Апартаментен хотел ГАЛЕОН, Слънчев бряг

(1 глас, средно 5.00 от 5)
01-DSC_broshura_lice_sn_nachalo
А.Д.А. – Архитектурно Дизайнерска Агенция ООД участва в Артитектурен конкурс АрхИнова 2014 с проект на апартаментен хотел "Галеон" - Слънчев бряг.

Обща част. Градоустройствена основа.
Теренът, върху който е реализиран този проект, се намира в най-атрактивния район на Слънчев бряг – източната част, непосредствено пред плажната ивица и в близост до гр. Несебър.

Ситуирането на сградите  в Урегулираният поземлен имот по плана на к.к. “Слънчев бряг-изток” е в съответствие с действащия застроителен план и издадената виза, като е спазена максималната етажност от 8 етажа.

Сградите са разположени по следния начин спрямо регулационната линия: 
на регулацията по ул. ”Осма” ,
на 6 м. от регулацията по ул.”Тридесета”,
на 6 м. от южната страна, и  
на 14 м. от източната страна. 

Режим и показатели за застрояване:
К инт – 2.30
Плътн – 51%
Озеленяване – 12%
Площ парцел - 6481м2

ЗП – 2629м2
РЗП – 14898м2

Обемно пространствено и функционално решение
Проектът “Апартаментен комплекс “Галеон” се състои от три ясно обособени части, обозначени с “А”, “B” и “C”, с височина съответно шест, седем и осем етажа, които ограждат вътрешен двор от север, запад и юг. В него са разположени голям и малък басейни, с “плаж” и градина. Във вертикално отношение, сградата е разделена на две части – Първи етаж – “база”, в която са разположени ресторанти, магазини и др. обслужващи площи, и етажи с апартаменти.

Тяло “А” – Първият етаж е зает със СПА център, зона за фитнес, както и конферентен блок, състоящ се от няколко зали с подвижни стени. На етажи от втори до шести са разположени апартаменти с една спалня.

Тяло “В” – Разположено в западната част на имота, то осъществява връзката меду трите тела. В приземното ниво (Етаж 1) са разположени присъщите за хотелско фоайе анекси, като рецепция, лоби бар и др. На следващите шест етажа са разположени апартаменти. Двата края на тялото са фланкирани от вертикалните комуникации - стълбища и асансьори.

Тяло “С” – Основният обем над първото ниво е с дъговидна форма, което осигурява максимален фронт с видимост към морето и плажа. На приземното ниво са разположени поредица от магазини, както и основен ресторант, чието местоположение предразполага ползването му и от външни посетители. На етажите от втори до шести са разположени луксозни апартаменти основно с две спални, а на седмо и осмо ниво – мезонети.

Паркиране – Реализирано е основно по периферията на хотелския комплекс, както и в нарочно пониженото ниво в южната част на двора, с което са осигурени необходимия брой паркоместа, съответстващи на броя на леглата в хотелския комплекс.

Вътрешен двор – В него са разположени основен и детски басейн, както и зона за плаж. Останалата част от двора е заета с малък паркинг и градина с тераса към основния ресторант.
04-DSC004301-1_sn_01
Архитектурният проект е съобразен максимално с възможностите на парцела, както и с контекста на околната среда. Желанието ни, максимален брой апартаменти да получат изглед към морето и старанието ни да “влезем” в мащаба на заобикалящата ни градоустройствена “тъкан” е продиктувало периферното разположение на отделните обеми на сградата. 

Основен мотив във фасадите са декоративните решетки, изпълнени от алуминий с наподобяващ дърво завършек. Като жалузи и парапети, алуминиевите решетки са използвани и при засенчване на горната част на витрините на магазините и в телата “А” и “В”.  Импозантна козирка от стъкло маркира главния вход на хотела, а дъговидния корпус на тяло „C” e  увенчан с покрив с екстравагантна форма, носещ усещането за уникалност и това го прави своеобразна емблема на сградата.

Именно стъклото, като основен материал, създаващ усещане за лекота и финес, е използвано при изпълнението на парапетите на лоджиите, както и облицовката на панорамните асансьори, маркиращи северозападния ъгъл на сградата.

Строителното изпълнение се базира на стоманобетонна конструкция, зидария с решетъчни тухли и изолация според DIN нормите. Един от отличителните белези на сградата е внедрената система „Умен дом“, интегрираща в себе си контрол на достъпа до отделните апартаменти, управление на климатичната система, както и дистанционно отчитане на измервателните уреди за електричество и вода. Това позволява всеки собственик от разстояние чрез интернет платформа да следи и контролира тези параметри. Сградата е снабдена с мрежово оборудване от най-високо ниво, осигуряващо бърз и надежден достъп до интернет от всяка точка в и около нея.
арх. Румен Първанов
03-DSC012311-1_sn_03
06-DSC_00781-1_sn_04
07-Camera_5_sn_07_basein
08-1157433_n1_sn_05
13-DSC012611-1_sn_06

Сподели
 
Уебсайт на автора: www.ada-bg.com

Новини

16 Юли 2019, 15.12
Всички архитекти и архитектурни колективи, пропуснали 15-ти юли могат да  ...
05 Юли 2019, 09.24
Наближава крайният срок за регистрация и подаване на проекти за...
03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор