Посетителски център Trollstigen, Норвегия

(1 глас, средно 5.00 от 5)
1_Trollstigen_01
Местоположение: Ромсдал (Møre og Romsdal), община Раума, Норвегия
Екип проектанти: Reiulf D Ramstad, Christian Fuglset, Anja Strandskogen, Christian Dahle, Nok Nimakorn
Клиент: Администрация на обществените пътища в Норвегия 
Площ: 200000.0 m2
Година на реализация - 2012

Стръмни скални стени, синьозелени фиорди, гръмотевични водопади и кристално чисти езера привличат много посетители на западния бряг на Норвегия всяко лято. Една от най-известните дестинации е Trollstigen. Това е място, което всеки би си пожелал да посети – не само заради впечатляващите форми на природата, но и заради съоръженията за наблюдение, създадени от човека. 

6_Trollstigen_06

Посетителски център Trollstigen и Платформата Trollstigen заедно с двете площадки за наблюдение, проектирани от Reiulf Ramstad Architects и завършени през 2012 година имат всичко необходимо, за да може посетителят да се наслаждава свободно на красотата наоколо. Съоръжението е един от петте архитектурни проекта по туристическия маршрут Geiranger-Trollstigen в западна Норвегия и е проектирано така, че да се слее максимално с нея – сякаш всичко това е едно цяло.

12_Trollstigen_012

Trollstigen  или "Пътят на троловете " се счита за един от най-зрелищно красивите райони на Норвегия, а туристическият маршрут през него е сред най-популярните атракции в страната. Открит през 1936 г., националният туристически маршрут Trollstigen се простира на 106 километра през могъщата природа на Западна Норвегия. Начупени зигзагообразно пътеки водят до платформи за наблюдение, разположени високо в норвежките планини. През зимата и пролетта, Тролстиген е затворен заради силните снеговалежи, но през лятото е много посещаван известен туристически район.
 18_Trollstigen_18

Пътят е издълбан в планината и поддържан от каменни стени. Впечатляващ мост го "пренася" над водопада Stigfossen. Разположен в планински проход на надморска височина от около 850 метра между градовете Valldal и Åndalsnes в Западна Норвегия, посетителският център Trollstigen и платформата за наблюдение осигуряват невероятна гледка към пътя Trollstigen.

30_Trollstigen_30

От върха, добре защитени от елементите от стомана и стъкло, можете да видите целия път надолу по планината. Структурата е създадена така, че да се слива с обкръжението. Някои части са издълбани в скалата, а други са построени върху каменни стени. Архитектурната интервенция е деликатна и е замислена като тънка нишка, която води посетителите от една зашеметяваща гледка към друга.

11_Trollstigen_011

Централната сграда на посетителския център включва кафене и информационна зала. Проектиран така, че да прилича на формите на околните планински върхове, той е оформен от две черупки и е построен от стъкло, стомана и бетон, за да устои на суровия планински климат. 

5_Trollstigen_05

Другата сграда, състояща се от сервизни помещения, павилион и магазин за сувенири, е структурирана като защитна стена, действаща като бариера срещу наводнения, когато кристално чистата река Истра се препълни от топящите се снегове през пролетта.

16_Trollstigen_16

Водата е ключов елемент в архитектурните решения. Серия от стъпаловидни басейни с ъглови прагове разширяват повърхността на водата и помагат за контрола на потока на реката около сградите. "Голяма част от уникалността на скандинавската култура и в частност норвежката култура се основава на връзката ни с водата", казва Reiulf Ramstad.
21_Trollstigen_21

"В Trollstigen водата може да се види и усети във формата на сняг в планините, като блестящо огледало, като вихрова, но контролирана каскада или като драматичен водопад и всичко това е отразено в дизайна на посетителския център.“

20_Trollstigen_20

На снимките ще забележите ръждивия цвят на много от архитектурните елементи – това е така наречената патиниращата стомана cor-ten, стомана с повишена устойчивост срещу атмосферна корозия. А другият основен материал – бетонът – е обработен с няколко различни техники в зависимост от мястото на приложение и функцията. Това допринася и за по-естествената връзка с околната среда.

23_Trollstigen_23

Планинският проход, в който е разположен посетителският център, е затворен през по-голямата част от годината и обикновено се отваря в края на май до началото на есента, за да могат туристите да се насладят спокойно на мощните извивки на планините, водопадите и дълбоките фиорди. Комплексът е проектиран така, че да поеме много хора за кратко време. Около 600 000 души, разпределени в 100 000 автомобила, посещават обекта през летните месеци. Това поставя големи изисквания към инфраструктурата и логистиката. Поради екстремните метеорологични условия и трудностите при достъпа на строителната техника, повечето от материалите е трябвало да бъдат транспортирани с хеликоптер до изходното платно.

3_Trollstigen_03

Посетителски център Trollstigen и Платформата Trollstigen е успешен ландшафтен архитектурен проект, който се справя впечатляващо с предизвикателството да се представи природата, без да се променя. Посетителите, пристигащи в Trollstigen, могат да се наслаждават на невероятната природа над норвежките планини и фиорди от повече от един ъгъл, като се възползват от платформите за наблюдение и предложените комфортни решения под формата на павилиони и външни мебели. 

Повече информация за 
Trollstigen ( "Пътят на троловете ") може да получите от видеото. 

Текст:Теменужка Захариева

31_Trolstigen_31
2_Trollstigen_02
17_Trollstigen_17
19_Trollstigen_19
15_Trollstigen_interior_15
4_galeria_04
8_galeria_08
14_galeria_14
26_galeria_26
27_galeria_27

 
.
Сподели

Тагове: reiulf ramstad arkitekter | trollstigen | норвегия

 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор