„Зъберите" на Темподром

(0 гласа, средно 0 от 5)
Tempodrom_Berln_Alemania_2016-04-22_DD_01-03_HDR_02
Мултифункционалната сграда се намира в сърцето на Берлин  и е проектирана е от GMP·Architekten - Хамбург
Темподром е мултифункционална сграда, свързана  с естетически впечатляваща архитектура и е един от хитовете в центъра на Берлин (в близост до  Потсдамер платц). Тя е построена за първи път през 1980  г. като циркова палатка точно на Потсдамер платц, и през годините е сменяла на няколко пъти своето местоположение. Сега вече има фиксирано местоположение като новият Темподром е започнал да се строи през 1999 г., през 2001 г. е бил открит , а през 2008 г. се превръща в първата еко сграда (с екологична премислена инфраструктура) с концертни зали, зали за семинари, включително и спа-център, наречен Ликвидром. В комплекса се отличават Голямата арена и Малката арена (имена на зали), външният площад, фоайето, спа центърът и сауната Ликвидром, и терасите на покрива. Капацитетът им е от 50 до 3500 гости.

lhindg_131127_vku_07

Фоайето описва полукръг на три етажа и благодарение на неговата пищно остъклена фасада и уникално местоположение, то се превръща в място с много  различни перспективи. Оттук всички зали в сградата могат да бъдат достигнати без каквито  и да е бариери.

ithyrd_tempo_cisco_080429-053_small_arena

А при по-голяма посещаемост може Малката арена да се разшири и да заеме част от фоайето чрез отваряне на преносими разделящи се страни. Таванът на фоайето е 4.20 м, а капацитетът е до 1200 души, площ - 1000 кв.м.

tempodrom-kongress-gallery-01-e72063

Голямата арена е сърцето на  Темподром, построена е като модерен амфитеатър. Горният етаж и партера създават особена задушевност между сцена и гости. Самата зала е „гъвкава" и може с малки размествания да се приспособи като зала за съвещания, за конгреси, гала вечери, тв шоута, панаири. Общата й площ е 2800 кв.м., площта на сцената е около 1400 кв.м., а капацитетът – до 3500 души.

ikjgig_tempo-roncalli_071219-17_big_hall

Сцената много лесно може да се превърне в манеж. Самият манеж, благодарение на мобилните трибуни на партера може да се разширява. Строителната забележителност на сградата е покривът, който имитира циркова шатра. Тя е висока 30 м.

awnjkk_grosse_arena_01

Друго култово място в Темподром е спа центъра и сауната, наречени Ликвидром. Тя е трета зала за събития, има воден басейн 13 м в диаметър с куполовидна бетонена обвивка. Басейнът предлага топла минерална вода. Лунна светлина грее през кръглия прозорец на Ликвидром в нейния зенит. Басейнът се отличава и с това, че подводните цветови и светлинни ефекти се комбинират с успокояващите звуци на класическа и електронна музика, която звучи тук.

Някои критици на Ликвидром твърдят, че атмосферата тук създава усещане за безтегловност у посетителя. Това вероятно се дължи на специалните светлинни инсталации, подводни високоговорители и четири тонколони. Спа центърът може едновременно да го ползват до 50 души.

Самият Ликвидром има повече сауни и парни бани, а също бар, ресторант, както и японска басейн тип онсен (японски горещ извор и съоръжения за къпане, разположени около него). Преобладават естествени материали. Подовете и стените в мокрите помещения и къпалните са облицовани със зеленикаво-сив естествен камък, а в останалите помещения стените са от т.нар. прозорачен бетон. Облицовките по дървените стени са от червен кедър, а таваните  са тъмни на цвят.
 
800px-Tempodrom

Особено характерно за сградата Темподром е многоъгълната заострена пирамидална структура на купола. Покривът се състои както от остри ръбове, насочени гордо към небето, така и от площи с нежни контури, които излъчват комфорт и са в контраст със „зъберите".

hrcvul_090518_tempodrom-145

Допълнителното усещането за пространственост се засилва от взаимодействието между светлини и сенки. Зрелищната геометрична конструкция навън веднага прави впечатление. Във вътрешната част на сградата разпределението  на светлината е значително по-меко. Конструкцията в залите се разделя на няколко дървени „ребра", които висят над сцените  като сянката на лампа.

Светлана Желева (по материали от интернет)
 
Сподели

Тагове: берлин | темподром

 

Новини

04 Септември 2018, 11.18
Първото издание на проекта обедини идеи на студенти по архитектура, граждани...
14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
Медийни партньори
VIP медиен партньор