптимални условия за работа. Складовите помещения са в състояние да поемат големи подови натоварвания, а многослойни негорими термоизолационни панели осигуряват необходимите условия за складиране на стоки.
Вътрешната пътна мрежа на индустриалния парк включва паркинги за автомобили и камиони и озеленяване в съответствие с изискванията на устройствените планове.


Предвижда се изграждане на собствена територия на обходно автомобилно трасе, което ще облекчи трафика и обслужването в индустриалния парк.

За облекчаване на трафика, дружеството планира обходна автомобилна връзка на собствена територия, а за служителите на парка ще бъде осигурен постоянен автомобилен транспорт до столицата. За допълнително удобство на клиентите и работещите в парка ще функционират банкови офиси, кафе-ресторанти, мотел, бензиностанция, конферентен блок и зони за отдих.

Интерес към парка проявяват логистични оператори, търговски фирми и компании, чиято дейност е свързана с леки производства, незамърсяващи околната среда.

Към част от парка интерес проявяват компании за леки производства, чиято дейност ще отговаря на строги екологични изисквания и няма да замърсява околната среда. Инвестиционният проект не предвижда изграждането и функционирането на първични производства от каквото и да е естество, както и на такива, генериращи технологични отпадъчни води, газове и емисии с висока концентрация на замърсители.
Един от големите клиенти на „Индустриален парк – София изток” е компанията „Кавен Орбико”. В края на миналата година тя сключи договор за наем на 22 хил. кв.м складови площи. До 2 години на територията на парка ще бъде изградена модерната логистична база на компанията, като първите два етапа от строителството ще са изпълнени до края на годината.

По подготовката на тази сделка „Паладин Пропърти Дивелъпмънт” и „Кавен Орбико” работят близо 8 месеца съвместно с „Колиърс Интернешънъл”, компанията с ексклузивни права за маркетинга, наемите и продажбите на парка. С „Кавен Орбико” в „Индустриален парк - София изток” влезе един сериозен наемател, с утвърдени позиции на логистичния пазар. Сделката с тази компания доказва правилността на досега взетите решения и действия в развитието на проекта, изтъква Гебов.

„Индустриален парк - София изток”

Инвеститор: „Парк индустрия - София изток” АД

Конструкция: Сглобяема

Фасади
Метални елементи с топлоизолация от минерална вата.

Дограма
Алуминиева дограма
 
Отопление и вентилация
Топлоносител и принудителна вентилация

Електроинсталации
Силнотокова ел. инсталация
Слаботокова ел. инсталация

Врати
Индустриални секционни врати
Товарни врати и рампи „Хьорман”

Настилки
Външни - асфалт и бетон
Вътрешни - шлайфан бетон

Стелажи
По желание и според спецификите на наемателя

Противопожарна и аварийна безопасност
Противопожарна спринклерна система

Сигурност
Жива охрана на външни общи частиСподели
 

Новини

30 Ноември 2018, 17.43
На 30 ноември 2018 г. в 12.00 часа на обяд приключи есенният етап от конкурса...
28 Ноември 2018, 16.11
Заха Хадид Архитектс (Zaha Hadid Architects) изложиха на показ свои архитектурни модели...
26 Ноември 2018, 11.45
На 21-ри ноември 2018 г. Sofia Event Center се превърна в бляскава сцена на уникалното по...
Медийни партньори
VIP медиен партньор