Концертната зала „Сена Музикал" отново с футуристичен дизайн

(1 глас, средно 5.00 от 5)
httpsc1.staticflickr.com
Париж конкурира Хамбург, където бе вдигната Елбфилхармонията с ново архитектурно постижение.
Тъкмо сградата на филхармонията на река Елба (Елбфилхармония, както я наричат в немското езиково пространство) отвори своите врати и се превърна в истинска забележителност, вече се появи и нейн конкурент в лицето на новопостроената Опера „Сена Музикал" в Париж.

Архитектите й японецът Shigeru Ban и французинът Jean de Gastines вече показаха на света своя общ строителен обект. Новата концертна зала се намира в западната част на Париж, където концернът Рено някога е произвеждал своите автомобили.
Като се има предвид още 5 музикални и оперни сгради само във френската столица, сред които и сградата на парижката филхармония, открита едва преди 2 години, критиците на проекта „Сена Музикал" питат дали ще има достатъчно заинтересувани от класическата музика посетители, които да напълнят залите й. Според тях и избраното, леко отдалечено място, в предградията на Париж, на един остров на река Сена  е малко неподходящо за целта.

maxnewsworld_httpculturebox.francetvinfo.fr_processed
„Класическата музика на живо ще струва винаги пари", обаче обясняват от институцията, финансирала проекта. Строежът е бил подпомогнат със 127 млн. долара, като 10,6 млн. долара са били отпуснати допълнително годишно на разположение, за да се балансират очаквани загуби. Сградата на „Сена Музикал" се стопанисва от групата по телекомуникации и медии Bouygues и кетъринг гигантите Содексо. Те са се ангажирали за концесия от 30 години, но с дотации от държавата. За сравнение, сградата на Елбфилхармонията струваше на данъкоплатците 866 млн. евро, и по 10 млн. евро за разходите по обслужването й, които са по сметката на Хамбург. 
До концертната зала за класическа музика ще възникне и площад за поп концерти, където според експерти ще се случи едно сливане на музикалните жанрове. Освен това комплексът обхваща ресторанти, магазини, семинарен туризъм и др.

mk1a8678_httpstatic.cnewsmatin.fr_processed
Стъкленият купол е характерна забележителност на „Сена Музикал", който отразява водата на р. Сена. 
Фотоволтаични слънчеви клетки  на 1000 кв.м площ  ловят слънчева топлина. Аудиториумът  изглежда като музикален инструмент, обяснява архитектът Shigeru Ban, който казва за себе си, че не притежава музикален талант. Той бе отличен през 2014 г. с наградата за архитектура Прицкер от фондация „Хаят". Японският архитект грабна наградата заради конструкции, замислени за спешни случаи, които се предлагат на хора в ситуации на подслон, в ситуации на катастрофи и бедствия.
 3httpsc1.staticflickr.com_processed
Новата концертна зала в Париж изглежда футуристично. Сградата се счита за архитектурно и акустично бижу. Времето й за построяване е било само 3 години, за разлика от тази на Елбфилхармонията в Хамбург, която бе финализирана след 10 г. 

1209-Cimu-httpwww.ducks.fr_processed
„Сена Музикал" се отличава с дълги бетонени стени, огромна сплетена дървена стена  и градини. Амбицията й е да се превърне в една от най-горещите културни точки във френската столица. С площ от 35 хил. кв.м Операта може да поеме до 6 хиляди зрители и по този начин да бъде домакин и на мюзикъли и рок концерти. А по-камерния аудиториум - за класическа и друга музика, която се свири по-акустично. Модата върви в такава посока, че акустиката да е аналитично ясна, т.е. да позволява на слушателя  както да чуе и разпознае всеки един инструмент, но  и да създава едно обгръщащо общо звучене, които са съчетани по един невероятен начин в тази сграда.
Двете й основни компоненти са купола и платното. Самото платно именно е покрито със слънчевите панели.
SeineMusicale-22_www.lejournaldugrandparis.fr_processed
Соларното платно гледа към слънцето, което прави ефикасно производството на ток. То променя сянката, която пада върху стъклената фасада на аудиториума, тъй като тя се мени според движението на слънцето. Архитектът е намерил начин технологии, полезни за околната среда по монументален начин да ги изполва архитектурно. Мозаечните камъни по коридорите идват от Италия. Те променят цвета си според падането на светлината в хода на деня. Вътрешните стени са една плетеница от дърво, което създава едно топло усещане. За него допринася и множеството ръчна работа и това е в контраст с футуристичната външна фасада. Сградата може да бъде определена като еклектично място за всички.
За откриването на „Сена Музикал" й бе ангажиран Боб Дилън, други хитове ще бъдат  Уест Сайд -мюзикъл, предвидени са разбира се, Бетовен и Моцарт.

Автор: Светлана Желева (по материали от Интернет)

Seine_Musicale_httpvallee-culture.hauts-de-seine.fr_processed
ext_www.ducks.fr_processed
600x337_seine_musicale_www.francemusique.fr
projects_www.figueras.com
httpen.convention.parisinfo.com

 
 
Сподели

Тагове: концертна зала | париж

 

Новини

29 Май 2020, 10.34
Наградата Лайф Челиндж 2018 бе присъдена на архитектурния екип от Life Bonell i Gil &...
27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
Медийни партньори
VIP медиен партньор