Пивоварница КАМЕНИЦА – Архитектура с вкус на бира

(4 гласа, средно 5.00 от 5)
Pivovarnitza_Kamenitza_03
Фирма Арт Ню Вижън, участва и спечели конкурс на „Каменица“ АД за мултифункционален комплекс - „Пивоварница Каменица“, в началото на 2015 година. Автори на разработката са арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов, арх. Добромир Станков и арх. Иванка Проданова.

Основните насоки в разработения концептуален проект са:

• Една от водещите идеи идва от това, че пиейки бира хората сe събират. Това е повод стари приятели да се виждат, причина е за нови запознанства и приятни емоции. За тази цел партерното ниво е изцяло отворено, и разработено като паркова среда с водна площ, амфитеатър и детска площадка, така че да бъде напълно достъпно за всеки. Площта може да се ползва за   изложби, представления, кино прожекции,  концерти и всякакви социални дейности, които събират хората.

Pivovarnitza_Kamenitza_01

• Традицията в производството на бира на компанията датира от 1881 година, но също така постоянно се развива и използва съвременни технологии и материали. Така и ние във визията на сградата сме се постарали да уловим традиционния дух на фабрика за производство на бира, но прочетен по съвременен начин. Откроява се тухлата (основен градивен материал в миналото), използвани са арки стъпили върху солидни колони, съществуващият комин – един от символите на пивоварната, е получил старинно излъчване, като е облечен в тухла. Тези архитектурни форми и материали от минала епоха са комбинирани с леки, ажурни стъклени фасади и модерни елементи  в парковата среда така, че крайният резултат е един ефектен и модерен комплекс. Искаме в проекта, традиционното да върви ръка за ръка със съвременното.

• Искаме производството на бира да се чете отвън, затова на фасада са разположени съдовете за варене на крафт бира.

• Водата присъства в проекта като препратка към извора, около който е създадена фабриката – проектирани са водни площи, които преминават около сградата и я допълват.

• Преходът към подземното ниво, посредством амфитеатъра  символизира  пещерите, в които се е складирала бирата преди. Търсена е връзка с културното и архитектурното наследство на град Пловдив с идеята за изграждане на амфитеатър - място за представления, малки концерти и други събития.

Kamenica_Art_new_Vision

Функционално решение:
Партер -  нивото на партера  е запазено максимално отворено за посетители.  Сградата стъпва само с конструктивните си елементи и освобождава „погледа” към парка. На това ниво е разположен отворен пъб с павилион на открито, магазин за сувенири, паркинг, парк с водна площ и детска площадка.
Сутерен - на това ниво е разположен музеят за 135 г. история на бирата. На това ниво се намират и производствената част на микропивоварната,  асансьорът, който е достъпен от партера и стопански помещения.
Етаж 1 - на това ниво е разположен ресторантът с открита тераса и прекрасна гледка към парка.

За новия комплекс – „Пивоварна Каменица”
Каменица“ АД взе решение за преобразяване на  своето присъствие в град Пловдив, като на част от територията на съществуващата днес пивоварна изгражда уникален по рода си мултифункционален комплекс включващ микропивоварна за производство на крафт бира, музей на 135-годишната история на пивоварната, класически ресторант, отворен пъб, магазин за сувенири, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития.
 
Pivovarnitza_Kamenitza_04

Комплексът ще се простира на територия от общо 3500 кв. метра. Изграждането му  ще стартира в края на лятото на 2016 г. и се очаква да бъде завършен през пролетта на 2017 г. Ще бъдат открити около 50 нови работни места.
Общата територия на завода днес е 34 000 кв. м. От тях 3 500 кв. метра ще бъдат запазени и ще останат собственост на „Каменица“ АД, като върху тях ще бъде изграден бъдещия мултифункционален комплекс – „Пивоварница Каменица“. Оставащата част от парцела от около 30 500 кв. метра ще бъде продадена.

„Пивоварница Каменица“ ще отвори врати през 2017 година и със сигурност ще се превърне в частица, допринасяща за уникалния дух и автентична атмосфера на града на тепетата.

Трета награда в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2017 в категория: Търговски сгради спечели "Пивоварница Каменица” с проектант „Арт Ню Вижън” ООД: арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов, арх. Добромир Станков и арх. Иванка Проданова.

DSCF6019_2_Resized_for_WEB_Art_New_Vision
Инж. Петър Петров, Wienerberger връчи наградата на арх. Габриела Джамбазова и арх. Павел Иванов - „Арт Ню Вижън” ООД


Pivovarnitza_Kamenitza_05
Pivovarnitza_Kamenitza_06
Pivovarnitza_Kamenitza_09
Pivovarnitza_Kamenitza_14
Pivovarnitza_Kamenitza_13
Pivovarnitza_Kamenitza_15
Pivovarnitza_Kamenitza_16

 

 
Сподели

Тагове: арт ню вижън | пивоварна каменица | проект

 
Уебсайт на автора: www.artnewvision.com

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор