Локацията и миксът от магазини са формулата за успеха на един мол

(0 гласа, средно 0 от 5)
Яков Нив, инвеститор мол „Марково тепе”

Г-н Нив, докъде стигна строителството на мол „Марково тепе”?
Готов е грубият строеж. Започнахме довършителните работи, от подземното ниво постепенно се качваме нагоре.

С какво мол „Марково тепе” е по-различен от останалите в Пловдив?
Първо, с централното място, което заема в Пловдив, и второ - с качеството на строежа, със своите изключително луксозни довършителни работи. Това ще е най-големият мол според броя паркоместа, сравнени с неговата площ и капацитет. За търговски площи от порядъка на 22 000 кв. м сме осигурили над 600 паркоместа.

Кои ще са ключовите ви наематели? Имат ли те някакви индивидуални претенции по отношение на интериора?
Засега интерес са заявили редица известни за България марки. Дори да имат специални изисквания към интерорните решения, те се одобряват от нашия проектантски екип. Така или иначе всяка промяна трябва да бъде подчинена на общата концепция на мола.

Защо се спряхте на чужд изпълнител в лицето на турската строителна фирма Intertek с управител Метин Гюрел?
Преди да вземем окончателното си решение сред петимата участници в конкурса, който проведохме, видяхме на място какво са построили специалистите на фирма Intertek, при това не само в Турция, но и в други държави. Това, което ни впечатли, беше  качеството в техните строежи. И това е факт. Всеки, който е видял грубия строеж  на мол „Марково тепе”, казва, че е много добър.

Как избрахте подизпълнителите?
По същия начин. Спряхме се на специалисти с доказан опит и дългогодишно присъствие на пазара.

Какви крайни срокове сте си поставили?
Крайният срок зависи от общината. Имаме проблеми с отчуждаването на къщата на ъгъла между бул. “Руски” и “Гладстон”. Процедурата се проточва от пет години, водят се съдебни дела. След като се събори къщата, пътят от този ъгъл ще се разшири и ще направим още един подход към мола. Това ще ни даде възможност да довършим тротоарите, улиците. Ще отворим мол „Марково тепе” през април 2010 г.

Кой ще поеме менажирането на сградата?
Ние оставаме собственици, но за управлението й ще се доверим на професионален мениджмънт. В момента избираме фирмата. Тя трябва да е доказана на пазара и да има опит с менажирането на други молове.
Искам да подчертая, че преди да открием мол „Марково тепе”, смятаме да прехвърлим регистрацията му в Пловдив. Така фирмата ще бъде пловдивска и ще плащаме данъците си в местната хазна.
Какво предвиждате по отношение на развлекателната част?
В „Марково тепе” ще има боулинг, електронни игри, дискотека, билярд, ресторант и кафене.

Кое ви затрудни най-много в работата ви по този обект?  
Изкопните работи бяха кошмар. Струваха ни ужасно много пари. За да копаем, така че да не причиняваме вреди на съседните сгради, вкарахме нови технологии от чужбина. Факт е, че се справихме успешно. Съседната сграда е само на 4 метра от мястото на изкопите и нищо не й се случи.  На този етап всичко е наред, но това ни струваше много пари, много търпение и ни забави поне с една година.

Интервю на Даниела Арнаудова
Сподели
 

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор