Жилищна сграда HARMONY ONE, София

(1 глас, средно 5.00 от 5)

T_Kazakov_SGI_HARMONY_ONE_2-632450
Жилищна сграда HARMONY ONE
Проектант: Stephen George International
Автор/Авторски колектив: арх. Тихомир Казаков, арх. Трифон Пеев, арх. Хасан Хасанов

Локация: София, България
Площ: 4641 кв.м
Статус: проект

Проектът обхваща разработката на жилищна сграда Harmony One в един от най-елитните квартали на гр. София. Специфичното при тази сграда, е че тя се намира в имот с неправилна форма, който е обграден от всички страни от улици. За нашия екип беше изключително предизвикателство да овладеем тази сложна форма и да изградим категорично обемно-пространствено решение.

T_Kazakov_SGI_HARMONY_ONE_1-624450

Архитектурната визия на проекта беше много важна задача както за нас, така и за инвеститорите. Имотът, с неговото местоположение, позволява да се търси модерна визия. Затова се насочихме към използването на окачени фасади от камък, алуминий, HPL и стъкло.

Сградата е проектирана с осигуряване на максимален комфорт за хора в неравностойно положение. В разработката се осигурява асансьорен достъп до всички нива. Заложени са необходимия брой паркоместа за инвалиди, разположени в подземните нива, с пряк достъп до вертикалната комуникация. Достъпът до входните пространства на всички входове и обществени единици е на ниво терен, с минимален наклон и без стъпала.

T_Kazakov_SGI_HARMONY_ONE_6-624450

В имота е потърсена перфектната корелация между паркова среда и апартаментни единици. Озеленяването е основен акцент в цялостната композиция – потърсено е както в тревните площи на ниво партер, така и върху покривната конструкция на перголата върху паркинга. Цялата композиция на сградата е ориентирана към вътрешен озеленен двор.

При решаване на фасадното оформление сме търсили максимално остъкляване на апартаментите и обществените части, за да осигурим по-силна връзка между екстериорното и интериорното пространство, без това да е в противовес с високите изисквания за енергийна ефективност и комфорт на обитаване.
Проектът предвижда изграждането на окачени вентилируеми фасади от естествен камък, метал и HPL.

При разработването на фасадите са заложени високи изисквания за енергийна ефективност, с цел да се търси намаляване на енергийното потребление, което респективно ще редуцира въглеродният отпечатък на сградата върху околната среда.

T_Kazakov_SGI_HARMONY_ONE_3-03

За да съответства, а даже и да надхвърли всички съвременни изисквания за устойчива сграда, Harmony One ще бъде първата жилищна сграда в България, която ще се сертифицира по LEED. За целта на което, сградата е проетирана съобразно най-високите изисквания за такъв клас сгради и отговарящи на критериите на системата за сертифициране LEED.

Освен във фасадната облицовка, както споменахме вече, вложените материали в цялата сграда ще са от много високо качество. Идеята е да се постигне продукт, който да е еталон за качество и дизайн. Идеята за устойчива архитектура е заложена още от самото начало на проектирането на Harmony One. Предвиждат се модерни системи за контрол на достъп, контрол на отопление и климатизация, висока степен на пожарна сигурност.

T_Kazakov_SGI_HARMONY_ONE_7-624450

Едно от най-иновативните решения на проекта е подготовката на всички апартаменти за SMART HOME автоматизация. Това ще позволи да се задоволят нуждите дори на най-големите почитатели на новите технологии и интеграцията им в дома. Прочетено от друг ъгъл, това решение също допринася за намаляване на вредните емисии, до които ще доведе експлоатацията на сградата.

T_Kazakov_SGI_HARMONY_ONE_4-624450

Допълнителна гъвкавост на проекта се изразява във възможността на 3 от 7-те етажа да се изпълнят с увеличен брой тристайни апартаменти за сметка на двустайните, в зависимост от условията на пазара и търсенето на апартаменти. Сградата се развива в седем надземни етажа, два подземен и терасовиден етаж в рамките на четиридесет и пет градусовото прибиране от кота корниз. Кота корниз по ВПП е H=20 м. Пешеходният достъп към жилищната част на сградатa е от изток, а подходът за паркирането в надземните гаражи е от запад. На партерно ниво са предвидени 3 магазина с вход от изток.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" в категория: "Многофамилни жилищни сгради".

 

Сподели

Тагове: stephen george international | арх инова 2019 | жилищна сграда

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
Медийни партньори
VIP медиен партньор