Стадион Санкт Петербург – космическият кораб

(1 глас, средно 5.00 от 5)
St-Petersburg-Stadium-world-cup-2018-russia_dezeen_2364_col_01
Конструкцията му тежи 32 хил. тона, което съответства на четири Айфелови кули.

Обект: Стадион Санкт Петербург
Местоположение: о-в Крестовски, ул."Санкт Петербург", Русия
Архитект:
Kisho Kurokawa (Кишо Курокава)
Завършен:
2017 год.


Стадион Санкт Петербург е проектиран от японския архитект Кишо Курокава (Kisho Kurokawa). Този уникален стадион с височина 78 м. е замислен да изглежда като космически кораб.

Открит е през 2017 г. Старото му име е стадион Крестовски (Krestovsky), където руският футболен отбор Зенит Санкт Петербург играе домакинските си мачове. За Световното първенство през 2018 г. съоръжението бе преименувано на стадион Санкт Петербург. Той е построен на мястото на друг стар стадион, който се намира на о. Крестовски на р. Нева.

6l-image-47_02

Модерният стадион е с капацитет 67 хил. места. Той се отличава с прибиращия се покрив, който позволява мачовете да се провеждат по абсолютно всяко време, а в същото време температурите остават умерени. По време на Световното първенство през тази година тук са се състояха 7 международни мача, включително полуфинал и мач за 3-тото място.

Архитектът е бил избран още през 2005 година след международен конкурс, а началото на строежа е през 2006 година. Цената му е 738 млн. долара и това го нарежда сред най-скъпите стадиони в света. Забавянето на строежа се дължи на съмнения за корупционни скандали.

4l-image-98_98

Съоръжението е с масивен купол, а покривът му е поддържан от 8 огромни мачти. Покривът е направен от мембранна структура (hot air-inflated membrane structure), която разтопява снега през зимата, така че той да не се задържа нависоко.

Стадионът е един от най-модерните и заради подвижното си игрално поле. С неговия иновативен дизайн, полето с размери 120m x 80m позволява да бъде премествано от електрически мотори с помощта на въздушни възглавници. Тази конфигурация дава възможност стадионът да бъде използван още за концерти, изложби и друг тип спортове, тъй като игралното футболно поле може временно да бъде преместено извън стадиона. При концерти местата нарастват до 80 хиляди.

zenitnew10_10

Многофункционалното съоръжение е построено върху площ от 287600m², от които 26000m² се използват за търговска дейност. Площта на покрива му е 71000m².
Стадионът има 240 паркоместа, а допълнителни 2732 места са в непосредствена близост до  него.

Седалките му са разположени на два етажа, като единият етаж е с капацитет 22000  души, а горният е оборудван да приюти 46000 зрители.

Fisht_Stadium_world-cup-2018_dezeen_1704_col_10

Съоръжението разполага още с 8 снекбара и 8 ресторанта за общо 4962 души. То се отличава и с лесния си достъп за хора със специални потребности.

Конструкцията на стадиона тежи 32 хил. тона, което съответства на 4 Айфелови кули. Количеството бетон, използвано за построяването му е 5,5 пъти повече от това за построяването на лондонския стадион Уембли. Стоманеният покрив на стадион Санкт Петербург е проектиран като конструкция тип ферма, която е закръглена в средата и напомня на оптическа леща, в чийто център е разположено игралното поле. Покривът се отваря от 8 укрепени бетонни пилона и система, която крепи купола.

Куполът на стадиона има сребристо-сиво излъчване, постигнато благодарение на алуминиеви композитни панели, тип Alubond.

1l-image-108_108

Екстериорът на съоръжението е бил допълнен с остъклявания от прочутата белгийска компания AGC. Белгийското стъкло придава финалния блясък на стадиона.

Основата на фасадата му е съставена от керамично-метален панел, който не позволява да бъде обект на вандалски прояви и рисуване на графити и др.

5l-image-74_74

Полупозрачен слой от етилен тетрафлуоретилен (ETFE) е бил вложен за прибиращия се покрив, за да предпазва от лошото време, а също може да се използва и за различна прожекционна дейност.

zenitnew11_04

Японският архитект Кишо Курокава (Kisho Kurokawa) е роден през 1934 год. и починал през 2017 год. Той се счита за един от водещите архитекти на ХХ-ти век, а също и за един от създателите на архитектурното направление метаболизъм (Metabolist Movement.) .Той се отличава с философския си подход към архитектурата, което се вижда в неговите сгради.

Автор: Константин Димов (по материали от чуждия печат)

Сподели

Тагове: арх. кишо курокава | стадион санкт петербург

 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор