25- часов хотел във Виена - мисията възможна

(0 гласа, средно 0 от 5)
25hours_04_hotel_Viena
Едно студентско общежитие от 70-те години на XX век се превърна в дизайнерска хрумка.
25 часов хотел (25hours Hotel) е името на  реконструираната сграда, която днес е дизайнерски хотел. Той се намира почти в съседство с Квартала на музеите (Lerchenfelder Str. 1-3), в 7-и квартал на Виена.

Трансформацията от студентско общежитие към хотел се е извършила на две фази. Първият етап е бил от 2009 до 2011 г.  като са вдигнати 3 – етажната покривна конструкция с бар и тераса.
Вторият етап е бил от 2011- 2013 г. Тогава сградата окончателно е оформена като хотел с подземен гараж, семинарни зали и уелнес кът.

25hours-hotel-vienna-sauna-1_sn_05
Бившето студентско общежитие е било построено тук през 1971 г. По време на първата част от префасонирането му е добавена стъклена форма, която създава усещането сякаш „виси" леко над основната част на сградата. И не случайно дизайнерите са се спрели на този искрящ син цвят.
Концепцията за разширението му контрастира с ясни форми към сковаността и обикновеността на съществуващата част от сградата, която е класическа стоманено-бетонна конструкция.

25hours-hotel-dachboden-cs-3_sn_06
Трите нови етажа включват 34 стаи и зрелищен лоби бар с фантастична гледка от терасата на покрива.  Малко по-късно се обособяват и открити площи и вътрешен двор към хотела.

25-hours-hotel-vienna-austria-5-113178_sn_03
Хотелът има общо 219 стаи, от които 35 се водят  апартаменти - от 32 до 54 кв.м., включително с кухненски бокс. Етажите на хотела са 10, като два от тях са  подземни и са с уелнес зони и подземен етаж, които също са с много атрактивен дизайн.

image_gallery_hotel_Viena
Старата бетонна фасада е била освежена с боя с цвят антрацит.  Тя помага в известна степен малко позабравената сграда днес да изпъква в градския пейзаж със страхотни гледки към Парламента и историческата част на града.

Дизайнерският хотел е дело на BWM Architekten. Това е виенско архитектурно бюро, което съществува от 2004 г. Екипът им е около 30 души, които са специализирани в архитектура, интериорен и индустриален дизайн, ландшафтна архитектура и др. По думите им ,"Проектът е готин и едновременно драматичен. Готиното се дължи на модерния покривен куб, а  драматичното - на черната фасада".

28768010_Hotel_Viena
Интериорният дизайн пък е дело на немското бюро Драймета, Аугсбург (Dreimeta, Augsburg).
 
25-Hours-toilet-room_sn_07_02

Най-значимата архитектурна черта на новия хотел е стъкления кубичен покрив, където са разположени 3 от етажите на хотела. Именно тази стъклена конструкция подчертава сградата.

Турът за журналисти  и посещение до представените сгради бе организиран в рамките на провелата се във Виена международна архитектурна конференция"The future of building", в която участваха експерти от 47 страни.

Автор: Светлана Желева
 
Сподели

Тагове: виена | хотел

 

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор