Съвместната работа е ценен опит

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Арх. Димитър Димитров
Проектантско бюро „Иво Петров – Архитекти”


Сградата на комплекс „Порше София изток” е обвързана с изпълнението на принципите за корпоративна идентичност (Corporate identity – CI) на Porsche Holding, разработена за изпълнение във всякакъв вид среда. Целта е центровете на „Фолксваген” да изглеждат по един и същи начин навсякъде по света, като отговарят и на местните изисквания.
„Порше Имобилиен” (Porsche Immobilien), компанията която се занимава с недвижимостите на холдинга, имат проектантски отдел, където архитектите разработват концепцията (Grundplan) на един шоурум. Общата градоустройствена концепция всъщност е функционално разпределение на комплекса в парцела, в който се планира да се изгради.
Там подробно е разработено и описано кой елемент как да се изпълнява – носеща конструкция, изолация, окабеляване –всеки един детайл е покрит принципно. „И на базата на него и на това, което може да приложим с нашите възможности в България и съответните ограничения, налагани от различни трети инстанции, направихме проекта до неговия работен вариант”, разказва арх. Димитър Димитров, водещ архитект за „Порше София изток”.
„Партньорите ни поканиха да разгледаме готови обекти в Австрия и такива, които са в строителство. Запознахме се с проблемите, които възникват – какво бихме могли да очакваме, когато се сбърка какво се получава, какво искаме да избегнем. На базата на обмяната на опит успяхме да се справим.”

Развитие на проекта
На два етапа се получава одобрение на проекта от централата на „Порше холдинг” в Залцбург, Австрия. „Първият етап всъщност бе тръжната процедура, която бе новост за нашата фирма, и това доста ни помогна, защото придобихме един много полезен опит. Защото реализацията на този обект е сериозно предложение и в последствие води след себе си една известност и на фирмата изпълнител.”
„Порше холдинг” обявяват конкурс за изпълнител, който да се провежда на базата на изготвената от архитектурната фирма тръжна документация, включваща технически проект. „Той претърпя много малки промени до фазата на работния проект. Защото оттам се договаряха и цените на материалите, а за да се създаде допълнителен анекс към договора за допълнителни разходи, се минава през сложна процедура.”
Трудността за изработването на проекта не е за подценяване. Чертежите на AutoCad са правени в мащаб 1:5. Този проект, както и шоурумът на „Ауди” са разработени подробно. Така има възможност да се проверява самият чертеж с детайлите на строителната площадка.
Допълнителните проекти за осветлението, ОВК, водоснабдяване и канализация също са съгласувани със специалисти от Австрия. Подизпълнителите на всички инсталации са „Техномашпрогрес” ООД. „Тази съвместна работа беше полезен опит за нас, разказва арх. Димитров, защото инженерите по специалности не прецизират проектите си по отношение на разстояние и размери. Ако не се съгласуват внимателно след това, могат да се получат разминавания.”

Корпоративният стандарт
Има специфични изисквания в този стандарт, особено в обществената част – за работа с клиенти, която като визия има своите особености. За нея има технологични затруднения да се реализира в България по точно определения начин. Колоните на чадърите в изложбената част са едновременно поантата на концепцията и носещите елементи на сградата. Те поемат основната тежест, заедно със скритите в гипсокартон и боядисани в жълто колони. Разположените по периферията на сградата елементи не изпълняват такива функции.
„Оказа се, че единственият завод, който е в състояние да произведе подобни тръби с такава променлива геометрия на сечението, е оръжейният завод „Арсенал”, обяснява арх. Димитров. Но там не приемат малки поръчки. Доставчици от Румъния предлагат изпълнение на тръбите за 4 месеца, което би забавило значително проекта. „Налагаше се спешно решение и „Хоризонт Иванов” ЕООД умело успяха да реагират на задачата.” Заедно с конструктора инж. Веселин Първанов се проектира вътрешната част от обикновена носеща тръба, а външната „облицовка” е от ламарина, която обвива спираловидно тръбата и с допълнително шлайфане се придава този характерен вид на колоната, както е по задание.
Фронталното представително стълбище е част от стандарта и също е особено като конструкция. Първоначално парапетът е много близо до стената и не е удобен за хващане, но бързо се коригира. „Това са случаи, които възникват в процеса на работа и след като сме се сблъскали веднъж с тях, повече не са се повтаряли. Защото вече в много от случаите знам къде може да възникне проблем, как да го проверя и да предприема превантивни мерки, когато е възможно. Понякога самото изпълнение се променя и не става както архитектът си го е представял – и няма как да се предвидят всички проблеми. От друга страна, когато строителят е професионалист, той може да предложи по-добро решение от проектанта, което е чисто техническо. Затова е важен диалогът между отделните участници в проекта.”
За договаряне на цена на материали и изпълнение, както и следене на изпълнение като качество отговаря техническо ръководство от Австрия. Има строги правила и за самите материали. В корпоративните изисквания размерът на плочките е 40/40 см, а тези, които са използвани за центъра, са 30/30 см. Това е една от малкото промени в концепцията. В тази връзка арх. Димитров коментира, че първоначално дребни подробности могат да се окажат сериозен проблем. „Защото тези плочки, както и всички останали компоненти, трябва да се доставят в определен срок и да отговарят на определени показатели.”

Сградата
Един автоцентър е съставен от две различни тела – изложбен салон с офиси и сервизна част. Това са две различни конструкции, които трябва да съществуват и да работят заедно. Така и екипът от конструктори, работещи по проекта са разделени на две. Архитектът трябва да следи припокриването на работата на инженерните. Това също е ценен опит – съгласуването на два екипа, които работят по различни части от един комплекс.
Отначало плановете предвиждат сградата да е с метална конструкция, включително и сервизната част. „Микс ПС” предложи доста изгодна оферта за изработване на носещата конструкция със стоманобетонни греди – едно доста сериозно инженерно съоръжение, което не всеки специалист може да го изчисли прецизно.”
Една от основните характеристики е, че сервизното хале е от стоманобетон и е негоримо. Панелите там първоначално са планирани като тухлен зид, който да поддържа металните колони. „Впоследствие „Микс ПС” предложиха да се изпълнят тези части от бетонни панели. Цокълната част на халето има чисто практично изискване да е от бетон. На много места в България панелите се правят от горе до долу от метал, което е грешка, особено при сервиз, защото дори при лек удар, например при маневра с кола, се получава огъване и трябва да смени целият панел, който често е с дължина 10 м.”
Заради противопожарните изисквания са направени пожароустойчиви стени, които отделят двете конструкции.
Обектът има и собствена пречиствателна станция вкопана в земята, през която минава цялата мръсна вода, включително и от сервиза и едва след това се пренасочва към градската канализация.
Архитектурно решение на фасадата е изцяло изискване на централата, като наклонът напред е направен, за да се намали отражателният ефект от слънчевата светлина върху остъклената фасада.

Предизвикателствата
„Трябваше да има видимост между кафето – топлата връзка в комплекса и сервиза, според изискванията на поръчителя. Но според българските противопожарни стандарти точно там, където трябва да са поставени всички тези стъкла, се налага да бъде изградена противопожарна стена. Затова всички тези прозорци и врати са с ограничени размери и с остъкляване, което трябва да издържа на определена граница на пожароустойчивост”, припомня си арх. Димитров.
Складът за гуми е разположен на подземно ниво, също поради тези ограничения за пожарна безопасност. А бояджийната камера е прецедент за България. Въпреки че има сертификат и отговаря на определени стандарти и е пожароустойчива, всяко едно съоръжение, свързано с леснозапалими елементи, подлежи на по-специален статут и се налага сертифициране от Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” (НСПБЗН). Но за целта е необходима информация, която се оказва фирмена тайна и няма как да се подаде на НСПБЗН. „И се влиза в омагьосан кръг”, обяснява архитектът.

Съвместната работа
“Съвместната работа беше много приятна, защото отношенията между нас и „Порше Имобилиен” бяха по-скоро на приятелско ниво. Така човек дава всичко от себе си само за да покаже своя потенциал и да чуе оценката на партньорите”, разказва арх. Димитров. 
„Оценяваме помощта на Ивайло Цанков, който осъществяваше спешната връзка между проектант и изпълнител, защото проектантът, колкото и да се старае, винаги има някакви моменти, които се пропускат или слаби точки, където нещата не са прецизирани и не могат да се сглобят. Хубаво е, когато има човек, който алармира в подобни случаи, преди да е късно. Така, когато се стигне до подобна слабост, вече има подготвено решение със съответните чертежи.”

Референциите
„Когато реализирахме този обект, фирмата ни не беше толкова голяма и сериозна и за нас беше важно да го изпълним добре”, обяснява арх. Димитров. „Това е от този тип проекти, при който ти казват „Ще го изпълним така, както вие го проектирате.” Тогава ти сядаш и мислиш как да стане, как да е по-лесно да се изпълни, как да е възможно да се изпълни, как да е евтино.”
Специалистът допълва, че често в българските архитектурни фирми се забравя етапът на реализация. Има архитекти, които след като получат разрешение за проекта, го считат за приключен. Започват работа по следващи обекти и когато строителството на въпросния проект започне, се оказва, че има пропуски и трябва да се решат редица проблеми.

Сподели
 

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор