Конкурсен проект "Топлоцентралата" - Южен парк гр. София

(0 гласа, средно 0 от 5)
e303e2027514497aaa0603a129a3eb42_XL_na4alo
"Топлоцентралата" - Южен парк гр. София
Проектант: арх. Тодор Антонов Тодоров

Проектът участва в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2017 в категория: "Учебни и културни центрове".
 
Местоположение
Топлоцентралата е разположена в Южен парк - II част, по-известен като парка зад музея “Земята и хората”. Граничи с Перловската река, паркова алея и пространството на парка.

История и контекст
Комплексът от сгради са проектирани като локална топлоцентрала за нуждите на Националния дворец на културата (НДК). Като такива те са част (макар и второстепенна) от една от най-значителните градоустройствени намеси в София от втората половина на ХХ в., а именно изграждането на комплекса НДК в центъра на града.

След построяването си през 1982 г. топлоцентралата на НДК е била функционираща промишлена сграда с всички нейни специфични характеристики - шум, дим и отпадъци. Затова, при проектирането и изпълнението на Южен парк - II част през 1984-86 г., тя е оградена с три изкуствени хълма като по този начин е отделена от парковото пространство. Тези хълмове и растителността по тях на практика правят топлоцентралата незабележима от север и изток. От запад сградата граничи с Перловската река, а растителността по протежението на реката не позволява топлоцентралата да се вижда и от тази посока.

1_Todor_Todorov_Toplocentrala

Съществуващо застрояване в имота
В имота се намират две едноетажни сгради. Основната сграда се състои от три части: зала на топлоцентралата, трафопост и административно тяло. 
Второстепенната сграда  има складови функции. И двете сгради са проектирани в края на 70-те години на ХХ в. и построени през 1982 г., по сглобяема конструктивна система за едноетажни промишлени сгради (ОКП) със скелетно-гредова конструкция. 
Топлоцентралата е идентифицирана като място с висок потенциал за развитие на независимия културен живот в София и е част от "Стратегията за развитие на културата на София" до 2023 година, където е заложено изграждането на поне един независим артистичен център, който да подпомага развитието на съвременните изкуства, артистите и публиките.

Реконструираната топлоцентрала ще бъде място за разнообразни независими творчески проекти и като такова трябва да покрива следните изисквания:
  • Да действа като активно ново обществено пространство за култура в центъра на София;
  • Да осигурява условия за широк набор от артистични прояви (танц, театър, музика, визуални изкуства, архитектура и др.), както и за образователни и социални дейности;
  • Да се свързва пълноценно и безконфликтно с околната паркова среда;
  • Да упражнява “регенериращ” ефект върху квартала и околните пространства;
  • Да притежава визуално разпознаваем архитектурен образ, като едновременно с това запази съществуващите белези на идентичност на мястото и сградата;
  • Да демонстрира съвременност;
     
6_Todor_Todorov_Toplocentrala

Основната идея на проекта е обединяването на съществуващите сгради в един комплекс,както и постигането на мултифункционалност. Новопроектираната сграда е комуникацията между сградите и новите функционални зони,а мултифункционалността се постига чрез модулни рециклирани транспортни контейнери, които обслужват тези зони.
Връзката с парка е, както визуална, така и транспортна и се осъществява, като естествено продължение на зеления път от парка до покрива на основната сграда. Новата сграда има рампа от зелен покрив, която свързва сградите в една зелена система. Всички покриви са озеленени без техническите и пешеходните зони. Предвидено е запазването на всички съществуващи дървета. Прилежащия терен е моделиран, като естествено продължение на съществуващите хълмове, достигащи до сградите. Предвидена е транспортна алея на тревна фуга за обслужването на залите.
Предвид ограничената видимост, новата сграда е проектирана с три надземни етажа, така че да се извиси над съществуващите сгради. Първи етаж -зона фоайе, втори етаж - зона работни места, трети етаж - зона търговска зала с гледка от 360 градуса към парк, река и център на града. Транспортните модулни контейнери дават възможност за всякакви промени и пренареждане на зони и функции с цел използването на комплекса от зали по разнообразен, мултифункционален начин.
Комплексът се отваря напълно към обслужващата го улица и главния човекопоток с площад, който е с характерна текстура, насочваща към главния вход. Съществуващият паркинг за коли става паркинг за колела.
 
8_Todor_Todorov_Toplocentrala

Сграда (1c) се премахва, предвижда се основната сграда (1a) да се реновира, така както е била проектирана през 80-те години с цел постигане на контраст с новопроектираната сграда. Затъмняването в залата ще е посредством вътрешни автоматизирани жалузи.
Запазват се възможно най-много графити и се обособяват нови такива зони върху контейнерите. 
Прогнозната цена на проекта е под предвидената, заради използването на модулни решения с рециклирани контейнери.

Технически показатели:
Застроена  площ на комплекса     965 кв.м.
Разгъната застроена площ           1370 кв.м.
Озеленяване терен                         2210 кв.м.
Строително-монтажни и довършителни работи и обзавеждане 2 300 000 лв.
Специализирано оборудване и обзавеждане 700 000 лв.
 
Сподели

Тагове: арх инова 2017 | арх. тодор тодоров | топлоцентралата

 

Новини

15 Април 2019, 09.23
Лесен, удобен и достъпен софтуер за архитекти, специалисти в здравеопазването...
12 Април 2019, 11.32
В три последователни събития от „Клуб на дизайнера”, организиран от...
03 Април 2019, 15.58
Храм на Мира – Нор-Па-Де-Кале, ФранцияПроект: арх. Александър Йончев, арх. студио...
Медийни партньори
VIP медиен партньор