Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции - Най-високият хотел в света отново е в Дубай - Списание The Building, Архитектура, Строителство, Инвестиции

Най-високият хотел в света отново е в Дубай

(0 гласа, средно 0 от 5)
gevora_hotel_dubai_01_na4alo
Хотел "Гевора"
Държава: Обединени Арабски Емирства, Дубай
Адрес: 101 Шейх Зайед Роуд
Структурни материали: стомана / бетон
Старт на строителството: 2005 г.
Завършване: 2017 г.
Инвеститор: Al Attar Properties
Архитектура: Al Turath Engineering Consultants
Структурно инженерство: Gulf Engineering & Consultants
Главен изпълнител: Caterpillar Contracting

Дубайска кула с връх, който напомня златна решетка е провъзгласена за най-високия хотел в света. 356.5-метровият небостъргач с плувни басейни на покрива се казва "Гевора", чийто собственик е Al Attar Group. 

ahmedabdulrahimalattartower_const-20120819-02_02

Книгата на рекордите на Гинес е одобрила заявката на новата сграда за най-висок хотел в света. По този начин хотел "Гевора" отнема призовото място на досегашния шампион – хотел JW Marriott Marquis  с неговите 355 м., който също се извисява в Дубай. Двата конкурента се намират дори на един и същ булевард „.Sheikh Zayed Road", който е най-дългата  улица в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

356-метровата сграда има 528 стаи, 75 етажа и ресторант на последния етаж, от който се вижда буквално на километри разстояние. Строежът струва близо 96.8 млн. паунда.

abtower_gb_07_07

Фасада от оцветено в златно стъкло покрива по-голямата част от 75-етажната конструкция. На покрива й се намира златна решетка от лъчи, които образуват един заострен връх. Шест асансьора работят и се движат със скорост от 26 км/ час и отвеждат гостите от фоайето до най-горния етаж само за 38 секунди.

На 71-ия етаж има специална галерия, която позволява на гостите на хотела да разгледат пустинния град от птичи поглед. Хотел „Гевора" вече изтъква, че има и най-високите плувни басейни в света. Тук има също прекрасна Уелнес и СПА - зони, както и четири ресторанта.

Златистата фасада на хотела и върха-решетка комбинират както модерна архитектура, така и създават усещане за приказките от 1001 нощ. Златните компоненти ще откриете също и в интериора на хотел"Гевора", които се съчетават с подове от бял мрамор, както и внушително стълбище, украсено със златни филигранни въртящи се панели.

ahmed-abdul-rahim-al-attar-tower_terri-meyer-boake1_03_03

Фасадата напомня на обикновен класически дизайн с много прозорци на всеки етаж, които позволяват солидно количество светлина да огрява стаите. Всеки ъгъл на правоъгълния небостъргач има фасадни елементи от злато, които се сливат в пирамидална конструкция на върха. Строителите са използвали бетонната конструкция тип кесон за стабилност на сградата.
Проектът е на архитектурно бюро Al Turath Engineering Consultants.

В Дубай в момента се намират 7 от най-високите хотели в света. В емиратството се намира и най-високата сграда в света, която е 828 м висока. Това е познатата ни Бурж Халифа, проектирана от архитектурно бюро Скидмор, Оуингс и Мерил (Skidmore, Owings and Merrill (SOM).

Хотел"Гевора" засега е най-високият хотел в света, но не и най-високо разположения. Първото място държи хотел The Ritz-Carlton в Хонг Конг, който се извисява върху голям търговски център.

Хотел"Гевора" е на 37-о място по височина сред небостъргачите в света, сред сградите в Близкия Изток - на 11-о място, в ОАЕ - на 9-о място, а в самия Дубай - на 8-мо място. Конструкцията му е от бетон и стомана.

Автор: Светлана Желева ( по материали от интернет)

Сподели

Тагове: дубай | небостъргачи | оае | хотел | хотел гевора

 

Новини

14 Август 2018, 11.33
Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ отваря врати, за среща на...
13 Август 2018, 12.46
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник:...
06 Август 2018, 14.24
Крайният срок за регистрация и подаване на проекти в конкурса „Годишни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор