ТИ ПАРКОВЕТЕ – предимство на синергията

(1 глас, средно 5.00 от 5)Търговско-индустриалният парк представлява ясно обособена зона с добра локация. Там се осъществява търговия с индустриални стоки, складиране, логистика и др. Спецификата им се състои в това, че те обединяват офисната, складовата и производствената дейност на компаниите наематели. Това създава незаменимо удобство за самия бизнес. Процесът на неговото осъществяване е максимално опростен, тъй като протича възможно най-компактно. Предпоставка е за по-лесен контакт между отделните компании.

Едно от водещите преимущества на ТИ парковете е, че те предоставят пред компаниите възможността за ограничаване на разходите от вътрешнофирмената си дейност, като заедно с това им дават възможност за бързо разрастване на територията на цялата страна. Концепцията на ТИ парковете осигурява всички необходими помещения за съществуването на един бизнес, като най-важно е, че всички необходими помещения са концентрирани на едно място. Общо казано основните предимства са:

- мултифункционалност;
- отлична локация;
- синергична среда;
- пълен мениджмънд и сервиз;
- концентрираност на дейността.

Търговско-индустриалните паркове все още са иновация не само в България, но и в Европа. Навлизайки на българския пазар за недвижими имоти, те попълват една нова, незаета до момента ниша. От „Евромаркет груп” смятат, че са открили универсалното решение в този вид паркове.

„Инвестра АД” първа в България инвестира в ТИ паркове
Първата верига от ТИ паркове на територията на България се инвестира от „Инвестра АД” – българска инвестиционна компания, част от „Евромаркет груп”, създадена да развива различни проекти в областта на индустриалния бизнес, както и търговско-индустриални паркове – ТИ парк. Идеята за изграждането на подобен вид паркове се появява преди три години, когато компанията за продажба на строителна техника започва да купува терени за свои нужди. Постепенно тази идея прераства в концепцията готови сгради да се отдават под наем на други компании. 

„Инвестра АД” стартира изграждането на първите осем ТИ парка в България, като те ще се позиционират в осем от най-големите регионални центрове в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен и Благоевград. Стойността на инвестицията в осемте ТИ парка възлиза на 160 млн. евро.

В отделните ТИ паркове ще се позиционират търговска, офисна, складова площ, както и сервизни помещения. Това ще предостави пред всеки наемател възможността да разполага с представителен шоурум, висок клас офис и функционален склад, концентрирани на едно място.

Терените, върху които ще се изградят ТИ парковете, са различни в отделните градове – от 40 до 150 дка, определящо е икономическото състояние и развитие на регионите. Общата застроена площ на осемте ТИ парка ще е около 300 хил. кв. м. РЗП на различните ТИ паркове от мащабния проект е от 30 000 кв. м до 100 000 кв. м. Най-големият ще бъде изграден в София.

Проектът ще стартира с изграждането на ТИ парковете в Пловдив и Бургас. Инвестицията само в тях възлиза на 20 млн.евро за всеки.
Като крайна дата на завършване и на осемте търговско индустриални парка се предвижда 2010 година. От компанията смятат, че до началото на есента трябва да е започнало строителството на пет от осемте проекта.

Кои ще бъдат наемателите в ТИ парковете?
ТИ парковете заемат различен ареал от този, който се покрива от търговските паркове. За вторите е характерно наличието на складови и офис помещения – помещения за производствена дейност обаче нямат. За разлика от индустриалните и логистичните паркове, в които се помещават само търговската и представителната площ на компаниите, ТИ парковете разгръщат много по-големи възможности. Консултантантската компания „Фортън интернешънъл”, която ще работи заедно с „Инвестра АД”,  определя концепцията на ТИ парковете предимно  като business to business (за бизнес между компаниите, а не към крайния клиент ), различавайки ги от всички търговски паркове, планирани до момента.

Основният сегмент наематели за този вид паркове са разнородни фирми, развиващи дейности в областта на търговията и производството на индустриални стоки.
Във веригата ТИ паркове, която ще изгради българската компания „Инвестра АД” ще има и самостоятелни сгради, където може да се впишат: автосалони, телекомуникационни, банкови и застрахователни услуги, спедиторски фирми, ресторанти, заведения за хранене и кафенета, малки магазини.


ТИ ПАРК Пловдив

До няколко месеца ще започне строителството на първия ТИ парк, който ще се изгради в Пловдив. Неговата локация е на територията на община „Марица” и ще е със застроена площ около 50 хил. кв.м. Теренът се намира на основна пътна артерия, свързваща автомагистрала „Тракия” с града, и на друг път, който обслужва множество вече съществуващи индустриални обекти. Проектът включва в себе си четири отделни сгради. Във всяка от тях има търговска и офисна част, както и малки складови и сервизни помещения. Предлаганите на наемателите помещения ще са с различни размери от 450 кв.м до 3000 кв.м. В този ТИ парк ще бъдат включени и четири бизнес сгради, където ще могат да се помещават индивидуални наематели. В центъра на проекта ще бъде разположена 7 етажна офис сграда с хеликоптерна площадка на покрива. Всички площи в ТИ парк Пловдив ще бъдат отдавани от консултантската компания „Фортън Интернешънъл”. Наемните нива на ТИ парковете не са напълно ясни към настоящия момент, защото това е първият проект в страната. Предполага се, че ще са около средните за пазара в зависимост от вида на наетите площи. Консултантът смята, че годишната доходност, която може да се очаква от инвестираните средства, е между  7 и 9%.

Сподели
 

Новини

18 Октомври 2018, 00.00
На 17 октомври в Sofia Event Center се проведе Петото издание на Церемонията по...
12 Октомври 2018, 14.19
На 11 октомври 2018 г. в София, Националният конкурс "Баня на годината" откри 15-тото...
08 Октомври 2018, 15.10
На 4 октомври 2018 г. в София, в Амфитеатъра в хотел Арена ди Сердика се проведе...
Медийни партньори
VIP медиен партньор