Център за интеграция на хора в неравностойно положение в гр. София

(0 гласа, средно 0 от 5)
32088387da419227f20729e6cf7687d8_XL
"Център за интеграция на хора в неравностойно положение" в гр. София
Проектант: А и А Архитекти,  арх. Николай Узунов, арх. Ангел Захариев, арх. Асен Милев 

Проектът за Център за интеграция на хора в неравностойно положение има за цел да даде нов старт в живота на хора с липсващи крайници и да подпомогне тяхната интеграция в обществото, чрез създаването на благоприятна среда, която да ги мотивира да преодолеят трудностите в живота им, за да заживеят пълноцененно.

В центъра ще се правят прегледи и консултации на пациенти с липсващи крайници, ще им се изработват индивидуални протези за техните нужди, ще се обучават и тренират да ги ползват. Професионален екип ще осъществява обучение на лицата за придобиване на умения за независим живот, за социално включване и справяне с обичайните житейски ситуации. Ще се работи както по физическото им развитие, така и за подобряване на психическото им състояние след тежките моменти на загуба.

2_Angel_Zahariev_AAArch_Centar_za_Integracii

Центърът ще се разположи във вилна зона Врана -Лозен -Триъгълника, в тих и богато озеленен район в периферията на град София.
 
Сградата включва два надземни етажа. На първи етаж се разполагат приемно пространство, кабинети за консултация и взимане на мярка, проба на протезите, помещение за упражнение в ходене с директен достъп до двора, работни помещения за изработване на висококачествени протези за крайници. На втори етаж се разполагат спални помещения за хора, на които е нужен по-дълъг престой в центъра, дневна към спални помещения, рехабилитационен център с тераси с южно изложение и гледка към Витоша.

Архитектурата на сградата е минималистична. Образът е изграден от изчистени форми и обеми, с редуване на плътни и остъклени повърхности, следващи вътрешната логика на сградата. Използваните материали и повърхности са лимитирани на брой с цел запазване на изчистения вид на архитектурата. 
Мнималистичната архитектура има за цел да успокоява възприятията на пациентите и да бъде незабележим фон за важните събития в животът им, които ще се случват вътре в сградата. 

3_Angel_Zahariev_AAArch_Centar_za_Integracii

В същото времеме проекта има за цел да контрастира с традиционните образи на здравните заведения в България и да бъде успешен пример за нова вълна на архитектурата в тази област.
Строителството на Центъра стартира през месец август 2017 г. и се очаква да завърши през март 2018 г.

Застроена площ (ЗП): 421,4 м2
РЗП: 882,6 м2
Площ на имота: 1435  м2

Проектът  "Център за интеграция на хора в неравностойно положение" на А и А Архитекти получи Втора награда в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2017 в категория: „Болници, Медицински центрове, Здравни заведения", като журито не присъди Първа награда в тази категория.
 
DSCF6477_SAIT_LANDSCAPE_processed_Build
Виктор Тачев от МАРИСАН връчи наградата на А и А Архитекти - арх. Николай Узунов, арх. Ангел Захариев
 
4_Angel_Zahariev_AAArch_Centar_za_Integracii_Site_plan
5_Angel_Zahariev_AAArch_Centar_za_Integracii_plan_0000
7_Angel_Zahariev_AAArch_Centar_za_Integracii_Sections

 
Сподели

Тагове: а и а архитекти | арх инова | здравни заведения | проект

 

Новини

14 Декември 2017, 12.34
Дебютното издание ще се състои на 3-ти и 4-ти феруари 2018-та година по случай...
27 Ноември 2017, 11.06
На 22.11.2017г., в пресклуба на БТА, „Българска асоциация за изолации в...
21 Ноември 2017, 11.58
• В рамките на изложбата, на 22 ноември 2017 г. от 18:00 ч., архитектите от АДА АД...
Медийни партньори
VIP медиен партньор