Изискана винена дестинация и място за целогодишен туризъм

(2 гласа, средно 5.00 от 5)
1.1___Uva_nestum
Uva Nestum Wine & SPA , гр. Гоце Делчев  
Архитектурно бюро „Сдружени архитекти”
Главен проектант арх. Лило Попов  

Uva Nestum Wine & SPA е хотелски комплекс с оригинално дизайнерско решение и луксозно обзавеждане. Той обединява най-модерните тенденции в туризма, включително спортни и спа зони, с чистата природа и древната култура на Гоцеделчевския регион - богат на археологически, архитектурни забележителности и хубаво вино. 

Хотелът Uva Nestum Wine & SPA е завършващия етап на разнородния комплекс сред долината на река Места, заобиколена от четири планини по склоновете на които има живописни села, дори архитектурния бисер село Ковачевица. Комплексът е много близо до град Гоце Делчев и останките на Никополис ад Нестум. Там са седемнадесет декара първокачествени лозови масиви за производство на виното Uva Nestum. То заема централно място в семейната философия наречена Uva Nestum Wine & SPA, превърнала мястото в потенциално силна винена дестинация. Прекрасно изградената материална база се разполага на терен от 62 дка сред различни зелени кътове и паркови пространства. 
Под ръководството на Главния проектант на обекта арх. Лило Попов, първо е създадено барбекюто. На основата на цялостно решение - генплан, са проектирани и изградени последователно енотека (винарска изба с ресторант) и спортен комплекс с два тенис корта и игрище (с участието на арх. Димитър Гочев). Хотелът е последната и най-мащабна придобивка на комплекса. 

Общи изгледи от комплекса

Uva_Nestum_obshta_01-_01
 
 Новоизградената част поема двете основни функции в издълженото хотелско тяло и спа комплекса северно от него (РЗП 5000 кв.м). Достъпът към хотела е от югозапад, от страната на енотеката. Входът е пластично решен в изразителния контраст между прави каменни стени, облицовани огъвки и просторна окачена козирка от стъкло. Ориентацията на крилото, почти север-юг, предопределя решението с коридор и затворена фасада към неблагоприятната страна. За разлика от нея, на югоизток са терасите и богато остъклените стаи. Създадена е „П“ образна структура от достатъчно обособени отделни части, но и свързани в единно цяло чрез принципите на модернистично формообразуване. Важна роля за постигане на единството играят общите пространства, които преливат едно в друго. Освен това, не се губи визуалната връзка между тях. През остъклените витрини с голяма височина, се разкриват чудесни гледки - започвайки с вътрешния двор, парка в среден план, чак до лозовите масиви и планините наоколо. 

Хотелското крило
 
Uva_nestum_obshta_2.2-_02
   
Хотелска част. С избраната стоманобетонова конструкция на хотела на ос 7.80 м (за стаите ос 3.90), заедно с цялостното изграждане и обзавеждането (арх. Красимира Попова), са покрити изискванията за категория четири звезди. Хотелът може да приема около сто човека в хотелски стаи, апартаменти и студия. Всеки модел на обитаване има своите преимущества - на първи етаж помещенията излизат с дворчета на терена; двата апартамента в източния край са луксозни по площ и обзавеждане; двуетажните студия имат обширна южна тераса на покрива. 
Фоайето започва с триетажна височина която намалява с изтеглянето му по дължината на тялото. Основна роля тук играе панорамният асансьор, който се проектира хоризонтално във воден поток, водещ към ниската част на издълженото пространство и завършващия елемент вино-бара. Освен водната каскада, в богатото пространство участва и двустранната камина, гледките към другите части, в пода са вградени стъклени „витрини” с антични артефакти от богатата археология на района.  

 Фоайе
3.1__Uva_N
3.2__Uva_N
3.4__-___Uva_N
3.5__-____Uva_N
3.3__-_______UN

Спа центърът заема северното крило на впечатляващите 2000 кв.м с открит (25 м) и покрит (15 м) плувен басейн. Обемът е остъклен на югоизток към открития басейн. Конструкцията и растерът на наклонените стъклени плоскости (на покрива и витрината) внася динамика в спортната част, подкрепена от ярки цветни петна. Другият активен елемент е каменният тамбур около джакузито. Освен че е свързан с конструктивната рамка, поддържаща носещите тръби на остъкляването, той играе ролята на своеобразна става в композицията, както и реминисценция на традиционния кладенец в хипер-размер. На две нива около закрития басейн са разположени останалите зони на спа комплекса: сауна, парна баня, фитнес зала и помещения за процедури като масажи, козметика, модерните спа тенденции винена и солна терапия. Оборудването от последно поколение, заедно с богатото обзавеждане, го прави един от  най-модерните спа центрове в България.

Спа център
4.1_____Uva_N
4.1____Uva_N
4.2_____Uva_N
4.3___-___Uva_N
4.5__-_Uva_N


Двете части са свързани. На ниво терен между тях има пробив с подвижно остъкляване. Той приобщава ресторанта към вътрешния двор и разкрива гледки на изток, но и позволява при необходимост да се превърне в зала за тържества. На второто ниво, освен залата за закуски с нейната кухня, са развити звената за общи дейности - конферентна зала за 100 човека, зала за игри и  детска занималня.

Пространствено изграждане и материали: В тройния стремеж - комплексът да се свърже с мястото, историята и темата „вино и спа“, са намерени опорните точки валидни за всички общи пространства. Всеки материал и форма са използвани контекстуално с препратки към историческата памет, архитектурно-строителното наследство и най-вече тематичната обвързаност с виното. 
Остъклените стени осъществяват връзката с околността и между отделните части, независимо от различнотом разположение или дизайн: вертикални или скосени, като покрив, козирка пред входа или остъклена витрина в пода – те разкриват близки или далечни гледки. Когато погледът прониква през няколко пласта стъкло, се създава визуално богатство чрез напластяване във всички посоки: по вертикала и хоризонтала; отвън навътре и обратно; от настояще към минало.
Металната ефирна конструкция е предпочетена за високата част на фоайето и спа комплекса. Авторът е избрал решение с шпренгелни греди - вид пространствена конструкция която съчетава греди (в случая тръби) работещи на натиск с опънато стоманено въже в една или две посоки. В случая, подобна конструкция премоства 13.20 м в спа комплекса.

Детайли
5.1____Uva_N
5.5__-__Uva_N
5.4____Uva_N
5.6___Uva_N
5.7___Uva_N

Водата има съществен принос в общите пространства. Тя посреща във фоайето като водна каскада, появява се в шадравани бликащи от настилката в двора. Най-значително е водното присъствие в спа комплекса с двата басейна и кръгло джакузи, както и водните процедури с различно агрегатно състояние на водата.  
Местният камък, във вид на груба зидария на суха фуга, е характерен за региона, затова тук играе важната роля на акцент от прави каменни стени или драматични огъвки с малък диаметър. Подовото покритие с плочи от гранитогрес в голям размер и вида на светъл оникс създава уникална обстановка във фоайето и подчертава високото ниво на хотела и ценността на мястото. Външните обшивки по сегментни участъци са от HPL в хармониращи разцветки с естествения камък.
Дървото е четвъртият материал използван за оформлението главно на  терасите, за да се използват целогодишно като продължение на хотелската стая. Използвано е специално обработено дърво, устойчиво на атмосферни влияния. В стаите, от него е оформено достатъчно широко стъпало пред витрината към терасата, подходящо за сядане и лягане. Дървото присъства като облицовка по стени и подове, като масив (за  стъпала) и като материал за изграждане на мебелите в интериора. 
Цветовете са предимно естествени и произлизат от използваните естествени материали. Те се открояват добре на фона на белите стени и се свързват със светлата охра в стаите. Активните червени акценти в спа центъра имат енергетизираща роля (главно през хладния сезон). 

Детайли
5.2__-__Uva_N
6.1_____Uva_N
6.1______Uva_N_02
6.1_______Uva_N

Технологията на изграждането е отделна голяма тема, от която ще откроим специалното внимание към техническите системи: добра топлоизолация; ефективно отопление и климатизация; капково напояване; храна от собствено еко-стопанство. 

Комплексът „Ува Нестум хотел и спа” е изграден като завършен организъм, който не може да се разширява механично.  Екипът създава този изискан проект, на основата на идеята генерирана чрез задълбочено търсене в темата, но и извлечена от мястото и неговата архитектурно-историческа традиция. Архитектите защитават страстно своята идея, както в цялото така и в неговите части. Крайният резултат е приветстван както от благодарния инвеститор така и от посетителя. Комплексът е успех за авторския колектив, но и придобивка за населението от града и региона, за гостите от страната, от далечни и близки дестинации. Благодарение на качествената си хотелска част, Uva Nestum Wine & SPA издига нивото на българския туризъм и спомага за развитие на целогодишния винен, спа и културно-исторически туризъм в полза на целия регион.


Автор на текста: арх. Анета Трифонова
 
Сподели
 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор