D&D village - новата жилищна атракция в с. Марково

(0 гласа, средно 0 от 5)
Деан Никифоров

Най-новият проект на “Язов” ООД - D&D village, който фирмата ще реализира съвместно с израелския си партньор Шимон Сарфати, ще бъде осъществен  на територията на пловдивското село Марково, на мястото на обявеното преди време от бизнесмена Яков Нив селище “Бевърли хилс”. Сделката, с която фирма “D&D village” стана новият собственик на терена, бе финализирана  в края на февруари 2008 г. Съобразно с актуалните си инвестиционни намерения, собствениците вече са закупили и съседния терен, с който парцелът нараства на близо 60 дка. Главен изпълнител на обекта е фирма “Язов” ООД. Проектът е разработка на “Арх студио - Ш”, арх. Георги Шопов. Консултант е “Авис консулт” ООД.

Строителството на “D&D village” стартира на 24 март 2008 година, когато беше направена първа копка на обекта. Самите строителни работи ще продължат три години. Първият етап започва със застрояване на северната част на имота. Заедно с тях ще се изградят и 54-те редови къщи, решени като 4-5 триетажни блокчета. На втория етап ще се изгражда южният парцел, към планината, където се разполагат останалите апартаментни сгради.


Концепцията
“D&D Village” ще предложи един комбиниран формат, вкючващ едновременно къщи и малки жилищни блокове. Подобна инвестиция все още е новост за Пловдив. „Идеята ни е да се оформи малък квартал, който е близо до града и в същото време е изнесен от него”, коментира инвеститорът Мирослав Язов. Комплексът  ще бъде вдигнат върху терен от 60 декара в местността Захаридево, в северното подножие на рида Чернатица, в т.нар. Родопска яка. Селището ще е от затворен тип, с изградена инфраструктура, търговски обекти и детска градина. Основният вход на комплекса ще е разположен в южната част на имота. От него в посока север е проектиран вътрешен път, което осигурява еднопосочно пътно платно (с ширина 3.50 м) с пешеходна зона от двете страни. Къщите ще са групирани в малки жилищни зони с комуникационен достъп и вътрешноалейна мрежа, което ще позволява тяхното самостоятелно функциониране. За бъдещите обитатели ще бъде осигурен и градски транспорт до града.

Функционално разпределение
Еднофамилните къщи в комплекса ще са три вида: осем вили категория “лукс”, 64 редови къщи и около 35 триетажни модерни жилищни блокчета. Спецификата на района и леко наклоненият терен са определили визията на сградите, съчетаваща бяла мазилка, дървена обшивка и естествен камък.
DD_03
В архитектурен план къщите са три типа, като най-модерен е вариантът с плосък покрив-тераса. Общото между тях е, че са двуетажни. Първият етаж е предвиден за дневен зона, включваща кухня, трапезария и хол,  и гаражи. На второто ниво са разположени по три помещения, предвидени за спални.

Вилите, чиято площ е 250 кв.м са разпръснати из комплекса и ориентирани така, че да предоставят на обитателите си просторни изгледи към града и планината
За всички еднофамилни къщи са предвидени малки озеленени дворчета, а при желание на клиента фирмата изпълнител ще изгражда и открити басейни.
Апартаментите в комплексът ще са около  600 на брой, най-малките от които с площ от 60-70 до 100 кв. м.

Къщите
Типът къщи, обозначени като К1, ще са четири на брой. Първият им етаж е ротиран спрямо втория и в това разминаване е оформена открита тераса, частично покрита със стрехата на покрива. На първия етаж са разположени дневна с трапезария (52.06 кв.м), кухня, перално помещение (3.23 кв.м) и гараж (16.37 кв.м). Вътрешна стълба свърза първия и втория етаж. На второ ниво са предвидени три спални, дрешник, две бани и тераса. Покривът е скатен, а фасадата на къщите е разчупена с подчертани обеми.
Четири ще са и еднофамилните къщи тип К2. Покривът им е плосък на две нива, а фасадите са с по-изчистени форми. Основният вход води към преддверие, отворено към дневната зона (62 кв.м). От него е осигурен достъп до гаража (17 кв.м). На второто ниво са проектирани три спални, гардероб, две бани и две тераси.

Третият тип къщи К3, са с редово застрояване. Те са 53 на брой, проектирани са на две нива и са решени с плосък покрив. Разполагат с еднопространствена дневна зона, гараж и две спални с обща тераса.

Апартаментни сгради
Апартаментните многофамилни жилищни сгради К4 са 31 на брой. Те са на три нива с РЗП 1848 кв.м. На етаж са разположени по четири двустайни апартамента. Покривът е плосък с мансарден етаж, отдръпнат навътре от фасадната плоскост. На партерното ниво на сградите, които са разположени по главния път на комплекса, ще има едноетажни търговски части и детски градини. Паркоместата ще бъдат свободно разположени около жилищните блокчета.

Инфраструктура
В D&D Village  ще бъде изградена денонощна аптека, както и хипермаркет, интерес към който проявява варненската верига “Пикадили”. Специален терен ще бъде отреден  и за спортен център Инвеститорите са в преговори с общината за строителството на детска градина. 

Проектът предвижда и специално благоустрояване на зоната чрез оформянето на правоъгълна алейна мрежа и улици, вътрешни паркинги както за обитателите, така и за гостите на комплекса.
DD_05_02
DD_05_04
DD_05_01

Сподели
 

Новини

03 Юли 2020, 15.17
Дизайнерският екип, състоящ се от Orange Architects, ECHO urban design, Moederscheim Moonen, More Architecture и...
16 Юни 2020, 14.26
Винербергер има удоволствието да Ви покани на убинар, специално посветен на...
03 Юни 2020, 13.45
Международен панаир Пловдив отново отваря врати, а първата стъпка на големия...
Медийни партньори
VIP медиен партньор