Забележителностите на Московското метро

(1 глас, средно 5.00 от 5)
IMG_1603_Metro_01_www.world-moscow.ru
Наричат московското метро подземен «Версай», Снимка: www.world-moscow.ru

Свое очарование има и разглеждането на потайностите на метрото в руската столица, оприличавано като подземен „Версай”.
Московският метрополитен е една от най-натоварените метросистеми. На шесто място е в света по интензивност и на осмо – по дължината на използваниите линии. Състои се от 14 линии с обща дължина 365 км. в двойно трасе. Има 215 станции, 44 от които са признати за обекти на културното наследство, а повече от 40 са архитектурни паметници. Според плана на правителството на Москва до 2021 г. следва да бъда построени още 36 станции, с което общата продължителност на линиите ще нарасне с повече от 70 км.

В станциите и преходите към метрото има инсталирани общо 705 ескалатора. Най-дългият ескалатор в Москва е разположен в станция „Парк Победы“ – 63,4 м., а най-късите са на станции „Аэропорт“ и в общия салон на станциите „Чеховская“ и „Пушкинская“ – 3,2 м. Със станции, достигащи дълбочина от 70 м. то се нарежда и сред най-дълбоко прокопаните метретрополитени в света. Първата линия е открита на 15 май 1935 г. от станция „Сокольники“ до станция „Парк культуры“. Трасето включвало 11,2 км. и 13 станции.

Смята се, че за завършването на първите станции е използван камък от съборен през 1934 г. бял каменен кремъл в подмосковския град Серпухов, който е бил паметник на руската архитектура от 16-17 век. Освен това се твърди, че при създаването на метрото е използван и мрамор от московския храм "Христос Спасител", разрушен през 1931 г.

По време на Великата Отечествена война метрото е използвано за бомбоубежище. Укритие в него намират половин милион души. По време на въздушните нападения в метрото са се родили 217 деца. В годините от войната строителството на метрото не спира, като са построени цели 7 нови станции. След войната започва строителството на четвъртата линия на метрополитена – Кольцевая линия.
Кольцевая линия по форма и замисъл напомня пръстен и е „лице” не само на самия метрополитен. Съединява всички линии на метрото и 7 от 9-те жп гари на Москва, като по този начин ги разтоварва.

____-_Dekoracia_07

Част от станциите са построени по време на разцвета на архитектурата на сталинската империя.
Стилът обединява в себе си елементи на барока, империята на Наполеон, по-късно класицизма, арт-деко, а така също неоготика. Той съчетава помпозност, разкош, величественост и монументалност. Детайли от сталинския стил – полилеи с кристални висулки, осветени помещения с грандиозен вид. За декор на помещенията са използвани естествени материали – дърво, мрамор, бронз. Всяка станция е замислена да бъде „Дворец на народа“ и наистина по архитектурна стойност повечето могат да се мерят с някои от най-известните европейски дворци. Впечатлява с богатата си декорация.

Съществува градска легенда за появата на линията на централния кръг на метрото, която не е присъствала в първоначалния проект. На едно от заседанията, Сталин сложил чаша с кафе върху схемите на метрото. Върху листовете е останало кръгло кафяво петно, обикалящо центъра на града. Сталин го посочил и поръчал да се изгради подобна линия. Ето защо, като погледнем картата на метрото, пръстеновидната линия оттогава се означава с кафяв цвят.

Metro_Varabjovi_gori_01

Първата в света станция, разположена на мост е „Врабешките хълмове“ (Воробьови гори).
Тя е единствената по рода си в столичните железници. Освен нестандартното си разположение, тя може да се похвали и с друга уникална черта. При средна дължина на пероните от 155 м тази московска метростанция е рекордьор със своите 284 м.

800px-Mayakovskaya_st09

Много архитекти и историци смятат "Маяковская" за най-красивата метростанция. Определяна е като шедьовър на стила арт деко. Станцията, която е открита през 1938 г., е проектирана от прочутия съветски архитект Алексей Душкин, като в нея са използвани всички най-съвременни технологии от онова време. Вместо тежки колони, там има фини стълбове, направени от самолетна стомана, които създават усещане за простор. Те са допълнени от безбройни мозайки на базата на скици на художника Александър Дейнека, които блещукат под ярките светлини на прожекторите. В момента на куполните тавани на метростанцията има 34 мозайки. Темата им е "24 часа в земята на съветите" и изобразяват популярни съветски сцени със заглавия като "Два самолета", "Жътва", "Самолет над Спаската кула" и др. Дизайнът на станцията е оценен високо за времето си.

През 1937 г. на Световно изложение в Париж станциите от първия етап на Московския метрополитен получават награда за подземно градско планиране, а първата колонна станция „Маяковская“ получава Гран при. Същата станция получава голямата награда и на Световното изложение в Ню Йорк през 1938 г.

Красотата на подземните метростанции и на града, откъм река Москва остава незабравими впечатления. С една дума Москва е великолепна и в своя подземен дворец и с наземната си архитeктура и мостове.

Автор: Лилия Лозанова
Сподели

Тагове: метро | метрополитен | моска

 

Новини

27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
Медийни партньори
VIP медиен партньор