Най-високият хотел в света отново е в Дубай

(0 гласа, средно 0 от 5)
gevora_hotel_dubai_01_na4alo
Хотел "Гевора"
Държава: Обединени Арабски Емирства, Дубай
Адрес: 101 Шейх Зайед Роуд
Структурни материали: стомана / бетон
Старт на строителството: 2005 г.
Завършване: 2017 г.
Инвеститор: Al Attar Properties
Архитектура: Al Turath Engineering Consultants
Структурно инженерство: Gulf Engineering & Consultants
Главен изпълнител: Caterpillar Contracting

Дубайска кула с връх, който напомня златна решетка е провъзгласена за най-високия хотел в света. 356.5-метровият небостъргач с плувни басейни на покрива се казва "Гевора", чийто собственик е Al Attar Group. 

ahmedabdulrahimalattartower_const-20120819-02_02

Книгата на рекордите на Гинес е одобрила заявката на новата сграда за най-висок хотел в света. По този начин хотел "Гевора" отнема призовото място на досегашния шампион – хотел JW Marriott Marquis  с неговите 355 м., който също се извисява в Дубай. Двата конкурента се намират дори на един и същ булевард „.Sheikh Zayed Road", който е най-дългата  улица в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

356-метровата сграда има 528 стаи, 75 етажа и ресторант на последния етаж, от който се вижда буквално на километри разстояние. Строежът струва близо 96.8 млн. паунда.

abtower_gb_07_07

Фасада от оцветено в златно стъкло покрива по-голямата част от 75-етажната конструкция. На покрива й се намира златна решетка от лъчи, които образуват един заострен връх. Шест асансьора работят и се движат със скорост от 26 км/ час и отвеждат гостите от фоайето до най-горния етаж само за 38 секунди.

На 71-ия етаж има специална галерия, която позволява на гостите на хотела да разгледат пустинния град от птичи поглед. Хотел „Гевора" вече изтъква, че има и най-високите плувни басейни в света. Тук има също прекрасна Уелнес и СПА - зони, както и четири ресторанта.

Златистата фасада на хотела и върха-решетка комбинират както модерна архитектура, така и създават усещане за приказките от 1001 нощ. Златните компоненти ще откриете също и в интериора на хотел"Гевора", които се съчетават с подове от бял мрамор, както и внушително стълбище, украсено със златни филигранни въртящи се панели.

ahmed-abdul-rahim-al-attar-tower_terri-meyer-boake1_03_03

Фасадата напомня на обикновен класически дизайн с много прозорци на всеки етаж, които позволяват солидно количество светлина да огрява стаите. Всеки ъгъл на правоъгълния небостъргач има фасадни елементи от злато, които се сливат в пирамидална конструкция на върха. Строителите са използвали бетонната конструкция тип кесон за стабилност на сградата.
Проектът е на архитектурно бюро Al Turath Engineering Consultants.

В Дубай в момента се намират 7 от най-високите хотели в света. В емиратството се намира и най-високата сграда в света, която е 828 м висока. Това е познатата ни Бурж Халифа, проектирана от архитектурно бюро Скидмор, Оуингс и Мерил (Skidmore, Owings and Merrill (SOM).

Хотел"Гевора" засега е най-високият хотел в света, но не и най-високо разположения. Първото място държи хотел The Ritz-Carlton в Хонг Конг, който се извисява върху голям търговски център.

Хотел"Гевора" е на 37-о място по височина сред небостъргачите в света, сред сградите в Близкия Изток - на 11-о място, в ОАЕ - на 9-о място, а в самия Дубай - на 8-мо място. Конструкцията му е от бетон и стомана.

Автор: Светлана Желева ( по материали от интернет)

Сподели

Тагове: дубай | небостъргачи | оае | хотел | хотел гевора

 

Новини

06 Февруари 2019, 10.50
VЕКА е един от първите производители на ПВЦ профили за дограма, имащ правото да...
30 Януари 2019, 14.15
Изложение АРХИТЕКТУРНО-СТРОИТЕЛНА СЕДМИЦА събира сектора от 6 до 9 март в Интер...
23 Януари 2019, 13.34
Пилотно социологическо изследване на инициативите Визия за София и Зелена...
Медийни партньори
VIP медиен партньор