Изискана винена дестинация и място за целогодишен туризъм

(2 гласа, средно 5.00 от 5)
1.1___Uva_nestum
Uva Nestum Wine & SPA , гр. Гоце Делчев  
Архитектурно бюро „Сдружени архитекти”
Главен проектант арх. Лило Попов  

Uva Nestum Wine & SPA е хотелски комплекс с оригинално дизайнерско решение и луксозно обзавеждане. Той обединява най-модерните тенденции в туризма, включително спортни и спа зони, с чистата природа и древната култура на Гоцеделчевския регион - богат на археологически, архитектурни забележителности и хубаво вино. 

Хотелът Uva Nestum Wine & SPA е завършващия етап на разнородния комплекс сред долината на река Места, заобиколена от четири планини по склоновете на които има живописни села, дори архитектурния бисер село Ковачевица. Комплексът е много близо до град Гоце Делчев и останките на Никополис ад Нестум. Там са седемнадесет декара първокачествени лозови масиви за производство на виното Uva Nestum. То заема централно място в семейната философия наречена Uva Nestum Wine & SPA, превърнала мястото в потенциално силна винена дестинация. Прекрасно изградената материална база се разполага на терен от 62 дка сред различни зелени кътове и паркови пространства. 
Под ръководството на Главния проектант на обекта арх. Лило Попов, първо е създадено барбекюто. На основата на цялостно решение - генплан, са проектирани и изградени последователно енотека (винарска изба с ресторант) и спортен комплекс с два тенис корта и игрище (с участието на арх. Димитър Гочев). Хотелът е последната и най-мащабна придобивка на комплекса. 

Общи изгледи от комплекса

Uva_Nestum_obshta_01-_01
 
 Новоизградената част поема двете основни функции в издълженото хотелско тяло и спа комплекса северно от него (РЗП 5000 кв.м). Достъпът към хотела е от югозапад, от страната на енотеката. Входът е пластично решен в изразителния контраст между прави каменни стени, облицовани огъвки и просторна окачена козирка от стъкло. Ориентацията на крилото, почти север-юг, предопределя решението с коридор и затворена фасада към неблагоприятната страна. За разлика от нея, на югоизток са терасите и богато остъклените стаи. Създадена е „П“ образна структура от достатъчно обособени отделни части, но и свързани в единно цяло чрез принципите на модернистично формообразуване. Важна роля за постигане на единството играят общите пространства, които преливат едно в друго. Освен това, не се губи визуалната връзка между тях. През остъклените витрини с голяма височина, се разкриват чудесни гледки - започвайки с вътрешния двор, парка в среден план, чак до лозовите масиви и планините наоколо. 

Хотелското крило
 
Uva_nestum_obshta_2.2-_02
   
Хотелска част. С избраната стоманобетонова конструкция на хотела на ос 7.80 м (за стаите ос 3.90), заедно с цялостното изграждане и обзавеждането (арх. Красимира Попова), са покрити изискванията за категория четири звезди. Хотелът може да приема около сто човека в хотелски стаи, апартаменти и студия. Всеки модел на обитаване има своите преимущества - на първи етаж помещенията излизат с дворчета на терена; двата апартамента в източния край са луксозни по площ и обзавеждане; двуетажните студия имат обширна южна тераса на покрива. 
Фоайето започва с триетажна височина която намалява с изтеглянето му по дължината на тялото. Основна роля тук играе панорамният асансьор, който се проектира хоризонтално във воден поток, водещ към ниската част на издълженото пространство и завършващия елемент вино-бара. Освен водната каскада, в богатото пространство участва и двустранната камина, гледките към другите части, в пода са вградени стъклени „витрини” с антични артефакти от богатата археология на района.  

 Фоайе
3.1__Uva_N
3.2__Uva_N
3.4__-___Uva_N
3.5__-____Uva_N
3.3__-_______UN

Спа центърът заема северното крило на впечатляващите 2000 кв.м с открит (25 м) и покрит (15 м) плувен басейн. Обемът е остъклен на югоизток към открития басейн. Конструкцията и растерът на наклонените стъклени плоскости (на покрива и витрината) внася динамика в спортната част, подкрепена от ярки цветни петна. Другият активен елемент е каменният тамбур около джакузито. Освен че е свързан с конструктивната рамка, поддържаща носещите тръби на остъкляването, той играе ролята на своеобразна става в композицията, както и реминисценция на традиционния кладенец в хипер-размер. На две нива около закрития басейн са разположени останалите зони на спа комплекса: сауна, парна баня, фитнес зала и помещения за процедури като масажи, козметика, модерните спа тенденции винена и солна терапия. Оборудването от последно поколение, заедно с богатото обзавеждане, го прави един от  най-модерните спа центрове в България.

Спа център
4.1_____Uva_N
4.1____Uva_N
4.2_____Uva_N
4.3___-___Uva_N
4.5__-_Uva_N


Двете части са свързани. На ниво терен между тях има пробив с подвижно остъкляване. Той приобщава ресторанта към вътрешния двор и разкрива гледки на изток, но и позволява при необходимост да се превърне в зала за тържества. На второто ниво, освен залата за закуски с нейната кухня, са развити звената за общи дейности - конферентна зала за 100 човека, зала за игри и  детска занималня.

Пространствено изграждане и материали: В тройния стремеж - комплексът да се свърже с мястото, историята и темата „вино и спа“, са намерени опорните точки валидни за всички общи пространства. Всеки материал и форма са използвани контекстуално с препратки към историческата памет, архитектурно-строителното наследство и най-вече тематичната обвързаност с виното. 
Остъклените стени осъществяват връзката с околността и между отделните части, независимо от различнотом разположение или дизайн: вертикални или скосени, като покрив, козирка пред входа или остъклена витрина в пода – те разкриват близки или далечни гледки. Когато погледът прониква през няколко пласта стъкло, се създава визуално богатство чрез напластяване във всички посоки: по вертикала и хоризонтала; отвън навътре и обратно; от настояще към минало.
Металната ефирна конструкция е предпочетена за високата част на фоайето и спа комплекса. Авторът е избрал решение с шпренгелни греди - вид пространствена конструкция която съчетава греди (в случая тръби) работещи на натиск с опънато стоманено въже в една или две посоки. В случая, подобна конструкция премоства 13.20 м в спа комплекса.

Детайли
5.1____Uva_N
5.5__-__Uva_N
5.4____Uva_N
5.6___Uva_N
5.7___Uva_N

Водата има съществен принос в общите пространства. Тя посреща във фоайето като водна каскада, появява се в шадравани бликащи от настилката в двора. Най-значително е водното присъствие в спа комплекса с двата басейна и кръгло джакузи, както и водните процедури с различно агрегатно състояние на водата.  
Местният камък, във вид на груба зидария на суха фуга, е характерен за региона, затова тук играе важната роля на акцент от прави каменни стени или драматични огъвки с малък диаметър. Подовото покритие с плочи от гранитогрес в голям размер и вида на светъл оникс създава уникална обстановка във фоайето и подчертава високото ниво на хотела и ценността на мястото. Външните обшивки по сегментни участъци са от HPL в хармониращи разцветки с естествения камък.
Дървото е четвъртият материал използван за оформлението главно на  терасите, за да се използват целогодишно като продължение на хотелската стая. Използвано е специално обработено дърво, устойчиво на атмосферни влияния. В стаите, от него е оформено достатъчно широко стъпало пред витрината към терасата, подходящо за сядане и лягане. Дървото присъства като облицовка по стени и подове, като масив (за  стъпала) и като материал за изграждане на мебелите в интериора. 
Цветовете са предимно естествени и произлизат от използваните естествени материали. Те се открояват добре на фона на белите стени и се свързват със светлата охра в стаите. Активните червени акценти в спа центъра имат енергетизираща роля (главно през хладния сезон). 

Детайли
5.2__-__Uva_N
6.1_____Uva_N
6.1______Uva_N_02
6.1_______Uva_N

Технологията на изграждането е отделна голяма тема, от която ще откроим специалното внимание към техническите системи: добра топлоизолация; ефективно отопление и климатизация; капково напояване; храна от собствено еко-стопанство. 

Комплексът „Ува Нестум хотел и спа” е изграден като завършен организъм, който не може да се разширява механично.  Екипът създава този изискан проект, на основата на идеята генерирана чрез задълбочено търсене в темата, но и извлечена от мястото и неговата архитектурно-историческа традиция. Архитектите защитават страстно своята идея, както в цялото така и в неговите части. Крайният резултат е приветстван както от благодарния инвеститор така и от посетителя. Комплексът е успех за авторския колектив, но и придобивка за населението от града и региона, за гостите от страната, от далечни и близки дестинации. Благодарение на качествената си хотелска част, Uva Nestum Wine & SPA издига нивото на българския туризъм и спомага за развитие на целогодишния винен, спа и културно-исторически туризъм в полза на целия регион.


Автор на текста: арх. Анета Трифонова
 
Сподели
 

Новини

16 Юли 2019, 15.12
Всички архитекти и архитектурни колективи, пропуснали 15-ти юли могат да  ...
05 Юли 2019, 09.24
Наближава крайният срок за регистрация и подаване на проекти за...
03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор