Проектът Mixed-Use в Ал Кобар - отличен с архитектурната награда Architizer A+

(0 гласа, средно 0 от 5)
0b09f5ca-9c45-4def-b772-7df7cfbe07b2_632x450
Име на проекта: Смесена употреба на Al Khobar
Дизайн офис: Avcı Architects
Местоположение на проекта: Ал Хобар / Саудитска Арабия
Тип проект: Смесено използване
Състояние: В процес на изграждане

Проектът Mixed-Use в Ал Кобар, Саудитска Арабия е на водещото студио Avcı Architects, който съчетава по оригинален начин жилища и зони за работа. Освен апартаменти и офиси, комплексът разполага още с хотел, прилежащи магазини и други търговски обекти, както и една джамия, всички разположени на разгърната площ от 60 хил. кв.м.  Именно архитектурния дизайн и концепция на жилищната част бяха причина проектът да бъде отличен с архитектурната награда Architizer A+ за 2019 година.


Климатът и културата на Саудитска Арабия, както и спецификата на това място Ал Кобар е взето предвид при архитектурните решения. 

3abe386d-a162-4ddb-82a5-feac5bc04908_02_02
 
Проектът Mixed-Use е осъществен в престижен район на Ал Кобар, който е част от търговската артерия на града и предлага достатъчно възможности по главната улица, предназначена да обслужва целия квартал. 

0b2b8699-968e-41c9-a268-a7ac40717b18_03_03 
Комплексът се отличава още с това, че е постигната дискретност и личен комфорт за собствениците на жилища. Офисите са разположени в южната част, а на изток и запад – апартаментите. Входовете на офисите са ориентирани на юг, което не позволява директен контакт със собствениците на жилища.

b23906e5-33d6-456d-9564-69458aa6b967_04_04
 
Апартаментите с балкони, независимо дали са на първия или на по-високите етажи, са с перголи и машрабия (специален архитектурен елемент от арабската архитектура). Те не само стопират любопитните погледи, но и осигуряват надеждна слънцезащита, която контролира нахлуването на топлина навътре.

fe4c9b41-3b3a-4cef-b723-836bf14db8ba_05_05

Перголите и машрабията по фасадите са специални елементи от екологичния дизайн, с който директно се минимизира нахлуването на слънчеви лъчи към стаите и горещина. Освен това те са прекрасно архитектурно решение за дискретност и скриване от любопитни погледи.

3170ea2a-c937-4863-8527-c0af6cf162e6_06_06
С тях осигуряване на сянка е постигнато и чрез  ориентацията на сградите, която е съобразена с движението и посоката на слънцето.

Начинът по който Avcı Architects са проектирали комплекса напомня много на старите арабски градове, в който властва духът на общността, със задружност и всичко е много наблизо. Това чувство се усеща и на по-високите етажи на сградите.

ae46d5c5-ccc4-42e7-8440-0d37fdff9878_07_07 
Превод: Десислав Паяков
Фотокредит: Avcı Architects
 
Сподели
 

Новини

03 Декември 2019, 13.59
Резултатите бяха обявени от международното жури с председател арх. Малина...
27 Ноември 2019, 15.10
28 български обекта, достигнали до финала на националното издание на Баумит...
25 Ноември 2019, 14.58
Advance Business Center е първата сграда от модерния бизнес комплекс и е част от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор