Еко селище "ДИВА БУКА" - Център за екотуризъм и рекреация

(0 гласа, средно 0 от 5)
P_Tanamova_Div_Buka_1-1-_01
Еко селище "ДИВА БУКА"
Център за екотуризъм и рекреация в землището на с. Бързия, община Берковица

Проектант:
ФИМЕРА ДИЗАЙН СТУДИО ООД
Автор/Авторски колектив: арх. Петя Танъмова, л.арх. Петя Гроздева

ОБЩА КОНЦЕПЦИЯ
Koмплексът е разработен като място, където природата е най-голямата ценност, средство и среда за отдих и възстановяване. Запазени са застроителните места нa съществуващите в имота сгради на бивш пионерски лагер. Единствено четирите малки бунгала са разположени на нови места сред съществуващата растителност, като отново е следван принципът за минимална намеса в природната среда.

Идеята е да се създаде място за комфортно настаняване на до 70 души, в което липсва единствено стресът от забързаното градско ежедневие.

Отделните сгради предлагат самостоятелно обитаване на посетителите си с дневна зона, зона за рекреация на открито и зона за сън. Предвидено е пречистване на отпадните води и използване на възобновяеми енергийни източници, за минимален енергиен отпечатък.
P_Tanamova_Div_Buka_4-04

ТИПОВО БУНГАЛО
Четирите типови бунгала с по два независими входа, дават възможност за по-интимно уединение сред природата. Материалите както тук, така и при останалите сгради, са основно от естествен произход. Покривните и фасадни обшивки са от композитен материал, но създават визия за хармонично присъствие в средата.
P_Tanamova_Div_Buka_6-06

ГОЛЯМО БУНГАЛО 1
Това бунгало е реновация на съществуваща сграда. Предвидената дървена фасадна конструкция изцяло обединява стария обем на първи етаж с новопроектираното пространство на втория етаж.

P_Tanamova_Div_Buka_9-09

В интериора е “вплетена” традиционен мотив - шевица.
P_Tanamova_Div_Buka_10-10

ГОЛЯМО БУНГАЛО 2
Пространството на голямо бунгало 2 се развива изцяло около двуетажната дневна. Покривните прозорци обогатяват естественото осветление и създават игра на сенки в интериора.
P_Tanamova_Div_Buka_13-13

ОСНОВНА СГРАДА
Основната сграда дава възможност за хотелско настаняване, общи зони за събиране и провеждане на различни събития, разполага с напълно функционален СПА и физиотерапевтичен комплекс, ресторант с професионално оборудвана кухня и тераса за почивка и наблюдение на природата. Южната фасада представлява стена за катерене.

P_Tanamova_Div_Buka_20-20

БЛАГОУСТРОЙСТВО НА СРЕДАТА
Поради желанието за минимална намеса, се запазва автомобилния подход от запад, като е предвидено паркирането да става само в тази зона. Пешеходната връзка от този подход към основната сграда ще се осъщесвява посредством главната свързваща алея за комплекса. Подходите към останалите бунгала ще са от плочопътеки от естествен камък. Такава плочопътека ще бъде и обиколната алея в източната част на комплекса, която ще отвежда до зоната за тих отдих, медитация и йога. Преплетена с главната пешеходна алея е водна каскада, чието румолене усилва усещането за спокойствие. Северно от каскадата и алеята, между основната сграда и голямо бунгало 1, е разположена зона за събития на открито. Денивелацията в тази зона, както и отделните нива на водната каскада, са решени с габиони. Запазването на съществуащата висока дървесно-храстова растителност и добавянето на нова с видове, типични за региона, има за цел да запази усещането за естесвена гора.

Проектът на Фимера Дизайн Студио ООД - "Екоселище Дива Бука" участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" и спечели Наградата в категория: "Ваканционни селища".

DSCF3270_Resized_for_WEB-022
Славчо Янев – мениджър продажби в ROSSIMA връчи Наградата на Иван Грозев от „Фимера Дизайн“ и арх. Петя Танъмова     Снимка: Илиян БожиновСподели

Тагове: екоселище дива бука | конкурс арх инова 2019 | фимера дизайн

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

19 Февруари 2020, 12.01
Екологичността и естетиката са два водещи елементи в строителството....
18 Февруари 2020, 10.27
  „Ако има усилия, винаги има постижение“*. Отнасяйки думите към...
14 Февруари 2020, 16.31
Технологиите за противопожарна защита на сгради със специален риск се...
Медийни партньори
VIP медиен партньор