Новите места за свободен спорт променят градския живот

(1 глас, средно 5.00 от 5)
1._processed_Datska_fond
Богатият опит на Датската фондация за изграждане на културни и спортни съоръжения

Автор: арх. Анета Трифонова

Датските градове преобразяват износените си части - училищни дворове и пристанищни зони, с нови функции за спортни и други активности. Подобни градски пространства и спортни съоръжения водят към промяна в качеството на живота - карат повече хора да се активизират и укрепват местните общности. Датските архитекти, прочути със своята иновативност, създават забележителни архитектурни съоръжения за активен спорт и свободното време. 

Датската фондация за изграждане на културни и спортни съоръжения е неизменно в центъра на този сценарий, откакто е създадена през 1994 год. на основа на средства от Държавната лотария. Тя вкарва нови идеи за модернизация и преосмисляне на спортните активности и съоръжения, съобразени с желанията на хората. Докато спорните зали са все още популярни, много млади датчани изнасят своята физическа активност на открито в по-свободен гъвкав режим. Харесваните нови градски пространства мотивират младите да продължат своята физическа активност, дори се посещават от възрастни и неактивни жители. 

Пространствата функционират пълноценно, когато във фазата на проектирането са поканени заинтересуваните групи и местните жители, заедно с архитекти, инженери, общината и инвеститорите. Подходът гарантира, че заинтересованите не са пренебрегнати и създава силно чувство за местна принадлежност.

2._processed_Datska_fond
Ларс Беренцен, комуникационен консултант на фондацията, споделя нейния богат опит на пресконференцията за панаира FSB. “Използваният метод променя градския живот не само чрез инвестиране в модерни спортни съоръжения, но също и в нови решения, основани на предварително проучените тенденции в спорта, за привличане на различни потребители.”  Всеки проект е уникален и за да се реализира той, се събират средства от широк кръг спонсори. Следователно това е най-трудната и продължителна част от подготовката. Архитектурната и техническата част от най-високо качество завоюват нарастващ авторитет на фондацията. Първите големи  успехи успешно рекламират дейността и тя се разраства. 

3._______processed_dat_dond
Терените за нови проекти се търсят сред неефективните градски структури:
- Старото товарно пристанище е изчистено и преобразено в променада върху водата, използвана за плаж и летни бани. 
- Паркинг в близост до училището, покрив на многоетажен паркинг, училищен двор в централен квартал – всички те могат да се превърнат в удобно разположени открити паркове за спортни и културни прояви. Изградените кътове за малки и големи привличат живущите наоколо и социализират неактивните. Целта е съоръженията да се използват максимално. Градските пространства стават място за активности и горещи точки за социални контакти. За да се направи това са необходими талантливи архитекти и смели общини.
- Металната площадка за скейтборд заема целия училищен двор, но се използва по специален регламент за да не пречи на учебния процес и квартала наоколо. За кратко време тя заработва безпроблемно, дори се наблюдава как взаимопомощта между поколенията нараства. Подобна площадка се изгражда и в скъпия нов квартал дори със закрита част за лошо време. 

4._processed_dat_fond
През последните години, най-впечатляващият дизайн на спортни съоръжения в Дания е на основата на уличния спорт. Обектите в началото са паркове за скейт борд и постепенно се разпростират към широка гама активности, свързани с градската среда. В Дания климатът през зимата е влажен и студен, което е причината да се създадат Спортни зали за улични спортове. Те бързо се изпълват от практикуващите ги млади хора. Освен това, дизайнът е съобразен с уличната култура - музикалните и художествени прояви, тясно свързани със свободния спорт. Изборът на мястото не е случаен – изоставени индустриални сгради, мелница, циментена фабрика или ремонтно депо. Със суровите си повърхности те добавят специфична емоция на преживяването. Обживяването на такива сгради повишава качеството на живота в новите жилищни квартали, израстващи на мястото на стари индустриални зони. Пренасянето на уличните спортове в старата фабрика наречена Streat Mekka (Улична Мека) има голям успех. Посещението е предимно за спортни дейности, но и за обществени и културни събития. 

“Чрез вкарването на уличните спортове в сградата се създава нов тип съоръжение. В него старите игри не са ограничени от строги правила. Многото свободно място е оформено с големите възможности на дизайна, разиграват се нови идеи, тестват се решения за голям брой активни хора. Новият модел се оказва по-подходящ, дори някои решения биха могли да обогатят традиционните спорни зали. Двата типа съоръжения вероятно ще се слеят в обща разновидност, където ще се практикуват и двата стила – традиционен и по-неконтролируем уличен спорт.” -  мечтае Беренцен.
5.1_processed_D_F
5.2_dsc2817_processed_D_F
5.3_d5x1948_processed_D_F
5.4__1015_processed_D_F
5.5_0442_processed_D_F

 
Философията и показаните обекти доказват, че Датската фондация за изграждане на културни и спортни съоръжения изпълнява своята мисия, да създава обекти с високи архитектурни и функционални изисквания развиващи градската тъкан, които предоставят повече и по-добри нови възможности за активен живот. 
 
Сподели
 

Новини

29 Май 2020, 10.34
Наградата Лайф Челиндж 2018 бе присъдена на архитектурния екип от Life Bonell i Gil &...
27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
Медийни партньори
VIP медиен партньор