Посетителски център Trollstigen, Норвегия

(1 глас, средно 5.00 от 5)
1_Trollstigen_01
Местоположение: Ромсдал (Møre og Romsdal), община Раума, Норвегия
Екип проектанти: Reiulf D Ramstad, Christian Fuglset, Anja Strandskogen, Christian Dahle, Nok Nimakorn
Клиент: Администрация на обществените пътища в Норвегия 
Площ: 200000.0 m2
Година на реализация - 2012

Стръмни скални стени, синьозелени фиорди, гръмотевични водопади и кристално чисти езера привличат много посетители на западния бряг на Норвегия всяко лято. Една от най-известните дестинации е Trollstigen. Това е място, което всеки би си пожелал да посети – не само заради впечатляващите форми на природата, но и заради съоръженията за наблюдение, създадени от човека. 

6_Trollstigen_06

Посетителски център Trollstigen и Платформата Trollstigen заедно с двете площадки за наблюдение, проектирани от Reiulf Ramstad Architects и завършени през 2012 година имат всичко необходимо, за да може посетителят да се наслаждава свободно на красотата наоколо. Съоръжението е един от петте архитектурни проекта по туристическия маршрут Geiranger-Trollstigen в западна Норвегия и е проектирано така, че да се слее максимално с нея – сякаш всичко това е едно цяло.

12_Trollstigen_012

Trollstigen  или "Пътят на троловете " се счита за един от най-зрелищно красивите райони на Норвегия, а туристическият маршрут през него е сред най-популярните атракции в страната. Открит през 1936 г., националният туристически маршрут Trollstigen се простира на 106 километра през могъщата природа на Западна Норвегия. Начупени зигзагообразно пътеки водят до платформи за наблюдение, разположени високо в норвежките планини. През зимата и пролетта, Тролстиген е затворен заради силните снеговалежи, но през лятото е много посещаван известен туристически район.
 18_Trollstigen_18

Пътят е издълбан в планината и поддържан от каменни стени. Впечатляващ мост го "пренася" над водопада Stigfossen. Разположен в планински проход на надморска височина от около 850 метра между градовете Valldal и Åndalsnes в Западна Норвегия, посетителският център Trollstigen и платформата за наблюдение осигуряват невероятна гледка към пътя Trollstigen.

30_Trollstigen_30

От върха, добре защитени от елементите от стомана и стъкло, можете да видите целия път надолу по планината. Структурата е създадена така, че да се слива с обкръжението. Някои части са издълбани в скалата, а други са построени върху каменни стени. Архитектурната интервенция е деликатна и е замислена като тънка нишка, която води посетителите от една зашеметяваща гледка към друга.

11_Trollstigen_011

Централната сграда на посетителския център включва кафене и информационна зала. Проектиран така, че да прилича на формите на околните планински върхове, той е оформен от две черупки и е построен от стъкло, стомана и бетон, за да устои на суровия планински климат. 

5_Trollstigen_05

Другата сграда, състояща се от сервизни помещения, павилион и магазин за сувенири, е структурирана като защитна стена, действаща като бариера срещу наводнения, когато кристално чистата река Истра се препълни от топящите се снегове през пролетта.

16_Trollstigen_16

Водата е ключов елемент в архитектурните решения. Серия от стъпаловидни басейни с ъглови прагове разширяват повърхността на водата и помагат за контрола на потока на реката около сградите. "Голяма част от уникалността на скандинавската култура и в частност норвежката култура се основава на връзката ни с водата", казва Reiulf Ramstad.
21_Trollstigen_21

"В Trollstigen водата може да се види и усети във формата на сняг в планините, като блестящо огледало, като вихрова, но контролирана каскада или като драматичен водопад и всичко това е отразено в дизайна на посетителския център.“

20_Trollstigen_20

На снимките ще забележите ръждивия цвят на много от архитектурните елементи – това е така наречената патиниращата стомана cor-ten, стомана с повишена устойчивост срещу атмосферна корозия. А другият основен материал – бетонът – е обработен с няколко различни техники в зависимост от мястото на приложение и функцията. Това допринася и за по-естествената връзка с околната среда.

23_Trollstigen_23

Планинският проход, в който е разположен посетителският център, е затворен през по-голямата част от годината и обикновено се отваря в края на май до началото на есента, за да могат туристите да се насладят спокойно на мощните извивки на планините, водопадите и дълбоките фиорди. Комплексът е проектиран така, че да поеме много хора за кратко време. Около 600 000 души, разпределени в 100 000 автомобила, посещават обекта през летните месеци. Това поставя големи изисквания към инфраструктурата и логистиката. Поради екстремните метеорологични условия и трудностите при достъпа на строителната техника, повечето от материалите е трябвало да бъдат транспортирани с хеликоптер до изходното платно.

3_Trollstigen_03

Посетителски център Trollstigen и Платформата Trollstigen е успешен ландшафтен архитектурен проект, който се справя впечатляващо с предизвикателството да се представи природата, без да се променя. Посетителите, пристигащи в Trollstigen, могат да се наслаждават на невероятната природа над норвежките планини и фиорди от повече от един ъгъл, като се възползват от платформите за наблюдение и предложените комфортни решения под формата на павилиони и външни мебели. 

Повече информация за 
Trollstigen ( "Пътят на троловете ") може да получите от видеото. 

Текст:Теменужка Захариева

31_Trolstigen_31
2_Trollstigen_02
17_Trollstigen_17
19_Trollstigen_19
15_Trollstigen_interior_15
4_galeria_04
8_galeria_08
14_galeria_14
26_galeria_26
27_galeria_27

 
.
Сподели

Тагове: reiulf ramstad arkitekter | trollstigen | норвегия

 

Новини

29 Май 2020, 10.34
Наградата Лайф Челиндж 2018 бе присъдена на архитектурния екип от Life Bonell i Gil &...
27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
Медийни партньори
VIP медиен партньор