Ваканционен хотел WAVE resort

(0 гласа, средно 0 от 5)

IMG_5523_632x450
Ваканционен хотел WAVE resort
Проектант:  E-ARCH
Автор/Авторски колектив: арх. Мартин Христов, арх. Галина Балева, арх. Ина Динева, арх. Никола Малкочев

WAVE resort се намира между Ахелой и Поморие върху имот с площ от близо 50 дка, граничещ с плажната ивица. Комплексът е предназначен за семеен ол-инклузив туризъм като атракциите, с които разполага могат да осигурят разнообразна почивка за 7 до 10 дни.

Планова ситуация
Парцелът е с форма на правоъгълник с тясна страна към пътя, като в посока от пътя към морето са разположени последователно: паркинг за автомобили и автобуси, П-образното хотелско тяло, голяма паркова зона с басейни и накрая - зелена буферна ивица, която граничи с плажа и морето.

Функционално решение
Сградата на хотела изолира комплекса от шума на магистралата, като в същото време е избегнат какъвто и да е компромис с гледката и нивото на шум за обществените или хотелските помещения.

IMG_5518_624x450

Планировката на парка е дело на турската фирма за ландшафтна архитектура PalmArt, която има богат опит с хотели в Анталия. Басейните са проектирани далеч от хотелските тела с цел изолация от шум. За по-голям комфорт водните площи са разделени на отделни зони за деца, тинейджъри, семейства, както и зона за релакс, предвидена само за възрастни. Пространството за над 800 шезлонга е сепарирано чрез вълнообразната форма на басейните и зоните с озеленяване, така че да осигури спокоен отдих в по-малки групи. Комплексът разполага със собствен аквапарк, детски клуб и амфитеатър, обособени в отделни сгради.

Хотелската част разполага със 426 стаи, апартаменти и мезонети, за семейства с едно или две деца. Всички стаи имат гледка към морето. Стаите на приземно ниво разполагат със собствени басейни.
Комплексът включва пет ресторанта – един основен и четири тематични.  Ритмично повтарящите се каменни стени на първите два обществени етажа, целят да режисират гледката към двора и морето, вместо към отсрещното крило на хотела.

E-Arch-Wave-15_624x450

Спа-центърът е с площ от близо 2500 кв.м. и разполага с модерно портфолио от услуги. Той, както и свързаният с него закрит басейн, са богато остъклени и са отделени от потока на движение на хора чрез паркова зона. Хотелът разполага и с конферентна зала с 400 места, която може да бъде разделена на две по-малки зали в зависимост от събитията.

Архитектурното решение
В заданието бяха поставени няколко задачи, които на пръв поглед водеха към решения в различни посоки. Трябваше да постигнем съвременна визия, покриваща високите изисквания на единия от инвеститорите, който има в портфолиото си известен дизайн-хотел във Варна. В същото време другият инвеститор, който е собственик на няколко ол-инклузив хотела в Анталия, държеше визията да е такава, че да допадне на разнородна публика от семейства, идващи от цял свят, които трябва да се чувстват комфортно в среда, която не ги притеснява с излишни претенции и провокации.

За да постигнем тези две цели решихме да направим сграда, която отговаря на съвременните тенденции, но в същото време е решена с класически похвати, които са приети за хармонични и красиви от векове и носят подсъзнателното усещане за нещо познато. Умишлено търсени бяха симетрията и силуета на дворец.

IMG_6236_624x450

Класическо е и съотношението във височина между солидните и високи обществени етажи към по-ефирните хотелски етажи. Двуетажната своеобразна база на хотела е с облицовка от камък с пясъчен цвят и едра, шуплеста текстура, типичен за района на Черно море. Върху нея стъпват белите плочи на хотелската част, които наподобяват динамиката на водна повърхност. Формата им също така е реверанс към лекотата на друг познат стил от близкото минало - модернизма, характерен за първите големи хотели по Черноморието, един от които е решеният с подобен контур на терасите хотел "Кубан".

Полученият контраст във височина между солидно и леко и между статично и динамично цели да подчертае илюзията за промяната на фасадата при движение до нея и в последствие беше възприет и заложен като основна концепция в интериорното решение на главното фоайе разработен от студио MODE.

Първото впечатление на гостите от входното фоайе се определя от три неща: директната визуална връзка с морето и градината, атриумът през шест нива, който дава необичаен простор във височина над цялата входна зона и усещането за широта, постигнато чрез освобождаването на пространството от обслужващи помещения и стени.
Интериорът на хотелските стаи е разработен от Еста дизайн студио, а ресторантите от Home basic.

IMG_6253_624x450

Входната фасада на WAVE resort посреща гостите с голямо централно разположено остъкление, зад което се намира шестетажната въздушна кухина на атриума. От двете страни на остъклението шахматно по фасадата са разположени кашпи с цветя, които повтарят мотива наподобяващ вълна от хотелските етажи. Освен чувството за празничност и посрещане, което цветята ностят със себе си, с помощта на кашпите постигаме още две цели - смаляване на мащаба на фасадата и подобряване на гледката от вътре навън.

В заключение, несъмнено това, което отличава най-много WAVE resort от повечето комплекси по Черноморието е големият парк с градини, басейни и атракциони.

Инвеститорите са взели решението да "жертват" 2/3 от позволеното по документи застрояване в полза на концепция, при която на туристите е осигурено огромно разнообразие от забавления и места за отдих. Този подход допълнително ни мотивира, тъй като представлява алтернатива на обичайното презастрояване и предлага устойчив бизнес модел разчитащ на качествен туристически продукт - все неща, които ни караха да се чувстваме като част от мисия.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" и получи номинация в категория: "Ваканционни хотели".

IMG_5140_600x900
L1000256_600x900

Сподели

Тагове: e-arch | wave resort | арх инова 2019 | хотел

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

19 Октомври 2020, 15.55
арх. Владимир Милков     Източник: www.kab.bgДелегатите на  двадесетото...
07 Октомври 2020, 16.33
Тази година архитектурния конкурс Арх Инова  ще протече под мотото...
04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор