Втора награда на архитектурния конкурс АРХ ИНОВА получи проекът на Даймънд Шмит Архитекти

(2 гласа, средно 5.00 от 5)
01_Obzor_sn01
Другата втора награда : Приз АРХИНОВА и грамота, получи проектът на Даймънд Шмит Архитекти, Торонто, Канада, за ВАКАНЦИОННО СЕЛИЩЕ ОБЗОР, представен от д-р арх. Красимир Василев.

ВАКАНЦИОННО СЕЛИЩЕ ОБЗОР, България

Архитект:  Даймънд  Шмит Архитекти, Торонто, Канада
Проектантски колектив: А. Д. Даймънд, Грег Колучи, Красимир Василев,  Ян Ладисич, Калин Гибеа, Кристин Белърби, Микеле Гучиарди, Хариса Масгич, Тео Келайдитис, Кристи Унг

Възложител: Юник Девелъпмънтс, Великобритания
Стилист по вътрешен дизайн: YOO, Великобритания
Снимки: Том Арбан

Технически данни:
Площ на имота - 4.6 ha 
Разгъната застроена площ: първа фаза - 32 500 m2; втора фаза -  12 100 m2
Брой апартаменти: първа фаза - 257; втора фаза - 82
Съоръжения - плувни басейни, тенис корт, фитнес зала, детска площадка, кафе, ресторант,
супермаркет
Строителство: първа фаза - 2008 г.; втора фаза - в процес на строителство

Основни подходи и принципи на дизайна
Още в самото начало на съвместната работа по този проект архитектите и инвеститорът споделяха разбирането, че печалбата от проекта не трябва да се основава на максимално застрояване на имота съгласно  разрешените параметри, а по-скоро на създаване на среда, предлагаща висок стандарт на обитаване,  съхраняваща природните дадености, които по начало я правят привлекателна.  
Имотът е разположен в непосредствена близост до южния плаж на Обзор на площ около 4.6 хектара.  Това изключително благоприятно разположение, както и анализът на останалите характеристики на средата, предопределиха основните принципи на дизайна:  да се максимизира изгледът към морето като всеки апартамент получи такъв изглед;  да се съхрани възможно най-пълно релефът; да се предвидят паузи в застрояването и се разработят богато озеленени пространства;  да се запази и по възможност укрепи съществуващия скат; да се съхрани плажната ивица. Това са елементи на един цялостен подход за устойчиво проектиране, който заедно със съвременното интерпретиране на някои прогресивни похвати от българската архитектура са в основата на дизайна на този комплекс.

Композиция и планировка
Застрояването включва поредица от ветрилообразно разположени сгради с ориентация север-юг и допълнителни тела перпендикулярно на тях. Сградите са свързани с пешеходна пътека - гръбнак на композицията, преминаваща през проходи в сградите на ниво терен. Така ситуирани сградите формират междусградни пространства, ориентирани към морето, включващи частни градини, плувни басейни, места за отдих и поредица от пешеходни пътеки, свързани с панорамна алея в източната част на имота. Откритите паркинги, разположени непосредствено до входовете в комплекса от запад, са също с тревна настилка и перголи. До тях са изградени и места за отпадъци и рециклиране, както и подземен резервоар за събиране на дъждовна вода, предназначена за напояване.  
 Сградите са с коридорна система; едно-, дву- и тристайните апартаменти са с отворена планировка като всеки разполага с тераса или градина. Вътрешните и външни пространства неусетно преминават едно в друго благодарение на остъклените плъзгащи врати с големината на конструктивните отвори.  На най-горните нива са разположени луксозни мезонети с изцяло остъклени окачени фасади и обширни покривни тераси. 

Архитектурен образ
Съвременната и хуманна архитектура на комплекса включва яснота и лаконичност на изразните средства, функционална обоснованост и внимание към детайла. Архитектурната изява на ритъма на конструктивните модули и тяхното визуално наслагване по протежение на терена допринася за постигането на един уравновесен и запомнящ се архитектурен образ. Съвременното прилагане на някои характерни за местната архитектура елементи като дървени прегради между терасите, в които са вградени климатичните тела, слънцезащитни решетки, маркиращи главните входове в сградите и открояващи се на фона на бялата пластично оформена западна фасада, дълбоки стрехи, перголи, каменни зидове и други допринасят за достигане на архитектура, хармонично вписваща се в контекста на българското черноморско крайбрежие.  
Д-р арх. Красимир Василев*

* Красимир Василев завършва архитектурния факултет на УАСГ през 1981 г. и през 1992 защитава научна дисертация в Московския архитектурен институт.  От 2000 г. живее в Торонто, Канада.  Арх. Василев  е лицензиран архитект в Онтарио, Канада и притежава пълна проектантска правоспособност в България.  
02_Obzor_Shema
04_Obzor_sn04
05_Obzor_sn05
06_Obzor_sn06
07_Obzor_sn07
08_Obzor_sn08
12_Obzor_razpolpjenie
14_Obzor_interior
15_Obzor_basein
16_Obzor_1

 
Сподели

Тагове: архинова

 
Уебсайт на автора: www.krisvassilev.com

Новини

16 Юли 2019, 15.12
Всички архитекти и архитектурни колективи, пропуснали 15-ти юли могат да  ...
05 Юли 2019, 09.24
Наближава крайният срок за регистрация и подаване на проекти за...
03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор