Мол „Марково тепе” – темели от сиенит

(0 гласа, средно 0 от 5)
Даниела Арнаудова
 
Старият български ритуал за полагането на основите на сградата започва с избирането на камък, подходящ за вграждане в ъгъл и издълбаването на дупка в него. Върху пергаментова хартия се написва актът за започване на строежа, упоменават се датата, майсторът строител, кой е проектирал постройката, кой ръководи строежа, произнася се слово за значението на сградата и се вписват присъстващите. Накрая всички се подписват. След това хартията се поставя в стъкленица, затваря се и се залива с разтопен восък. В този вид се слага в дупката на камъка, където се прибавят няколко монети и дупката се циментира. След това камъкът се зазижда в един от ъглите на постройката. В някои краища на страната такива камъни, наречени темели, се поставяли на четирите ъгъла на сградата. На 24 март 2009г. на официална церемония беше извършено реално полагане на темелите в основите на Мол Марково Тепе.

Новият търговски и бизнес център на Пловдив е разположен в непосредствена близост до пешеходнaта зона, между ул. „Никола Петков”, бул. „Руски” и ул. „Драган Цанков”. Въпреки безспорните предимства на локацията, по-интересен се оказа фактът, че това е първият по рода си проект в страната, в който инвеститорът се заема да достигне дълбочина от близо 16 метра, преодолявайки твърдостта на сиенитната скала. С това се нагърби българо-израелската фирма „Мелина” ООД, която ще вложи до завършването на проекта близо 65 млн. евро. Инвеститорите имат богат опит в изграждането на големи търговски и офис сгради в Европа, САЩ, Канада и Израел, но за първата им инвестиция в България компанията получи статут „Инвеститор първи клас”. 

За изпълнител на проекта е избрана турската фирма „Интертек”, консултант в проектирането и строителството на обекта е „Консултантска инженерна група” ООД. Архитектурният проект е разработка на „Peleg Architects”, Израел и „Арджи проджектс”, България и включва съвременния външен дизайн на сградата и оформянето на площите около мола. Фасадата на комплекса е с подчертано технологичен дизайн, съчетаващ окачена стъклена фасада, керамични плочи, метална обшивка на колони, козирки и перголи. Разгънатата застроена площ на мол „Марково тепе” е около 62 000 кв.м. Сградата ще разполага с 4 нива подземни гаражи, с обща площ 21 000 кв. м, СПА и фитнес център, търговска част с магазини на водещи луксозни марки, ресторанти, кафенета и други развлекателни кътове. В шопинг пространството, което е на три нива, свързани с емпорета, множество светещи елементи и мостове ще придават лекота и оригиналност. Търговската част ще включва над 100 магазина на водещи модни луксозни марки за облекла, аксесоари, парфюмерия и други. Предвиден е и супермаркет от търговската верига Billa, който ще заема над 2000 кв. м.

Благодарение на голямото разнообразие от площи, които Мол Марково Тепе ще предложи на своите посетители, той със сигурност ще стане предпочитано място за пазаруване и развлечения.
Сподели
 

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор