Европейското сърце на логистиката

(0 гласа, средно 0 от 5)
Ани Крумова

Традиционно Холандия, Белгия, Люксембург и Германия са страните на европейския континент, които привличат значимите логистични концерни. Особено успешен, най-вече заради гъстата си транспортна мрежа, е триъгълникът Маас–Рейн (The Meuse Rhine Triangle), в който се пресичат важни артерии, свързващи Белгия, Холандия и Германия. Този район е кръстопът на 14 европейски магистрали, който предлагат чудесни възможности за пътния трафик. Летището на Лиеж, с основен оператор TNT, е център на въздушния карго транспорт, а това на Маастрихт-Аахен – на пътническия. В региона се намират и три пристанища с многофункционални терминали, пет големи европейски водни артерии, има стандартни и високоскоростни железници, чудесни телекомуникации, както и логистични центрове и индустриални паркове, проектирани специално за работа с различните видове транспорт.

“Ако осъзнаем, че повечето от богатите клиенти в Европа – и индустриални, и консуматори, се намират в радиус от 500 км от триъгълника Маас – Рейн, то наистина това е най-логичното място за логистика с висока добавена стойност”, обяснява Алекс Ван Бредам, експерт по логистика и професор в университета в Атверпен. Не е случайно, че точно тук са разположени логистичните бази на компании като Bertelsmann, Bose, Boston Scientific, IKEA, TNT и Skechers. Заради бързото развитие на региона в това отношение, всяка година институтът Forem Logistique в Лиеж обучава около 3000 души в 25 транспортни и логистични сектора. Лиежкият университет и колежите в областта също предлагат курсове по интегрирана логистика, пакетиране и транспорт, логистичен мениджмънт.

Един от проектите, реализирани в последно време в този район, е логистичният център Вierset TriLogis Park. Разположението и конструкцията му позволяват тримодулен достъп -  автгомобилен, железопътен и въздушен. Паркът, чието изграждане започва през 2006 г., се простира на една от последните свободни площи в района на индустриалната зона Liege Logistics.

Проектът, който е осъществен на базата на публично-частни партньорства, включва три сгради на обща площ от 48 хил. кв. м. В изграждането участват компании като Moury Construct Group и Federal Insurance.  Технически ръководител на проекта са Gilles Moury Entreprises, а дизайнът е на архитуктурното бюро L’Atelier. По думите на Кристоф Нийон, генерален мениджър на DTZ (компанията, която менажира центъра), Белгия държи първо място в логистичния сектор в Европа заради най-конкурентните цени за индустриални площи в Западна Европа, а регион Валония, където се намира TriLogis, е най-бързо развиващият се регион в Белгия, не на последно място и поради факта, че в Лиеж се открива най-голямо разнообразие от логистична инфраструктура.

Парк TriLogis осигурява достъп 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата от целия свят и директен магистрален достъп до Франция, Германия, Люксембург и Холандия. Достъпът по въздух се осъществява чрез летището в Лиеж, а центърът е на само 8 км от пристанището на града. Железопътната връзка е с TGV (бързоскоростна железница).
Складовите помещения в TriLogis са с площ от 2200 до 4000 кв. м, с обща площ от 46 хил. кв. м, а офис площите – от 200 до 1200 кв.м. Складовите помещения с чиста височина 10 м са изпълнени и оборудвани по всички последни изисквания, с отопление, противопожарни пръскачки, бетонови и асфалтови подходи, електрически врати. Техническите спецификации са според най-високите стандарти и отговарят на всички нужди на логистичните компании. Докът е с площ от 900 кв. м. а довършителните работи в помещенията са извършени в съответствие с конкретните нужди на всеки конкретен ползвател. Наемните цени за складовите помещения са 42 евро кв. м. година, а за офисните площи – 90 евро кв.м на година, което според специалистите е една изключително конкурентна цена.

Белгийският пазар

        Общи характеристики
    •    Добра транспортна инфраструктура, относително ниски нива на наемите в сравнение със съседните страни, добре квалифициран персонал, говорещ няколко езика – всички тези фактори са убедителен довод за компаниите да локализират своите логистични операции в Белгия.
    •    Освен че има добри позиции в логистиката, Белгия е и страна, където ре развиват сериозни производства, най-вече асемблиране на автомобили (Ford, GM, Volvo, Audi), петролната и химическата промишленост (BASF, Bayer, Borealias, Ineos), фармацефтична промишленост (Johnson & Johnson, Pfizer).
    •    Осите север – юг (Антверпен – Брюксел) по магистрали Е19 и А12 и изток – запад (Лиеж – Антверпен) по магистрала Е313 оформят икономическото сърце на Белгия. Регионът, познат като Златния триъгълник, има най-много логистични и полуиндустриални площи.
    •    Въпросът с устойчивото строителство на сградите е гореща тема както за инвеститорите, така и за наемателите, тъй като компаниите стават все по-осъзнати по отношение на своята социална отговорност, а и поради затягането на законодателството в тази насока. Зелените сгради добиват конкурентно предимство, а наемателите са склонни да плащат по-високи наеми, при условие, че оперативните им разходи ще са по-ниски.

        Търсене
    •    През 2007 година търсенето на логистични и полуиндустриални площи остава високо и стабилно, като обхваща 1.2 млн. кв. м. Високото търсене, съчетано с ограничено предлагане, особено на складови площи клас А, създава бъдещи възможности за спекулативно развитие.
    •    Тъй като тенденцията за аутсорсинг се запазва, особено по отношение на транспортната логистика, а търсенето остава високо, особено силни са темповете на развитие на регион Валония, където има повече налична земя, по-малки административни ограничения и по-ниски цени.

        Предлагане
    •    Като цяло предлагането на модерни складови площи е ограничено, особено в зоната на Златния триъгълник, където повечето нови проекти се реализират за собствено ползване. В отговор на високото търсене и развитието на логистичните услуги на регионалните и местни власти може да се препоръча ускоряване на създаването и развитието на нови индустриални зони.

        Земя
    • Една от причините за стагнираното предлагане е липсата на налична земя. Това води до нарастване на цените на терените, които са се повишили с около 10% за последната година и се очаква да продължат възходящия си темп и през 2008 година. Поради изчерпване на площите в първокласните и утвърдени локации, инвеститорите са принудени да се насочат към други площи с по-ниски цени.
    • По-голяма част от наличната свободна земя се управлява от правителството и местните и регионални власти. В провинция Фландрия изграждането на нова индустриална зона може да отнеме между пет и десет години. В други региони като Валония например разрешение за строителство може да се получи значително по-бързо.

        Наеми
    •    През 2007 г. наемите в Белгия остават сравнително стабилни и по-ниски в сравнение със съседните Франция, Германия и Холандия, въпреки повишаващите се цени на земята и строителството, и силното търсене.
    •    Наемите за логистични площи са средно между 43 и 45 евро/кв. м на година, но има и изключения: през декември 2007 г. склад с площ 10 000 кв.м в карго зоната на брюкселското летище бива отдаден срещу 55 евро/кв.м на година.

Източник: King Sturge: Belgium Industrial Property Market 2008Глобален преглед
Наблюдава се положително представяне на пазара като цяло. Водещите имоти отбелязаха повишение от над 6% през 2007 г. – леко подобрение спрямо данните от предишната година от малко под 4,5%. Една от ключовите тенденции на индустриалния пазар остава пренасянето производствена дейност към по-евтини райони като Индия, Китай, Южна Америка и Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Пазарите на търговия на дребно в тези райони също се развиват, като допринасят и за бум в търсенето на пространства за дистрибуция.

Европа отново се представи под средния глобален ръст с едва 2,5% годишно покачване на наемите. Бе отбелязана забележителна разлика между Западна Европа и ЦИЕ. Покачването на наемите в Западна Европа е само 1,3% в сравнение с по-значителните 7% на ЦИЕ.

Хийтроу в Лондон остава най-скъпата индустриална зона в света с наемна цена от 211 евро на кв. м годишно, въпреки че наемите остават непроменени през 2007 г. Дъблин се качва от четвърто на второ място, като достига 160 евро на кв. м годишно. Токио и Сидни запазват стоите позиции съответно на трето и пето място, докато Осло става четвърти от осми с цена от 134 евро на кв. м годишно.
Истанбул бележи най-висок ръст на наемите в Европа и е втори в света със своите 60% покачване. Четири от десетте най-развиващи се райони на континента са от ЦИЕ – Катовице (26%), Рига (20%), София (9%) и Познан (7%). От западноевропейските има няколко регионални пазара – Единбург (8%), Гьотеборг и Малмьо (по 7%).
Материали: „Кушман и Уейкфийлд

Най-скъпите райони по страни
    Място            Страна    Район    Цена
    2007    2008                €/кв. м/г.
    1    1        Великобритания    Лондон-Хийтроу    211.23
    4    2        Ирландия    Дъблин    81.79
    н/д    25        Украйна    Киев    81.48
    31    32        България    София    73.00
    27    38        Румъния    Букурещ    66.51
    43    39        Турция    Истанбул    65.18
Източник: „Кушман и Уейкфийлд

Прогнози
В Европа производителите и складовите оператори вече се възползваха от предимството да използват евтини райони в ЦИЕ. Тази тенденция продължава, като се насочва на изток както към новите страни в ЕС България и Румъния, така и към Украйна, Турция и Западна Русия като райони с по-ниска цена. Като резултат интересът към тези страни ще расте през 2008 г. Този интерес би се запазил със значителни подобрения на транспортните и инфраструктурни мрежи.

На западните пазари, които са широко доминирани от логистичния и складовия сектор, все повече потребители и наематели се ориентират към природосъобразна дейност. Основните им цели са намаляването на задръстванията и замърсяванията. Предвижда се, че превозването на товари с железопътен и воден транспорт ще получи нарастващ приоритет. Като резултат се очаква бъдещ ръст в зоните около пристанищата и железопътните центрове. Все пак автомобилният транспорт ще продължи да бъде най-важният елемент от разпространителската индустрия.

Материали: „Кушман и Уейкфийлд”

България

Продължаващият недостиг на предлагането ограничава пазара. Търсенето от страна на местни и международни наематели се фокусира в София и заобикалящите я райони с по-добри транспортни връзки. Въпреки това, Пловдив, главната традиционна индустриална зона, също повишава своята популярност.
Обитаването на собствени имоти е високо и се дължи на недостига на съвременни предложения. А предприемачите започват да строят спекулативно.

Материали: „Кушман и Уейкфийлд”


Сподели
 

Новини

18 Октомври 2018, 00.00
На 17 октомври в Sofia Event Center се проведе Петото издание на Церемонията по...
12 Октомври 2018, 14.19
На 11 октомври 2018 г. в София, Националният конкурс "Баня на годината" откри 15-тото...
08 Октомври 2018, 15.10
На 4 октомври 2018 г. в София, в Амфитеатъра в хотел Арена ди Сердика се проведе...
Медийни партньори
VIP медиен партньор