Детска градина „Излез навън“

(0 гласа, средно 0 от 5)
Lusio_Detska_Gradina_01_dvor_632x400
Детска градина „Излез навън“ в Горна Баня, София
Проектант: Студио Лусио архитекти
Автор/Авторски колектив: арх. Мария Стайнова и арх. Виолетка Славова, арх. Красимир Крумов, арх. Деница Динчева, арх. Захари Мерджанов, арх. Иванка Иванова, арх. Даниела Славова, арх. Анета Славова

Конкурсен проект за нова сграда за детска градина в кв. Горна Баня, София. Посещението и проучването на терен на три различни детски градини за целите на конкурса потвърди, че най-любимият момент на децата в детската градина е времето, прекарано извън тях - навън, в игра. Ето защо този проект си поставя за цел да улесни това детско преживяване, както и да помогне на децата да отиват с желание и без страх в градината.
Lusio_Detska_Gradina_08_okolni_sgradi_624x412
Околни сгради

Иновативност
  • Откритието от проведеното задълбочено проучване на терен: децата не излизат навън достатъчно често, заради усложнения достъп до двора и позицията на филтърните помещения.
  • Иновиране на конкурсното задание - нова цел на проекта, която не е първоначално зададена: Как чрез дизайна на сградата да се увеличи максимално времето на децата навън, дори и при лошо време?
  • Разпределение с директен достъп на всички занимални до детските площадки са навън. Това улеснява възпитателите при извеждането на децата без страха да ги загубят, докато обикалят цялата сграда. 
  • Качване на спалните помещения на второ ниво, което въвежда нов тип ползване: когато не всички деца искат да спят, имат възможност за тихи игри на първи етаж, без да пречат на спящите на втория етаж деца.
  • Покрити дървени декове позволяват децата да си играят навън дори и при лошо време.
  • Анализ и подобряване на най-критичните моменти от детското преживяване на детската градина като институция: създаване на уют и стимулиране на любопитството още от входа, максимално много игра навън, възможност за тихи игри вместо сън следобед.

Lusio_Detska_Gradina_23_visual_sartze_sgrada_624x450

Функционалност
  • Нова функционална схема на излизане на децата в двора: филтъра за събличане и обличане на децата се позиционира в пряк контакт с двора, до занималнята (а не до нея), което улеснява бързото и лесно излизане навън, дори в мокрите сезони.
  • Подмяна на схемата “малко фоайе с коридори” чрез създаване на общо споделено пространство за игра и отдих (сърце), споделен кът за игра, салон за игра, който се отваря към общото пространства и служи за тържества и събрания и събития на кварталната общност.
  • Централно стимулиращо сетивата пространство решава проблема с адаптацията, както на деца, така и на родители и улеснява раздялата им - основен проблем на сградите детски градини.
  • Обзавеждането на централното пространство с меки люлки, батути и хълмчета спомага за развитието на психомоториката на децата. 
Lusio_Detska_Gradina_20_razrezi_624x450

Устойчивост
  • Дървена конструкция от панели (Cross Laminated Timber), произведени от сертифициран по произход и клас на носимоспособност дървен материал. Минимална употреба на бетон.
  • Екстензивен себумен зелен покрив на голяма площ, който изолира и намалява нуждата от климатизация и отопление с 30% спрямо стандартно изолиран плосък покрив.
  • Фотоволтаични панели, произвеждащи 100% от електричеството, нужно на сградата.
  • Покривни колектори за гореща вода.
  • Геотермална помпа, осигуряваща отопление, охлаждане и топла вода на сградата; затворена хоризонтална система въздух-вода, с включено водно подово отопление.
  • Система за събиране на дъждовната вода и употребата й за поливане на зелените площи.
  • Покривни прозорци за увеличаване на естествената светлина в помещенията.
  • Използване на покривните прозорци като клапи за стимулирането на естествена вентилация.
     
Lusio_Detska_Gradina_28_viz_vhod_624x400

Естетика
  • Умишлено надребняване на мащаба на сградата, за да се създаде близко до усещането за къща у децата. Фасадата от улицата е с височината на един етаж, за да намали усещането за плашеща, голяма институция и отчуждаване от домашната атмосфера.
  • Сградата “пълзи” надолу с терена - умишлено се цели силуетът да е занижен, в синхрон с естествения наклон на терена, за да се запази детския мащаб.
  • Умереното използване на цвят с цел ориентация - всяко дете знае кой цвят къщичка е неговата.
  • Единна цветова гама с цветове, близки до естествено срещащите се в природата; предимно успокояващи тонове, които да балансират естествената енергия на децата.
  • Силует на детската градина, съобразен със съществуващия силует на жилищната среда наоколо.
  • Използване на естествени материали в екстериора - дървената обшивка по фасадата създава още допълнителен уют в екстериора.
  • Естествени материали и в интериора - мебели от дърво, елементи от вълна и памук.

    Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" и бе номиниран в категория: "Обществени сгради". 
Сподели

Тагове: арх инова 2019 | детска градина | лусио архитекти

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg