Алпийска хижа Монте Роза, Швейцарски Алпи

(2 гласа, средно 4.50 от 5)
www.hikr.org

Архитекти: студио Monte Rosa и Bearth & Deplazes 
Местоположение: Швейцарските Алпи, близо до Цермат, кантон Вале, Швейцария

Новата хижа Монте Роза се издига в пейзаж от лед и скали близо до Цермат на височина около 3 000 м в Швейцарските Алпи. Над нея се извисяват най-високите върхове -Дюфуршпице (4634 m) и Матерхорн (4478 m). От всички места, именно тук Швейцарският Алпийски клуб SAC и Щвейцарският Технологичен институт ETH в Цюрих решили през 2003 г. да се издигне хижата, която да произвежда 90% от своята собствена енергия и да предложи на своите посетители луксозната за тези височини течаща вода през цялата година. Проектът е започнат по повод 150-та годишнина от основаването на ETH. Сградата е проектирана от студенти по архитектура, които работят с експерти от различни колежи и изследователски институции.

1._____

Важните аспекти на дизайна преодоляват ограниченията на мястото. Това са снабдяване със собствена енергия, водоснабдяване, строителство на сградата и не на последно място транспортната логистика. Най-близката планинската ж.п. гара е на три часа път пеша. Това означава, че тежките товари могат да се доставят само с хеликоптер, следователно единственото решение е лека сглобяема конструкция.

www.holzbaum.ch

Черупката на хижата тежи само около 200 т сглобяема дървена конструкция върху стоманена монтажна платформа с формата на звезда, стояща на точкови бетонни фундаменти. От тази основа, над изравнителната площадка където се намира трапезарията, се издига компактният обем на хижата във формата на кристал с вътрешни радиални стени. Те отделят спалните помещения, които са достъпни от центъра.

www.db-bauzeitung.de

Останалите сегменти са предназначени за входен вестибюл, санитарни помещения и баня. Стълбището обикаля по фасадата като излиза на всяка следваща плоча по периметъра с отместване. Освен монтажната платформа от метал, всички останали конструкции, интериора и обзавеждането са от светло дърво със сдържан детайл и ефектна обработка. 

www.bergsteigerzentrum.ch

 
Изградена е компактна кристална форма в блестяща обвивка, която стои естествено в пейзажа и работи безупречно през цялата година по заложените параметри. Соларните модули  и фотоволтаиците по южната наклонена стена са достатъчни да загряват водата целогодишно. Хижата може да побере до 120 посетители в стаите за спане с капацитет от четири до осем души на четири етажа. Хижата работи с персонал от март до септември. 

bearth-deplazes.ch

Следващите месеци остава отворена само зимната стая, която предлага подслон за дванадесет посетители на самообслужване. Въпреки големите си постижения, Монте Роза едва ли е идеалният модел за бъдещи планински хижи във високите Алпи. Тя е твърде скъпа - струва 6,5 милиона швейцарски франка, повечето предоставени от спонсори, поради трудностите по изграждането.  

Техническа информация по проекта:
Тип строителство: специална конструкция, сглобяеми елементи, модулни системи
Носеща конструкция: дървена рамкова конструкция
Покривен материал: соларни модули, фотоволтаици
Материали в интериора: естествено дърво
Време на строеж: 2010 г.

Автор на текста: арх. Анета Трифонова 

www.architekturbuch.de
imaterialy.dumabyt.cz


Сподели

Тагове: хижа монте роза | швейцарски алпи

 
Уебсайт на автора: www.detail-online.com

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор