28 СОУ „Алеко Константинов“, София

(0 гласа, средно 0 от 5)
1_Borislav_Bogdanov_Amfion_SOU_Al_Konstantinov
28 СОУ „Алеко Константинов“
Проектанти: Амфион ЕООД

Ситуиране на обекта

Сградите на 28 СОУ „Алеко Константинов”се намират на бул. ”Възкресение” № 60, р-н „Красна поляна”, гр. София.

Функционално решение
Сградата изпълнява функциите на средно училище, разположено в сграда с четири корпуса – А, Б, В и Г (физкултурен салон). Основното училище е разположено в допълнителна, едноетажна, сглобяема сграда.

Централните входове към четирите корпуса са два. Единият е от източната страна откъм ул. „Булина ливада”. От него се влиза във фоайе, разположено между корпуси А и Б. Вторият вход е от южната страна на сградата в корпус ”В”. Освен тях има и два входа към вътрешния двор на училището. Първият е от южната страна на корпус А и е съоръжен с рампа и асансьор за инвалиди. Вторият вход е от северната страна на корпус В и води към сутерена на корпуса, в който са разположени фитнес и столова.  До Корпус „Г” – Физкултурен салон се стига през свързващ едноетажен коридор откъв корпус А.

Корпус „А”  е триетажен със сутерен, в който са разположени складови  и технически помещения, абонатна станция и противобомбено убежище. Корпусите „Б” и „В” са двуетажни с полувкопан сутерен, в който са разположени складови помещения, учителска стая, домакин, кухня със столова и фитнес. Корпус „Г” е двуетажен (състои се от физкултурен салон и частично второ ниво със съблекални и складове). В корпуси „А”, „Б” и „В” се намират класните стаи и кабинетите. В Корпус „А” има две стълбища. Едната стълба (двураменна) е откъм централния вход и свързва телата на корпуси „А” и „Б”. Втората стълба е от западния край на корпуса – трираменна. В Корпус „В” е разположена централно двураменна стълба, свързваща етажите на корпуса. Коридорите на трите корпуса са проходими един към друг и осъществяват връзка между трите корпуса в хоризонтално отношение. Асансьорът е изграден така, че осигурява достъп както до етажните нива на корпус „А”, така и до етажите на корпус „Б”.

Сградата на основното училище е едноетажна, самостоятелно разположена с „П” образна форма. Състои се от 8 класни стаи, коридор, входно преддверие, санитарен възел и кабинети.

3_Borislav_Bogdanov_Amfion_SOU_Al_Konstantinov

Конструктивно решение
Конструкцията на сградата е скелетна, гредова. Покривите са четирискатни с дървена подпокривна конструкция. Сградата е сглобяема, с метална носеща конструкця и трислойни панели с пълнеж от минерална вата и стени от талашитени плоскости. Цялата сграда е обезопасена с метална телена мрежа.

Обемно и архитектурно решение
Входното пространство е обособено като атриум, обединяващ всички класни стаи. Остъкляването му заздравява връзката “вън-вътре” и обвързlа обитателите с околната среда.

Фасадното решение е съвременно и естетически издържано, като са използвани два материала: кафеникава мазилка и бял еталбонд. Мазилката е гладка, на места със хоризонтални членения, докато еталбонтът е разчленен и в двете направления.

Цел на проекта
Основни цели на проекта са създаването на обект с облик, който да се вписва хармонично в средата и да удовлетворява нуждите на учебното заведение. Създаването на среда, която да превърне образованието в креативен процес и която да формира личности със знания и отношение.

2_Borislav_Bogdanov_Amfion_SOU_Al_Konstantinov

Технически показатели:

    Тяло А– Застроена площ – 645,51 кв.м.; РЗП – 1936,53 м2
    Тяло Б и В – Застроена площ – 782,81 кв.м; РЗП – 1565,62 м2
    Тяло Г (Физкултурен салон с топла връзка) - Застроена площ – 431,99 кв.м.; РЗП – 525,68 кв.м;
    ОБЩА ЗП на основната сграда на 28 СОУ: 1860,31 кв.м.
    ОБЩА РЗП на основната сграда на 28 СОУ: 4027,83 кв.м.
    Сграда на основното училище – едноетажна
    Застроена площ  - 665,60 кв.м;
    РЗП – 665,60 кв.м.

Проектът участва в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2017 в категория: "Сгради с учебно и културно предназначение".

Сподели

Тагове: 28 соу | амфион | арх инова 2017

 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор