Километър в небето

(1 глас, средно 5.00 от 5)
kingdomtower_ext-_www.skyscrapercenter.com-_01_01

Най-високата сграда в света (Jeddah Tower) скоро ще е в Джеда, град в Саудитска Арабия.
Тя ще достигне смазващата височина от eдин километър и така ще детронира досегашният първенец Бурдж Халифа (828 м).

Конструкцията на Jeddah Tower ще струва 1.4 млрд. долара. Сградата ще има над 252 етажа, като 31 750 стъклени панела ще облепят небостъргача.
Кулата ще има хотелски стаи, офиси и жилищни площи. Концепцията е тя да е в центъра на търговския град, който ще бъде построен около нея. Всички други сгради са проектирани така, че да гледат към небостъргача. Макар че, обектът още не е готов, ясно е също, че наемът на офисите, които ще виждат Jeddah Tower ще бъде по-висок, отколкото наемът, вътре в самата кула.

Архитектурният стил на Jeddah Tower е неофутуризъм, а дизайнът е на архитектурната фирма  Adrian Smith + Gordon Gill Architecture. Любопитното е, че Adrian Smith е проектирал и Бурж Халифа.
 
kingdomtower_ext-overallaerialview_02_02

Първоначално небостъргачът е бил замислен да бъде 1.6 км. висок, но геологията на района са се оказали неподходящи за построяване на кула с такава височина.
Кулата в Сауди Арабия включва много структурни и естетически елементи. Триъгълната й форма горе и силно наклонените й аеродинамични стени са пректирани така, че да намаляват влиянието на силния вятър. Сградата, която се строи ще бъде одобрявана от инженерна компания в Чикаго всеки месец предвид потенциалното въздействие от променящите се температури и ветрове в Джеда.

Цялостният дизайн е замислен да изглежда като пустинно цвете, което се изстрелва нагоре, като символ на растежа и бъдещето на Саудитска Арабия.
Най-високата сграда в света ще допълни и известността на пътя към Мека, посочват още инвеститорите.

Небостъргачът ще е сърцето на миниградчето Джеда Економис Сити (Jeddah Economic City) - търговски и жилищен комплекс с 5.3 млн. кв.м площ. В него ще има жилища, хотели и офиси, както и туристически атракции. По предварителни данни, цялото миниградче ще струва около 20 млрд. долара и ще изникне в северната част на града, почти на брега на Червено море.

kingdomtower_ext-skyterrace_casgg_04_04_04

Засега обаче се работи само по строежа на Jeddah Tower и са построени 63-етажа от сградата.
На 664 метра от земята ще е най-високата панорамна точка с открита платформа от 500 кв.м. Небостъргачът ще има 59 асансьора, 5 от които ще бъдат double-deck elevator – с две кабини, свързани една върху друга ( опцията е да се качват хора от два етажа едновременно). Моделът double-deck elevator може да пътува с 12.5 мили/ час (20 км/ час).

kingdomtower_ext-canopiesfromwater_casgg_05

От януари 2018 г. до юни 2018 г. по обекта не се работи, заради корупционни разследвания на някои от инвеститорите. И все пак, строителите обещават небостъргачът да е готов до 2020 година.

Автор: Константин Димов (по материали от чуждия печат)
 
Сподели

Тагове: jeddah tower | джеда | небостъргач

 

Новини

06 Февруари 2019, 10.50
VЕКА е един от първите производители на ПВЦ профили за дограма, имащ правото да...
30 Януари 2019, 14.15
Изложение АРХИТЕКТУРНО-СТРОИТЕЛНА СЕДМИЦА събира сектора от 6 до 9 март в Интер...
23 Януари 2019, 13.34
Пилотно социологическо изследване на инициативите Визия за София и Зелена...
Медийни партньори
VIP медиен партньор