Инвестицията в здравеопазването е все по-перспективна

(0 гласа, средно 0 от 5)
д-р Валентина Мазнейкова,
управител
Многопрофилна болница
за амбулаторно лечение „Св. София”


Д-р Мазнейкова, как се решихте на толкова голяма крачка като инвестирането в здравеопазването, и по-специално изграждането на Многопрофилна болница, каквато не бе извършвано от частни лица?

Ние сме в ролята на инвеститори и впоследствие на управляващи. Създаването на многопрофилна болница е наша мечта от 10-12 г., когато стартирахме с един скромен медицински център. Шест-седем години, след като разработихме дейността, с около двадесетина лекари там решихме, че трябва да затворим кръга не само като поликлиника и доболнична помощ, но и като болница. За това ни подтикна доверието на нашите пациенти. Всички колеги, които имахме тази идея, сме завършили медицина в България, специализирали сме в чужбина, видели сме много и искахме и българинът да се чувства добре в собствената си държава като пациент. Идеята беше много рискована, хората, с които разговаряхме в началото, бяха удивени, че не инвестираме в хотел, бензиностанция или бизнес център, а в болница. На първо място ни помогна професионализмът ни, увереността, че ще успеем, а също и голямата ни амбиция и вярата на хората, които ни подкрепиха във взимането на кредити. Ние имахме доста солиден кръг от приятели и пациенти, които вярваха, че ще успеем и ни дадоха този успешен старт.Трудно ли беше осъществена тази идея?
Не отричам, че беше много трудно още в периода на изготвяне на проектите. Сградата беше построена за около година и половина, след което поне още шест месеца беше необходимо, за да одобрим всичко и да получим разрешителни за работа. Няма шанс една болница да заработи преди всички одобрения. Факт е, че сградата стоеше празна, ние вече плащахме лихвите по кредитите и чакахме разрешителни. Този мъртъв период бе наистина драматичен и се чудехме дали ще успеем.
В разговора ми с проектантите те споделиха, че проблемите за съобразяване с остарялата нормативна база са продължили и при одобряването на проекта.
Точно така, защото през последните 50 г. никой в България не е е строил нова многопрофилна болница. Ние се нагърбихме и с мениджмънта, защото много добре знаем, че само чиновник или управленец, няма как да го направи. Тази комбинирана професия е дефицитна в момента, никъде не се изучава. Ние също се учим в движение през всичките тези години. Но за мен успехът ни се дължи основно на факта, че познаваме отлично сектора.

Използвахте ли пари от специализирани фондове?
Ако имате предвид европейски, на този етап не сме ползвали, защото не знаем за такива възможности. До този момент не сме получили такава информация и ако някой ни я подаде, с удоволствие бихме кандидатствали за подобни фондове. Доколкото се сещам за три-четири подобни програми, но те са насочени основно към профилактика, тютюнопушене, профилактика на женското здраве в голям мащаб, което не влиза в обсега на нашата дейност, така че не са били подходящи за нас до този момент. Но ако говорим за здравно-осигурителни фондове, това е друга тема. Ние работим много добре с Националната здравноосигурителна каса, а другите източници на финансиране, на които разчитаме, това са доброволните здравни осигурителни фондове, които набират сила. С други думи, се вписваме в здравната действителност в нашата държава.

Държавните болници са в лошо състояние. В този смисъл вие имате ли конкуренция като условия за болнично лечение и квалификация на лекарския персонал?
Това ми е известно и от него избягахме, защото беше много тъжно и обидно да работя на такова ниско ниво и в лоши условия. Работих 22 г. в Университетска специализирана болница за активно лечение „Майчин дом”. Това ми бе животът и кариерата. Но така и не свикнах с потискащата обстановка.

Как популяризирахте вашата клиника?
Водещото в работата ни са имената. Основният поток от пациенти идва заради нас, разбира се, и след като получихме сертификат по ISO 9001:2000, след като направихме акредитация с най-висока оценка на болницата, а вече приключихме акредитацията и на съпътстващите звена. Поликлиниката допълнително ни донесе голям поток от пациенти, които са насочени от колеги по пътеките на Здравната каса, също и от добрите думи на пациентите.

Кой се занимава с управлението на самата сграда?
Имаме персонал около 10 души, който е отговорен за поддържането на инсталациите и материалната база. Те са денонощно на разположение, затова са назначени на щат при нас. Считаме, че този вариант е по-добър за нас. Външна фирма е наета само за почистване сутрин и вечер на фоайетата, за хигиената на стаите се грижат санитарите.

Как мислите, че ще се усети кризата при вас?
За криза не може да се говори, защото болни хора винаги ще има и затова интересите на повечето инвеститори у нас вече са насочени точно към тази област. Защото здравеопазването е на най-ниското възможно ниво, по-лошо от това не би могло да бъде. Затова считаме, че инвестицията в здравеопазването ще бъде приоритет и е перспективна. Има много голям интерес, включително и към нас, за изкупуване на бизнеса и на сградата. Не е тайна, че много здравни сгради бяха купени предимно нови, тъй като старите са непоправими. Няма смисъл да се влагат пари в абсолютно амортизирани постройки. Най-скъпото в тази сграда са вентилацията и оборудването.

Как избрахте архитектите?
На лична симпатия и късмет, че и двете ми братовчедки са архитекти. Арх. Петя Гостева, арх. Павлина Анкова приеха идеята присърце. Има още какво да се желае, но ние самите не знаехме какво искаме, а те нямаха опит с болнично заведение с такъв обем. Решенията взимахме заедно с тях и в началото доста се лутахме. Допуснахме много грешки, но те не са такива, които пречат на качеството на работата, но биха ни спестили много неща. Има практични неща, които сега бихме направили много по-различно. Например ние мислехме, че операционните трябва да са към отделенията, и сега се минава през целия стационар, за да се стигне до операционна. Трябваше просто да ги направим на едно място долу, там няма нужда от светлина. Това за мен е единствената сериозна грешка. Само към АГ трябваше да има родилна зала и операционна.  
Все пак медицинските газове ги изнесохме навън, в една къщичка, защото решихме че не трябва де се рискува. Тази постройка дойде малко като апендикс, но беше невъзможно да ги позиционираме в подземието.

Кой е основният изпълнител на проекта?
„Техномашпрогрес” е главният изпълнител. Всичко се обсъждаше с нас, като винаги правихме баланс между цена и качество.

И накрая да кажем нещо за звеното, което предизвика толкова дискусии по време на одобренията – рекреативния блок? Как функционира той сега?
Идеята ни беше СПА центърът да работи самостоятелно и като допълващ в лечението на пациентите. Освен това си мислехме, че обособен извън основния блок на сградата, ще може да се ползва свободно за обучение по плуване, водна аеробика и детски групи. И това се реализира изключително успешно. Наско Берберов, който е най-добрият детски треньор по плуване у нас, като пенсионер дойде при нас и направи отбор от 400 деца. Част от възстановяването на пациентите идва от условията тук. Бременните жени участват в групи с водни процедури. Като заключение можем да обобщим, че този блок е повече от успешен.

Интервю на арх. Анета Трифонова
Сподели
 

Новини

27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
Медийни партньори
VIP медиен партньор