Стадион Санкт Петербург – космическият кораб

(1 глас, средно 5.00 от 5)
St-Petersburg-Stadium-world-cup-2018-russia_dezeen_2364_col_01
Конструкцията му тежи 32 хил. тона, което съответства на четири Айфелови кули.

Обект: Стадион Санкт Петербург
Местоположение: о-в Крестовски, ул."Санкт Петербург", Русия
Архитект:
Kisho Kurokawa (Кишо Курокава)
Завършен:
2017 год.


Стадион Санкт Петербург е проектиран от японския архитект Кишо Курокава (Kisho Kurokawa). Този уникален стадион с височина 78 м. е замислен да изглежда като космически кораб.

Открит е през 2017 г. Старото му име е стадион Крестовски (Krestovsky), където руският футболен отбор Зенит Санкт Петербург играе домакинските си мачове. За Световното първенство през 2018 г. съоръжението бе преименувано на стадион Санкт Петербург. Той е построен на мястото на друг стар стадион, който се намира на о. Крестовски на р. Нева.

6l-image-47_02

Модерният стадион е с капацитет 67 хил. места. Той се отличава с прибиращия се покрив, който позволява мачовете да се провеждат по абсолютно всяко време, а в същото време температурите остават умерени. По време на Световното първенство през тази година тук са се състояха 7 международни мача, включително полуфинал и мач за 3-тото място.

Архитектът е бил избран още през 2005 година след международен конкурс, а началото на строежа е през 2006 година. Цената му е 738 млн. долара и това го нарежда сред най-скъпите стадиони в света. Забавянето на строежа се дължи на съмнения за корупционни скандали.

4l-image-98_98

Съоръжението е с масивен купол, а покривът му е поддържан от 8 огромни мачти. Покривът е направен от мембранна структура (hot air-inflated membrane structure), която разтопява снега през зимата, така че той да не се задържа нависоко.

Стадионът е един от най-модерните и заради подвижното си игрално поле. С неговия иновативен дизайн, полето с размери 120m x 80m позволява да бъде премествано от електрически мотори с помощта на въздушни възглавници. Тази конфигурация дава възможност стадионът да бъде използван още за концерти, изложби и друг тип спортове, тъй като игралното футболно поле може временно да бъде преместено извън стадиона. При концерти местата нарастват до 80 хиляди.

zenitnew10_10

Многофункционалното съоръжение е построено върху площ от 287600m², от които 26000m² се използват за търговска дейност. Площта на покрива му е 71000m².
Стадионът има 240 паркоместа, а допълнителни 2732 места са в непосредствена близост до  него.

Седалките му са разположени на два етажа, като единият етаж е с капацитет 22000  души, а горният е оборудван да приюти 46000 зрители.

Fisht_Stadium_world-cup-2018_dezeen_1704_col_10

Съоръжението разполага още с 8 снекбара и 8 ресторанта за общо 4962 души. То се отличава и с лесния си достъп за хора със специални потребности.

Конструкцията на стадиона тежи 32 хил. тона, което съответства на 4 Айфелови кули. Количеството бетон, използвано за построяването му е 5,5 пъти повече от това за построяването на лондонския стадион Уембли. Стоманеният покрив на стадион Санкт Петербург е проектиран като конструкция тип ферма, която е закръглена в средата и напомня на оптическа леща, в чийто център е разположено игралното поле. Покривът се отваря от 8 укрепени бетонни пилона и система, която крепи купола.

Куполът на стадиона има сребристо-сиво излъчване, постигнато благодарение на алуминиеви композитни панели, тип Alubond.

1l-image-108_108

Екстериорът на съоръжението е бил допълнен с остъклявания от прочутата белгийска компания AGC. Белгийското стъкло придава финалния блясък на стадиона.

Основата на фасадата му е съставена от керамично-метален панел, който не позволява да бъде обект на вандалски прояви и рисуване на графити и др.

5l-image-74_74

Полупозрачен слой от етилен тетрафлуоретилен (ETFE) е бил вложен за прибиращия се покрив, за да предпазва от лошото време, а също може да се използва и за различна прожекционна дейност.

zenitnew11_04

Японският архитект Кишо Курокава (Kisho Kurokawa) е роден през 1934 год. и починал през 2017 год. Той се счита за един от водещите архитекти на ХХ-ти век, а също и за един от създателите на архитектурното направление метаболизъм (Metabolist Movement.) .Той се отличава с философския си подход към архитектурата, което се вижда в неговите сгради.

Автор: Константин Димов (по материали от чуждия печат)

Сподели

Тагове: арх. кишо курокава | стадион санкт петербург

 

Новини

27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
Медийни партньори
VIP медиен партньор