Втора награда на архитектурния конкурс АРХ ИНОВА получи проекът на Даймънд Шмит Архитекти

(2 гласа, средно 5.00 от 5)
01_Obzor_sn01
Другата втора награда : Приз АРХИНОВА и грамота, получи проектът на Даймънд Шмит Архитекти, Торонто, Канада, за ВАКАНЦИОННО СЕЛИЩЕ ОБЗОР, представен от д-р арх. Красимир Василев.

ВАКАНЦИОННО СЕЛИЩЕ ОБЗОР, България

Архитект:  Даймънд  Шмит Архитекти, Торонто, Канада
Проектантски колектив: А. Д. Даймънд, Грег Колучи, Красимир Василев,  Ян Ладисич, Калин Гибеа, Кристин Белърби, Микеле Гучиарди, Хариса Масгич, Тео Келайдитис, Кристи Унг

Възложител: Юник Девелъпмънтс, Великобритания
Стилист по вътрешен дизайн: YOO, Великобритания
Снимки: Том Арбан

Технически данни:
Площ на имота - 4.6 ha 
Разгъната застроена площ: първа фаза - 32 500 m2; втора фаза -  12 100 m2
Брой апартаменти: първа фаза - 257; втора фаза - 82
Съоръжения - плувни басейни, тенис корт, фитнес зала, детска площадка, кафе, ресторант,
супермаркет
Строителство: първа фаза - 2008 г.; втора фаза - в процес на строителство

Основни подходи и принципи на дизайна
Още в самото начало на съвместната работа по този проект архитектите и инвеститорът споделяха разбирането, че печалбата от проекта не трябва да се основава на максимално застрояване на имота съгласно  разрешените параметри, а по-скоро на създаване на среда, предлагаща висок стандарт на обитаване,  съхраняваща природните дадености, които по начало я правят привлекателна.  
Имотът е разположен в непосредствена близост до южния плаж на Обзор на площ около 4.6 хектара.  Това изключително благоприятно разположение, както и анализът на останалите характеристики на средата, предопределиха основните принципи на дизайна:  да се максимизира изгледът към морето като всеки апартамент получи такъв изглед;  да се съхрани възможно най-пълно релефът; да се предвидят паузи в застрояването и се разработят богато озеленени пространства;  да се запази и по възможност укрепи съществуващия скат; да се съхрани плажната ивица. Това са елементи на един цялостен подход за устойчиво проектиране, който заедно със съвременното интерпретиране на някои прогресивни похвати от българската архитектура са в основата на дизайна на този комплекс.

Композиция и планировка
Застрояването включва поредица от ветрилообразно разположени сгради с ориентация север-юг и допълнителни тела перпендикулярно на тях. Сградите са свързани с пешеходна пътека - гръбнак на композицията, преминаваща през проходи в сградите на ниво терен. Така ситуирани сградите формират междусградни пространства, ориентирани към морето, включващи частни градини, плувни басейни, места за отдих и поредица от пешеходни пътеки, свързани с панорамна алея в източната част на имота. Откритите паркинги, разположени непосредствено до входовете в комплекса от запад, са също с тревна настилка и перголи. До тях са изградени и места за отпадъци и рециклиране, както и подземен резервоар за събиране на дъждовна вода, предназначена за напояване.  
 Сградите са с коридорна система; едно-, дву- и тристайните апартаменти са с отворена планировка като всеки разполага с тераса или градина. Вътрешните и външни пространства неусетно преминават едно в друго благодарение на остъклените плъзгащи врати с големината на конструктивните отвори.  На най-горните нива са разположени луксозни мезонети с изцяло остъклени окачени фасади и обширни покривни тераси. 

Архитектурен образ
Съвременната и хуманна архитектура на комплекса включва яснота и лаконичност на изразните средства, функционална обоснованост и внимание към детайла. Архитектурната изява на ритъма на конструктивните модули и тяхното визуално наслагване по протежение на терена допринася за постигането на един уравновесен и запомнящ се архитектурен образ. Съвременното прилагане на някои характерни за местната архитектура елементи като дървени прегради между терасите, в които са вградени климатичните тела, слънцезащитни решетки, маркиращи главните входове в сградите и открояващи се на фона на бялата пластично оформена западна фасада, дълбоки стрехи, перголи, каменни зидове и други допринасят за достигане на архитектура, хармонично вписваща се в контекста на българското черноморско крайбрежие.  
Д-р арх. Красимир Василев*

* Красимир Василев завършва архитектурния факултет на УАСГ през 1981 г. и през 1992 защитава научна дисертация в Московския архитектурен институт.  От 2000 г. живее в Торонто, Канада.  Арх. Василев  е лицензиран архитект в Онтарио, Канада и притежава пълна проектантска правоспособност в България.  
02_Obzor_Shema
04_Obzor_sn04
05_Obzor_sn05
06_Obzor_sn06
07_Obzor_sn07
08_Obzor_sn08
12_Obzor_razpolpjenie
14_Obzor_interior
15_Obzor_basein
16_Obzor_1

 
Сподели

Тагове: архинова

 
Уебсайт на автора: www.krisvassilev.com

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор