Великият египетски музей в Гиза очарова в пустинята

(1 глас, средно 5.00 от 5)
wGEM01_Render-Translucent_Stone_Wall_Night_632x380
Теренът на Великия египетски музей в Гиза е разположен на първото пустинно плато между пирамидите и Кайро. Характерно за него е 50-метрова разлика във височините, образувана от река Нил, която си прокарва път през пустинята към Средиземно море. Това е даденост, която е оформила Египет в продължение на над 3 000 години.

Пирамидите са разположени в пустинята върху платото 2 км от терена на музея, докато самият музей ще се разполага както върху платото, така и върху долината.
Дизайнът на новия музей използва тази разлика във височините и образува по този начин нов „ръб” на платото - повърхност, определяна като „воал от полупрозрачен камък” , който се възприема различно през деня и през нощта.

wGEM05_Model_Above_01_624x380

Музеят е разположен между нивото на р.Нил и платото, но никога не надвишава височината на платото. На приземния етаж все едно си на нивото на р.Нил, а по-горе посетителят вече има фронтален поглед към пирамидите в далечината. Така с този съзнателно търсен наклон на музея, посетителят може да наблюдава обекти, които са много далеч едни от други и са скрити именно заради наклона на платото.

Великият египетски музей е замислен като серия от слоеве, при които човек се движи през външен двор с паметници, входно антре, което е сенчесто и огромно стълбище, което се изкачва на нивото на платото. Това е нивото, в което галериите са разположени, и в което посетителят за първи път вижда пирамидите, докато се намира в сградата на музея.

wGEM03_West_8_Shuttle_Bus_Route_grey_624x380

Той е проектиран като културен комплекс, посветен на египтологията и ще има 24 хил. кв.м. площ за постоянни експозиции, което съответства приблизително на четири футболни игрища. Освен това е предвиден Музей за деца, конферентни зали за различни събития, образователни семинари, Център за опазване на околната среда и много градинска площ.

wGEM09_Model_Site_13a_624x380

Колекциите на музея ще включват артефакти на Тутанкамон, които в момента са изложени в Египетския музей в Кайро, както и Музея на слънчевата лодка, който сега се намира до пирамидите.

Новият шедьовър на пустинята е дело на heneghan peng architects - архитектурно бюро, основано в Ню Йорк през 1999 година. Сред известните им проекти са мостовете на Централния парк на Лондонското олимпийско село през 2012 г., библиотека и Факултет по архитектура на Университета в Гринуич, и не на последно място, мост над река Рейн.

Автор: Светлана Желева

Сподели

Тагове: гиза | египетски музей

 

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор