„Зъберите" на Темподром

(0 гласа, средно 0 от 5)
Tempodrom_Berln_Alemania_2016-04-22_DD_01-03_HDR_02
Мултифункционалната сграда се намира в сърцето на Берлин  и е проектирана е от GMP·Architekten - Хамбург
Темподром е мултифункционална сграда, свързана  с естетически впечатляваща архитектура и е един от хитовете в центъра на Берлин (в близост до  Потсдамер платц). Тя е построена за първи път през 1980  г. като циркова палатка точно на Потсдамер платц, и през годините е сменяла на няколко пъти своето местоположение. Сега вече има фиксирано местоположение като новият Темподром е започнал да се строи през 1999 г., през 2001 г. е бил открит , а през 2008 г. се превръща в първата еко сграда (с екологична премислена инфраструктура) с концертни зали, зали за семинари, включително и спа-център, наречен Ликвидром. В комплекса се отличават Голямата арена и Малката арена (имена на зали), външният площад, фоайето, спа центърът и сауната Ликвидром, и терасите на покрива. Капацитетът им е от 50 до 3500 гости.

lhindg_131127_vku_07

Фоайето описва полукръг на три етажа и благодарение на неговата пищно остъклена фасада и уникално местоположение, то се превръща в място с много  различни перспективи. Оттук всички зали в сградата могат да бъдат достигнати без каквито  и да е бариери.

ithyrd_tempo_cisco_080429-053_small_arena

А при по-голяма посещаемост може Малката арена да се разшири и да заеме част от фоайето чрез отваряне на преносими разделящи се страни. Таванът на фоайето е 4.20 м, а капацитетът е до 1200 души, площ - 1000 кв.м.

tempodrom-kongress-gallery-01-e72063

Голямата арена е сърцето на  Темподром, построена е като модерен амфитеатър. Горният етаж и партера създават особена задушевност между сцена и гости. Самата зала е „гъвкава" и може с малки размествания да се приспособи като зала за съвещания, за конгреси, гала вечери, тв шоута, панаири. Общата й площ е 2800 кв.м., площта на сцената е около 1400 кв.м., а капацитетът – до 3500 души.

ikjgig_tempo-roncalli_071219-17_big_hall

Сцената много лесно може да се превърне в манеж. Самият манеж, благодарение на мобилните трибуни на партера може да се разширява. Строителната забележителност на сградата е покривът, който имитира циркова шатра. Тя е висока 30 м.

awnjkk_grosse_arena_01

Друго култово място в Темподром е спа центъра и сауната, наречени Ликвидром. Тя е трета зала за събития, има воден басейн 13 м в диаметър с куполовидна бетонена обвивка. Басейнът предлага топла минерална вода. Лунна светлина грее през кръглия прозорец на Ликвидром в нейния зенит. Басейнът се отличава и с това, че подводните цветови и светлинни ефекти се комбинират с успокояващите звуци на класическа и електронна музика, която звучи тук.

Някои критици на Ликвидром твърдят, че атмосферата тук създава усещане за безтегловност у посетителя. Това вероятно се дължи на специалните светлинни инсталации, подводни високоговорители и четири тонколони. Спа центърът може едновременно да го ползват до 50 души.

Самият Ликвидром има повече сауни и парни бани, а също бар, ресторант, както и японска басейн тип онсен (японски горещ извор и съоръжения за къпане, разположени около него). Преобладават естествени материали. Подовете и стените в мокрите помещения и къпалните са облицовани със зеленикаво-сив естествен камък, а в останалите помещения стените са от т.нар. прозорачен бетон. Облицовките по дървените стени са от червен кедър, а таваните  са тъмни на цвят.
 
800px-Tempodrom

Особено характерно за сградата Темподром е многоъгълната заострена пирамидална структура на купола. Покривът се състои както от остри ръбове, насочени гордо към небето, така и от площи с нежни контури, които излъчват комфорт и са в контраст със „зъберите".

hrcvul_090518_tempodrom-145

Допълнителното усещането за пространственост се засилва от взаимодействието между светлини и сенки. Зрелищната геометрична конструкция навън веднага прави впечатление. Във вътрешната част на сградата разпределението  на светлината е значително по-меко. Конструкцията в залите се разделя на няколко дървени „ребра", които висят над сцените  като сянката на лампа.

Светлана Желева (по материали от интернет)
 
Сподели

Тагове: берлин | темподром

 

Новини

29 Май 2020, 10.34
Наградата Лайф Челиндж 2018 бе присъдена на архитектурния екип от Life Bonell i Gil &...
27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
Медийни партньори
VIP медиен партньор