Алпийска хижа Монте Роза, Швейцарски Алпи

(2 гласа, средно 4.50 от 5)
www.hikr.org

Архитекти: студио Monte Rosa и Bearth & Deplazes 
Местоположение: Швейцарските Алпи, близо до Цермат, кантон Вале, Швейцария

Новата хижа Монте Роза се издига в пейзаж от лед и скали близо до Цермат на височина около 3 000 м в Швейцарските Алпи. Над нея се извисяват най-високите върхове -Дюфуршпице (4634 m) и Матерхорн (4478 m). От всички места, именно тук Швейцарският Алпийски клуб SAC и Щвейцарският Технологичен институт ETH в Цюрих решили през 2003 г. да се издигне хижата, която да произвежда 90% от своята собствена енергия и да предложи на своите посетители луксозната за тези височини течаща вода през цялата година. Проектът е започнат по повод 150-та годишнина от основаването на ETH. Сградата е проектирана от студенти по архитектура, които работят с експерти от различни колежи и изследователски институции.

1._____

Важните аспекти на дизайна преодоляват ограниченията на мястото. Това са снабдяване със собствена енергия, водоснабдяване, строителство на сградата и не на последно място транспортната логистика. Най-близката планинската ж.п. гара е на три часа път пеша. Това означава, че тежките товари могат да се доставят само с хеликоптер, следователно единственото решение е лека сглобяема конструкция.

www.holzbaum.ch

Черупката на хижата тежи само около 200 т сглобяема дървена конструкция върху стоманена монтажна платформа с формата на звезда, стояща на точкови бетонни фундаменти. От тази основа, над изравнителната площадка където се намира трапезарията, се издига компактният обем на хижата във формата на кристал с вътрешни радиални стени. Те отделят спалните помещения, които са достъпни от центъра.

www.db-bauzeitung.de

Останалите сегменти са предназначени за входен вестибюл, санитарни помещения и баня. Стълбището обикаля по фасадата като излиза на всяка следваща плоча по периметъра с отместване. Освен монтажната платформа от метал, всички останали конструкции, интериора и обзавеждането са от светло дърво със сдържан детайл и ефектна обработка. 

www.bergsteigerzentrum.ch

 
Изградена е компактна кристална форма в блестяща обвивка, която стои естествено в пейзажа и работи безупречно през цялата година по заложените параметри. Соларните модули  и фотоволтаиците по южната наклонена стена са достатъчни да загряват водата целогодишно. Хижата може да побере до 120 посетители в стаите за спане с капацитет от четири до осем души на четири етажа. Хижата работи с персонал от март до септември. 

bearth-deplazes.ch

Следващите месеци остава отворена само зимната стая, която предлага подслон за дванадесет посетители на самообслужване. Въпреки големите си постижения, Монте Роза едва ли е идеалният модел за бъдещи планински хижи във високите Алпи. Тя е твърде скъпа - струва 6,5 милиона швейцарски франка, повечето предоставени от спонсори, поради трудностите по изграждането.  

Техническа информация по проекта:
Тип строителство: специална конструкция, сглобяеми елементи, модулни системи
Носеща конструкция: дървена рамкова конструкция
Покривен материал: соларни модули, фотоволтаици
Материали в интериора: естествено дърво
Време на строеж: 2010 г.

Автор на текста: арх. Анета Трифонова 

www.architekturbuch.de
imaterialy.dumabyt.cz


Сподели

Тагове: хижа монте роза | швейцарски алпи

 
Уебсайт на автора: www.detail-online.com

Новини

16 Юли 2019, 15.12
Всички архитекти и архитектурни колективи, пропуснали 15-ти юли могат да  ...
05 Юли 2019, 09.24
Наближава крайният срок за регистрация и подаване на проекти за...
03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор