Великолепието на Московските мостове

(1 глас, средно 5.00 от 5)
______-___Most_Moskva_06
Над река Москва има 30 моста с уникален облик

От където и да бъде погледната Москва - все е великолепна! Нестандартен поглед към нея предлагат разходките с корабче по река Москва. Свое очарование има и разглеждането на потайностите на метрото в руската столица, оприличавано като подземен „Версай”.
Разглеждането на забележителностите на великия град първо от река Москва е вдъхновяващо. Обикновено турът започва от парк Воробьёвы горы. Това е паркова зона, разположена на единия бряг на реката, на един от хълмовете. До тук можете да стигнете, разбира се с метрото, като станцията е със същото име.

Още на изхода се разкрива прекрасната панорама на част от града. В далечината се виждат Московското сити с небостъргачите, отпред е стадион „Лужники”, а по протежението е Кремъл и Новодевически манастир. Тук са акустирали корабчетата, които преминават под няколко от интересните мостове, като същевременно можете да разгледате по-голямата част от емблематичните сгради в центъра, включително Кремъл, храмовете „Христос Спасител”, „Василий Блаженни” и др.

Трудно може да бъде представена информацията за всички сгради, покрай които минава корабчето, затова ще се съсредоточим само върху мостовете.

Most_po_rekata_1_03

Московските мостове са уникални архитектурни съоръжения с комуникационно и инфраструктурно значение.
Река Москва пресича града в протежение на 80 км от най-северната до най-южната му част. Върху нейните брегове са разположени 30 моста. Два от тях са в пресечни точка на МКАД (най-голямата широколентова магистрала), три – на Третия транспортен пръстен на метрото, а 10 са в границите на т.нар. Садовия пръстен на метрото.
Най-много мостове са разположени в централната част, като разстоянието между някои от тях е само … 700 м. Шест от мостовете на Третия транспортен пръстен се намират един от друг от 4,7 км. до 3,4 км. (Строгински, Карамышевски, Новоспасенски, Автозаводски и др.)
В югоизточната част на Москва, отстоянията между тези транспортно-инженерни съоръжения са между 5-13 км  (Нагатински, Братеевски ,Беседински и др.)
Има най-различни класации, в които могат да бъдат включени мостовете - най-старият, най-красивият, най-романтичният и т.н.

__-__Vtori_most_Moskva_04

Спаските мостове имат оригинален облик.
Представляват комплекс от два автомобилни мостове над река Москва и се намират в района на бившето село Спас. Първият е построен през 1962 г., и като част от магистралата пропуска вътрешния поток на движение, а вторият мост (1997 г.) отвежда външния поток.
Първият е с дължината на моста 203.9 м, ширина 24 м. Мостът е извит, трикрилен. Плавателният участък под него е широк 90 м. Създаден е от инженер В. Д. Васильев и архтект К. П. Савельев.

Мост «Багратион» е открит по повод 850- годишнината на Москва през 1997 г.
Наречен е на командира на Втора Западна армия в началото на войната от 1812 г. Петър Багратион. Дължината му е 214 м., а ширината -16 м. Свързва крайбрежните улици "Краснопресненска" с "Тарас Шевченко" и се намира в Москва сити. Изграден е по проект на архитект Борис Тхор и конструктора Владимир Трауш. Мостът е на две нива – долното представлява напълно остъклена покрита галерия. Горната част е частично остъклена, има търговски редове, както и открита платформа за наблюдение.
Съоръжението е метално и представлява триъгълно напречно сечение с дължина 147 + 49 метра и височина 12 метра.

Лужнецкий мост е най-дългия в Москва и е рекордьор в няколко направления.
Той е железопътен и двуетажен, като съединява стадиона «Лужники» с парк Воробьёвы горы. Дълъг е 2030 м. Изграден е по прищявка на Хрущов не от метал, а стоманобетон за рекорден срок -19 месеца. Завършен е през 2001 г., но е ремонтиран многократно. Релсите на конструкцията са решетъчни, но за тях се използван чугун. Изградени са съседни проходи за автомобили и пешеходци.
 През 2001 г. при строителството на Третия транспортен пръстен на метрото, старият Краснолужски мост (1905—1907 г.) бил преместен на два километра по течението на реката. На негово място бил изграден Бережковския автомобилен мост. На старите основи на Краснолужския мост бил изграден нов железопътен мост, който е с двупосочен, с тротоари.
Краснолужският мост (наречен на Николай II ) е дело на инженер Лавр Проскуряков и архитекта Александър Померанцев.

_1__Pushkinski_most_02-02

Пушкински (Андреевски) е пешеходен мост с интересна история.
Съединява крайбрежните улици "Пушкинска" и "Нескучни сад" с "Фрунзенска". Построен е през 1999 г., като е използвана конструкцията на стария Андреевски мост (1905—1907 г.) – дело на инженерите Л. Д. Проскурякова и П. Я. Каменцев, и архитекта А. Н. Померанцев. Той е паметник на инженерното и архитектурното изкуство. Главната арка на пешеходния мост тежи 1500 тона и е преместена на сегашното си място през 1999 г., като строителните работи продължили 11 месеца.
При строителството на Пушкинския мост е използвана конструкцията на Андреевския железопътен мост. Обхватът му е 135 м., а основните му пилони са на дълбочина 17 м.

Кримският мост е единствения висящ мост в Москва, част от културното наследство на града.
Разположен е на трасето на Садовия метро пръстен, като свързва "Зубовски" булевард с ул."Кримски Вал". Построен е през 1938 год. в рамките на Генералния план за реконструкция на Москва по проекта на арх. Александър Власов и инж. Борис Константинов.
Общата му дължина е 668 метра, от които самият мост е 262,5 метра. Широчината е 38,4 метра, като пътят е 24,5 метра, а двата тротоара са по пет метра всеки. Мостът се състои от три части, като само средната е над реката. Двата му крайбрежни участъка са транспортни.
Мостовата конструкция се състои от две двойки стълбове с височина 27 метра, окачени на вериги с дължина 297 метра.

______Petar_Veliki_08i

Една от големите атракции по време на разходката с корабче е 98-метровия паметник на Петър I, който се намира в река Москва. Той е  посветен на руското корабоплаване. Автор на огромната статуя на Зураб Церетели. Грандиозността й впечатлява зрителя, както и оригиналното й местоположение, избрано след спорове. В руската столица има много други мостове, които заслужават внимание и са свдързани пряко или индиректно с метросистемата на града.

Красотата на града, откъм река Москва остава незабравими впечатления. Москва е великолепна със своята уникална архитектура и мостове.

Автор: Лилия Лозанова

Сподели

Тагове: москва | мостове

 

Новини

27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
Медийни партньори
VIP медиен партньор