МОЛ „ПЛОВДИВ ПЛАЗА“, гр. Пловдив

(0 гласа, средно 0 от 5)
T_Kazakov_SGI_Plovdiv_Plaza_06_632x450
Проектант: Stephen George International
Автор/Авторски колектив: арх. Александър Доу, арх. Калин Трачев, арх. Деница Княжевич 

Площ: 115 000 кв.м
Статус: Проектът е изпълнен през 2018г.

Проектът обхваща реконструкция и преустройство на съществуващ многофункционален комплекс с търговска и офисна функция - мол.
Съществуващият дизайн не представяше по правилен начин мащаба и потенциала на търговския център. Екстериорът бе неприветлив, а интериорът бе тъмен и несъответстващ на търговската фунция. Използваните материали бяха компрометирани, а вътрешните пространства нефункционални.
Целта на проекта бе да се даде ново лице на търговската и на офис частта, с което да бъдат привлечени бизнес и търговски партньори и сградата да изпълнява пълноценно отредената й функция.

T_Kazakov_SGI_Plovdiv_Plaza_02_624x450
"Във фазата на идейния проект, като проектанти, бяхме изправени пред редица предизвикателства. Като при всяка една реновация работата ни трябваше да реши множество проблеми" - споделят от Stephen George International.

Главната концепция на проекта е обемно решение тип “box in a box”. Основната фасада е изпълнена от лазерно изрязани алуминиеви панели в бял цвят, а стъпването на сградата е изпълнено с облицовка от тъмносиви фиброциментови плочи. Изявеният контраст на материалите придава усещане за левитиране на алуминиевата фасада.

T_Kazakov_SGI_Plovdiv_Plaza_04_624x450
Самите перфорирани панели са 8 типа, а последователността им по фасадата е компютърно генерирана, така че да няма изявена повтаряемост. По този начин се постига нестандартна визия, която предоставя различно възприемане на формите спрямо точката на поглед.  
По фасадата е предвидено декоративно led осветление, което подчертава ефекта на перфорираните панели, придавайки допълнителна динамика и вариативност.
 
T_Kazakov_SGI_Plovdiv_Plaza_07_624x450

Самото стъпване на обемите е от основно значение за възприемането им като композиция. Базата на сградата е решена с фиброциментови панели, контрастирайки на алуминиевата фасада. Имплементирахме цветната палитра от логото на Plovdiv Plaza в основата на сградата под формата на цветни прорези, които придават колорит на изчистените форми. Избрани са тъмносиви панели от фиброцимент и за изпълнението на фасадата на офис сградата, с цел да сепарираме двата функционални обема – МОЛ и офис сграда.

По отношение на интериора трябваше да се спрем върху няколко проблемни зони: 
 
T_Kazakov_SGI_Plovdiv_Plaza_15_vhod
Главният вход бе тесен и неприветлив, пораждайки некомфортно чувство за слизане под земята. Проектното решение предвижда разширяването му с по една ос от двете страни и създаване на визуална връзка с второто търговско ниво. 

Коридорите бяха тъмни, ниски и монотонни. Светлата височина е повишена с повдигане на окачения таван, който ще бъде с нов дизайн. Броят на осветителните тела е удвоен и се допълва от декоративни лампи, които да играят ролята на акцент, като дизайнът им кореспондира с този на мебелите. Те са неравномерно разпределени в пространството, като се сгъстяват над зоните за сядане, подчертавайки ги, и дефинирайки различните участъци на коридора. Всички мебели от обзавеждането на общите части са съобразени с последните нужди на ежедневието. Проектирани са така, че да бъдат снабдени с USB изводи за зареждане и връзка с интерактивната система на мола, в която ще се поддържа актуална информация за наемателите, текущите събития и промоции и др. 

Използвани са светли и рефлективни материали, за да постигнем един модерен, изчистен и светъл вид на общите части. Тази логика е продължена и в дизайна на атриумите, зоната за хранене и офисните пространства.
 
T_Kazakov_SGI_Plovdiv_Plaza_11_interior_etaj

Премахнати са големите и тромави травелатори и са заменени с ескалатори, което отваря още свободни пространства и позволява влизането на повече светлина в атриумите. Функционалното зониране и вътрешната циркулация на двете сгради не се променя значително. Запазва се вътрешната комуникация между двете сгради, като в същото време се осигурява самостоятелното им функциониране. Предвижда се офис сградата да функционира денонощно, като в часовете извън работното време на мола, ще има връзка единствено с парконивата на последните три нива.  
 
T_Kazakov_SGI_Plovdiv_Plaza_18_interior_h
 
Търговската стратегия е от основно значение за правилното функциониране на един МОЛ.  Plovdiv Plaza е място където посетителите ще могат да намерят не само стоки и услуги, но и да прекарат свободното си време. Търговският център ще предлага голямо разнообразие от национални и международни модни марки, зони за забавление и различни опции за хранене, подходящи за всеки вкус. Тенденции в сектора са към наемане на по-големи търговски площи от наемателите. Като най-големия търговски център в града, Plovdiv Plaza може да предложи именно това. Основните брандове могат да разположат магазините си на площи от 500 кв.м. до над 2, 500 кв.м. Разпределението на търговските площи е преорганизирано, така че всички ключови наематели са разположени на стратегически места,  с което се цели плавната циркулация на посетителите във всички зони на търговските алеи и атриумите. Оптимизират се общите части с отдаването на павилионни единици в свободните пространства.  Вертикалната комуникация е преправена така, че да няма „мъртви“ зони.

Зоната за хранене е преместена, на по-удачно място, като към нея е добавена нова голяма тераса от източната страна на сградата. Старата зона за хранене ще бъде заета от висок клас ресторанти и био пазар. 
 
T_Kazakov_SGI_Plovdiv_Plaza_12_zavedenie
 
Всеки един нов търговски център трябва да бъде проектиран спрямо тенденциите на живот и развитието на високите технологии. В проекта сме заложили поставянето на множество LED екрани, на които да се гледат рекламни и тематични продукции. Цялата асансьорна шахта в източния атриум се трансформира в дигитална 3D колона превръщайки се в  основна атракиция за всички посетители на МОЛ-а.

Целта на дезайна е да създаде една семпла и изчистена основа, върху която цветните щрихи да придават самите търговски обекти. В източното атриумно пространство е инсталирана най-голямата led стена в България, която сама по себе си е основен елемент в интериора, а в западното най-високата катерачна стена в търговски център.
T_Kazakov_SGI_Plovdiv_Plaza_10_624x450
Предвид локацията и бъдещото строително развитие на зоната, в която се намира, въздействието на проекта е от основно значение. Комплексът има за цел да бъде притегателен център на новообразуващия се квартал в близост, а съчетаването на офис пространства с търговска част предоставя един цялостен продукт, съответстващ на световните стандарти на градско развитие.

Външните пространства също ще бъдат облагородени с нова настилка, ново озеленяване и замяна на осветителните тела. Така новият търговски център ще бъде обвързан със съществуващата градска среда и ще предоставя цялостно чувство на комфорт за посетителите си.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" в категория: "Търговски сгради". 

 
Сподели

Тагове: stephen george international | мол | пловдив плаза

 

Новини

29 Май 2020, 10.34
Наградата Лайф Челиндж 2018 бе присъдена на архитектурния екип от Life Bonell i Gil &...
27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
Медийни партньори
VIP медиен партньор