Пустинята като зелен оазис в концепцията на един мол

(0 гласа, средно 0 от 5)
Проект: „Артек”, клон Пловдив,
арх. Петко Костадинов и арх. Николай Янков  
текст: Даниела Арнаудова
 

Площади, водни каскади, детски площадки, киносалони, ресторанти, улици - това е молът, който е характерен за Обединените арабски емирства. Едно място, превърнато в център за социални контакти, отдих и култура. Затова и преобладаващата част от него се заема от зони с обществено предназначение. Така моловете на емирствата остават малко встрани от чисто американските или европейски модели, които са подчертано комерсиални сгради, търсещи максималния ефект от използването на търговските площи. В „арабския стил” моловете се превръщат в площади, в конгломерати, “копиращи” градските структури. И всичко в тях е обединено по един невероятно живописен начин, обикновено насочен към определена тема.
Как идеята за озеленяване на пустинята може да провокира концепцията на един мол? В страна като Абу Даби всичко е възможно. Поне според проекта за Dalma Mall, който беше разработен в идейна фаза от пловдивския колектив към АБ „Артек”, под ръководството на арх. Петко Костадинов и арх. Николай Янков, автор и на визуализациите. „Озеленяването на пустинята беше лайтмотивът в живота на стария шейх на Абу Даби – Заят, който почина на преклонна възраст. Неговата мечта беше да превърне Абу Даби в зелен оазис, в който да се построят най-големите джамии в света. Синът му, който пое управлението на емирствата, днес не споделя този идея. Той се насочи към инвестиции в спорта и културата. Но така или иначе на нас като проектанти идеята за зеления оазис ни допадна. Затова цялата фасада на мола създава илюзията за озеленяване на пустинята. Търсим такава асоциация чрез мощните стъклени ламели, които пробиват над плътни панели с цвета на пустинята. Разположили сме ги пластично по фасадата. Стъклото е моделирано така, че да създава илюзията за зеленина, която излиза от пясъка. Ефектът е особено видим през нощта. Тъй като фасадата е много дълга, чрез тези пластични елементи сме се постарали да разбием впечатлението за промишлена сграда. Мисля, че сме постигнали един добър мащаб, който в никакъв случай не потиска. Мощните тентови козирки отпред имат за цел да „засмукват”, да притеглят посетителя. За постигането на този ефект ни помогнаха и конвексните (вдлъбнати) форми. ”
 

Молът представлява двуетажна сграда с РЗП 240 000 кв. м, дълга около 1000 м. Намира се на около 20 км извън застройката на Абу Даби. Молът е развит под формата на улица, която завива в овална форма, а  по дължината й се разполагат стотици магазини. В композицията е отчетлив един централен елипсовиден площад с дължина 64 метра. Вляво и вдясно от него се разполагат още четири по-малки площада. Цялата тази композиция е покрита с тентова конструкция. „Предложихме тези площади, за да разбием впечатлението за коридор-улица”, уточнява арх. Костадинов. Всъщност „улицата” е широка колкото една градска артерия, около 18 м. Отгоре е максимално осветена. На много места проектантите предлагат пробив през два етажа. Това им дава възможност за развитие на ескалаторите, които качват посетителите на второ ниво - придвижването в дубайските молове става единствено чрез ескалатори или асансьори, не и по стълбища. „Наличието на стълби в арабската култура е показател, че обектът е непрестижен и няма шансове да оцелее”, обяснява арх. Костадинов.
Функционално молът се съсредоточава около пет киносалона, два големи магазина от веригата Carrefour и стотици малки магазинчета, тип бутик. В този конгломерат има място за 40 ресторанта и множество кафенета. Движейки се по „улицата” на мола човек добива представа единствено за партерите на сградите, чрез различните витрини. Практиката в арабската държава изисква от проектантите да се погрижат за общия обем, за екстериора на сградата и за техническите съоръжения. От тук нататък всяка отделна търговска площ се отдава под наем и фирмите сами доработват интериора. Това провокира едно невероятно разнообразие от стилове. Всяка смяна на фирмата наемател, води до смяна и на декора по „улицата”.
Силните моменти в този комплекс обаче си остават конструкциите с тенти, носени от мощни ванти. Самите площади са покрити с пластична мембрана от специален плат, пропускащ дифузна светлина. Конструкцията на централното ядро на основния площад опира на два пилона с височина 48 м, разположени на 64 м един от друг. Така те опъват платно на принципа на мостовата конструкция и създават големи височини в атриумите на сградата. Разбира се, целият този обем е отлично климатизиран. В него са предвидени също най-добрите материали от гледна точка на изолацията на сградата и нейната естетика.
Сподели
 

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор