Жилищна сграда Тирлин Лукс в Пловдив

(0 гласа, средно 0 от 5)

Ilko_Nikolov_Tirlin_02-632480
Тирлин Лукс
Проектант: Фирма "Арконт" ЕООД
Авторски колектив: арх. Илко Николов и арх. Стоян Тодоров

Жилищна сграда с едно, дву, три, пет, осем и девет етажно застрояване с височини 3,40м, 6,20м, 10,00м, 15,00м, 24,00м. и 27,00м. и ново подземно застрояване.

Строител: "Тирлин" АД, гр.Пловдив
Етап на реализацията:  в процес на реализация
ЗП: 2 471  кв.м.
РЗП: 25 234 кв.м.
Паркоместа: подземен гараж и многоетажен гараж (обособен като отделна секция)

Сградата представлява смесена сграда с кота корниз 27,00 м, с един подземен и единадесет надземни етажа. В подземния етаж са разположени гаражи за живущите в комплекса, абонатни станции, хидрофорно и ГРТ. Достъпът към подземното ниво се осъществява чрез две отделни еднопосочни рампи за вход (от към ул."Порто Лагос") и изход (към бул."Марица").

Ilko_Nikolov_Tirlin_05-624480

Надземната част на комплекса се състои от осем отделни секции, които ще се изпълняват поетапно. Седем от секциите (от А до Ж) са предимно жилищни, а последната е с функция многоетажен гараж. На първо ниво са разположени предимно търговски обекти.

Обособява се вътрешен двор с подход от към ул. "Порто Лагос". Там се разполагат допълнителни гаражи за живущите. Също така, непосредствено срещу прохода (улица) към вътрешния двор - с цел по-добра достъпност и възможност за обслужване, се разполага трафопоста, който ще обслужва целия обект. Самият вътрешен двор е частично покрит със стоманобетонна конструкция, върху която се изгражда вътрешен озеленен двор (тип зелен покрив). Тази зелена площ е достъпна само за живущите в комплекса чрез изходи от кота +3,40м. и пасарелки. Покривът над ниското, едноетажно тяло зад секции А, Б и В също ще бъде озеленен.

Обезпечаването на микроклимата ще се извършва чрез абонатните станции на ТЕЦ за отопление и чрез климатични инсталации за охлаждане на отделните помещения в сградата.
Ъгловата секция (секция Г) е предвидена с луксозни по площ и изпълнение апартаменти.
Предвиден е:
- контрол на достъпа и 24-часова охрана, видеонаблюдение
- професионално управление

Ilko_Nikolov_Tirlin_01-624480

За отделните секции имаме следните проектантски решения:
Отделните секции са с монолитна, стоманобетонна конструкция. Външните ограждащи стени са от керамични блокчета, тип "POROTHERM 25 N+F" на фирма "Виненбергер", частично изградени и от стоманобетонни елементи, с  дебелина 25 см., а вътрешните преградни стени са от керамични блокчета, тип "POROTHERM 12 N+F" с  дебелина 12 см. При изграждането на затварящите стени ("куфарите") на инсталационните шахти, преминаващи вертикално през сградата се предвижда използването на гипсокартонена стана на метална конструкция.

Плочата на покрива е стоманобетонна. Плочите м/у отделните етажи са  стоманобетонни, с дебелина от 16 см. Всички конструктивни елементи - плочи, колони, греди, фундаменти и др. са разработени и дадени конкретно в проекта по част конструктивна.

Светлата височина на всички жилищни помещения е 260 см. до таван. Светлата височина в партерния етаж е 280 см. до окачен таван, а в подземния етаж - 240 см. Окачения таван, който ще се използва в коридора след основния вход на жилищната част е растерен, пано 60/60см., тип "Армстронг".

Складовите помещения са предвидени за всеки един от апартаментите, в собствения им обем.
Всички нива са свързани с стоманобетонна стълба, с ширина на рамото 120см. и разстояние м/у рамена ("око"). Парапетът на стълбищната клетка се предвижда да е метален - ръкохватка и колони, и вертикални елементи от алуминий. За връзка м/у нивата се предвижда съгласно нормативните изисквания един асансьор.

Ilko_Nikolov_Tirlin_03-624430

Балконските парапети по фасади са предвидени от алуминиева ръкохватка и колонки и "пана" от стъкло - закален триплекс, прозрачен. Всички парапети са с височина от готов под 120 см.

Постигането на добър микроклимат в помещенията се постига чрез централизираното отопление от обща абонатна станция - ТЕЦ и монтирани навсякъде алуминиеви радиатори / лири. Всеки апартамент е снабден с апартаментно колекторно табло, а в етажното колекторно табло се извършва меренето на изразходената топлинна енергия.

През топлите месеци, за охлаждане на помещенията се предвиждат инверторни климатични сплит системи. Всички външни тела на климатичните системи се монтират на показаните места на лицевите фасадаи, като декоративно се затварят с алуминиева жалузийна решетка по цялата височина на сградата. Гореописаните инверторни климатични сплит системи са оразмерени и могат да се използват и за самостоятелно отопление през студените месеци, в случай, че не се осъществява отопление чрез ТЕЦ.

Ilko_Nikolov_Tirlin_07-624480

За постигане на добра енергоефективност са предвидени следните материали:

Дограма:
Първи етаж - алуминиеви витрини от алуминиев профил с прекъснат термомост, остъклен с двоен стъклопакет, цвят на дограмата RAL7039. Входната врата към жилищната част също ще се изпълни от алуминиеви профили, във същата визия и цвят.

Жилищни етажи  -  PVC петкамерна дограма с прекъснат термомост, цвят RAL 7040 - вън, RAL 9010 - вътре, с двоен стъклопакет. Всички аксесоари и други части, като подпрозоречни первази и др.подобни ще се изпълняват от сертифицирани от съответната система дограма елементи.

Топлоизолация: Топлоизолация по фасади с дебелина 10 см. и 5 см. при обръщането по прозорци. Топлоизолацията е от експандиран полистирол с минимален коеф. ?=0.035W/mK, тип интегрирана топлоизолационна система "Baumit StarTherm" на фирма  "Baumit". За топлоизолацията под кота +0,00 се предвижда екструдиран полистирол XPS вид "ODE ISIPAN BI " с  коеф. ??0.030W/mК и дебелина  10см.;

Хидроизолация: За постигане на добра хидроизолация са предвидени следните материали:
Хидроизолация по плосък покрив: хоризонтална хидроизолация, монтаж чрез заваряване с горещ въздух, тип Sarnafil® TS 77-15 (дебелина 1.5 mm) на фирма SIKA - хидроизолационна мембрана за покриви на базата на висококачествен, гъвкав полиолефин (FPO), съдържаща ултравиолетови стабилизатори. Хидроизолацията на покрива отговаря на изискуемия клас при излагане на външен огън Broof (t4).

Ilko_Nikolov_Tirlin_10-624480

Хидроизолация за основи: двупластова хидроизолация на газопламъчен монтаж - долен пласт с дебелина 3мм от еластомерна SBS мембрана с покритие от кварцов пясък вид "Venus FC 3 mm" на фирма "GENERAL MEMBRANE", горен пласт  с дебелина  3мм от еластомерна SBS мембрана с покритие от кварцов пясък вид"Venus FC 3 mm" на фирма "GENERAL MEMBRANE", включително грундиране на основата с готов битумин грунд "General Primer" на фирма "GENERAL MEMBRANE";

Озеленяване и благоустрояване: Озеленен покрив по система Nophadrain. Достъпът до тази част на зеления покрив е свободен за жувущите в комплексното застрояване и се осъществява чрез стълби от метална конструкция, започващи от междуетажните площадки между ет. 2 и ет. 3 на секциите и бъдещото етапно застрояване за жилищни нужди в североизточната част на имота. Осъществена е връзка между озеленените покриви на Етап 1 и Етап 2 постедством две метални пасарелки с ширина 180см. Покривното озеленяване е решено като екстензивно озеленяване и е използвана система на фирма Nophadrain.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" в категория: "Многофамилни жилищни сгради".Сподели

Тагове: арх инова 2019 | сграда тирлин лукс | фирма арконт

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

16 Декември 2020, 14.36
Тази година конкурсът протече под мотото “Големите таланти имат нужда от...
14 Декември 2020, 17.37
Георг Бурсик, управител на Баумит Австрия: "С Баумит ЙонитКолор можем да...
10 Декември 2020, 11.59
Винербергер ЕООД  отправя покана към всички български архитекти да ...
Медийни партньори
VIP медиен партньор