Къща за гости "Бавария", село Вихрен, община Сандански

(1 глас, средно 5.00 от 5)
V_Myankova_Vanika_Hotel_Thetmoshtnitza_1_632x450
Къща за гости "Бавария", село Вихрен, община Сандански
Автор, Авторски колектив: арх. Красимир Джеджев, арх. Диляна Андрова,  арх. Ваня Мянкова

Прераснала в семеен хотел „АПОСТОЛИТЕ” на „Аргогруп екзакт” ООД,  местност Тремошница, землище на село Вихрен, община Сандански.

Технически показатели:
ЗП - 330 кв.м,
РЗП - 1046 кв.м,
Открита - юли 2019г.

V_Myankova_Vanika_Hotel_Thetmoshtnitza_2_02

Хотелът е разположен на десния бряг на река Санданска Бистрица, по пътя водещ към местността "Попина лъка". Две съществуващи сгради на почивна станция се реконструират и преустройват. Етажите на триетажната главна сграда с подпокривно пространство са функционално зонирани.  

V_Myankova_Vanika_Hotel_Thetmoshtnitza_9_restorant

Първият етаж с входно преддверие, около което са организирани всички помещения на партера: бистро - дневна с 24 места за посетители, стая на домакина на къщата, както и складова зона, южни стаи за гости с бани. Стаите за гости разполагат с озеленени южни дворчета на ниво терен, а бистрото също е отворено към двора.

V_Myankova_Vanika_Hotel_Thetmoshtnitza_13_staia

На втория етаж са дневните на четири мезонетни апартамента със санитарен възел, две стаи и камериерски офис. На третия етаж са спалните и баните на мезонетите, достъпни от вътрешни интериорни стълби. В подпокривния скосен етаж се разполага многофункционална конферентна зала с 30 места с помещение за кафе паузи и санитарни възли.
 
V_Myankova_Vanika_Hotel_Thetmoshtnitza_15_spalnia


 
Новите алпийски тип покриви са с наклон 50°, с метални обшивки с PVC–покритие в цвят. Стрехите са с фасонирани видими ребра и дъсчена обшивка, и челна дъска. Елементи от покривната конструкция са изнесени пред фасадните плоскости и са подпрени от дървени конзоли с подкоси. Използвани са декоративни дървени елементи и характерни парапети от дърво. Стръмните покриви и "фахверковите" фасадни декорации напомнят за атмосферата на традиционната алпийска и баварска архитектура. По фасадите са използвани гладка полимерна мазилка, дървени обшивки и облицовка от бичен гнайс по стени и цокъл. Фасадите са допълнително декорирани с дъсчени надлепки по ръбове на стени и пиластри, и други характерни места, подчертаващи търсеният баварски стил.
 
V_Myankova_Vanika_Hotel_Thetmoshtnitza_7_07

Проектът участва участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" в категория: "Ваканционни хотели".
 
 
Сподели

Тагове: арх инова 2019 | ваника | къща за гости бавария

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
Медийни партньори
VIP медиен партньор