Открит е седемзвездният Хотел БИЛТМОР - Тбилиси, Грузия

(2 гласа, средно 4.50 от 5)
2.3______Biltmor
Дебат за настоящето, миналото и бъдещето на града по пътя на коприната. 

В последния ден на юли бе открит първият в района на Кавказ седемзвезден хотел - Biltmore Hotel Tbilisi, разположен в сърцето на грузинската столицата. Той се намира на авеню Руставели - заобиколен от шикозни бутици, художествени галерии, исторически и културни забележителности. Местоположението на Грузия между Азия и Европа, както и всичко което страната може да предложи като туристическа и бизнес дестинация, привлича развиващите се хотелски вериги да търсят именно тук своите атрактивни хотели. Това доказва също, че Грузия и нейната столица имат репутацията на безопасно и гостоприемно място. 

1.2____-__Tbilisi
 
Тбилиси е столицата и главният град на страната от основаването си през 5-ти век. Градът прави неотразимо впечатление още от въздуха с разположението си по брега на река Мтквари, заобиколен от хълмове и планини. Освен това, неговите сгради и покриви са необичайно цветни, а съвременните са умело втъкани. Гордост за инвестиционните усилия са построените през последните години обекти: Пешеходен Мост Рике - металната конструкция със свободна форма по арх. проект на Микеле де Лучи и светлинния дизайнер Филип Мартино; Център за административни услуги, Концертна и изложбена зали на Максимиляно Фуксас в Парк Рике,  най-новата атракция за всички.

1.1_______Park_Rike

Хотел Билтмор е първият в Грузия обект на веригата Millennium Hotels and Resorts. Той предлага на своите гости гледка от птичи поглед върху града и луксозен престой - подходящи както за бизнес, така и за отдих. Строителството е финансирано от арабска инвестиционна компания Abu Dhabi Group, която е вложила в него 140 млн. долара. На официалното му откриване присъстват високите гости – Министър председателя на Грузия Георги Квирикашвили и Шейха на ОАЕ Нахайян бен Мубарак Ал Нахайян. 

1.2_____-____sborna_02

Марката Millennium, основана с Далекоизточни инвестиции, третира гостите си с уникално азиатско гостоприемство, специална атмосфера и западен комфорт. Нейните хотели са свежи и се съобразяват с местоположението. Интересната предпоставка използвана тук е историческата сграда ИМЕЛ (Институт Маркс-Енгелс-Ленин). Тя е построена през периода 1933 - 1938 г. от известния съветски архитект Алексей Шчусев, като едно от най-значимите произведения на социалистическия стил.* Към нея е добавен триста метров стъклен небостъргач, който се извисява над града. Затова неговото построяване отваря един не състоял се дебат за опазване на историческото наследство, който може да се проведе у нас по подобен повод. Пренебрегвайки мнението на грузинските архитекти, че всяка сграда представлява жизненоважен компонент на града, е допуснат проект извън мащаба и стила на околната среда, доминиращ силно над съществуващия силует. Според архитектите, не само историческият паметник ИМЕЛ от висока класа е повреден непоправимо, но и цялостната атмосферата на грузинската столица. 

4.2______Biltmore

Гостите на хотела, необременени от исторически познания, са истински впечатлени от посрещащото голямо фоайе, което отразява носталгията към отминали епохи. Посетителите се пренасят в невиждано луксозната обстановка и блясъка на социалния елит чрез богатата декорация на лобито на историческата сграда – цветни тавани с кристални полилеи, полирани мраморни подове и разточителна орнаментика. Стъкленият пешеходен мост в края на ротондата ги отвежда към новата част на хотела с елегантен светъл съвременен интериор и възможности за уникална съпоставка. Според сайта на хотела, дизайнът свързва историческата грузинска традиция с модернизма, миналото с настоящето. Но истината е, че духът на историческата сграда и нейните пространства са подменени безвъзвратно в полза на лукса. 

Хотелът е на 32 етажа и се състои от 214 просторни стаи и апартаменти, всяка изкусно обзаведена и съоръжена с всички удобства, луксозна баня и прекрасна гледка. Гостите могат да избират между осем категории, включително „кралска резиденция“, която е самото въплъщение на лукса. Кулинарните желания ще се изпълняват в шест изискани ресторанта и лоби-барове с различен облик и кухня: панорамен на върха, средиземноморски или международен. Единствената по рода си амфитеатрална зала в града - Аудиториум е превърната в развлекателно заведение. Другите акценти в хотела са: Спортен Клуб със закрит плувен басейн и фитнес зала; спа център в райско спокойствие; зали с различна големина и обзавеждане подходящи за всякакви изискани събития.

4.3___Biltmore

Около 5000 гости са наблюдавали откриването, на което е представено най-голямото лазерно шоу и фойерверки, правени някога в района на Кавказ. На церемонията по откриването, Министър-председателят дава високата си оценка - „осъществяването на всеки подобен проект в Грузия подпомага развитието на туризма и интереса към страната”. Инвеститорската компания от ОАЕ също е доволна от реализацията и започва преговори за още мащабни проекти в страната. В Тбилиси са запланувани и други хотели от висок клас, затова градът има шанса да стане отново сърцето на възродения Път на коприната, какъвто е бил. 

* Сградата ИМЕЛ в Тбилиси (съкратено от Институт Маркс - Енгелс - Ленин) е построена в периода 1934 -1938 от арх. Алексей Шчусев (автор на Мавзолея на Ленин в Москва), за да  олицетворява идеята "национална по форма, социалистическа по съдържание". Създадена е по симетричен „П“ план с полукръгъл Аудиториум от вътрешната страна. Фасадите са различни по стил: предната е с класическа сталинистка колонада, докато задната страна към реката е в духа на конструктивизма. Сградата е еклектична, но има достойнствата на архитектурен паметник. За съжаление, след умишленото премахване на съветската символична декорация през 1990 г. и изоставянето ѝ от държавните институции в началото на 21 век, тя се превръща в неуспешен пример за опазване на историческото наследство от Съветския период. През 2007 г. е отписана като паметник на културата, продадена и включена в пост-модернистичния проект за Хотел „Кемпински“, запазващ само фасадите, но той се проваля. След препродажбата на „Даби груп", е получено разрешение през 2011 г. за изграждането на  триста метровата стъклена кула зад сградата на Шчусев към брега на реката, а самата тя е включена в хотелския комплекс. 

Автор: Анета Трифонова
Снимки на интериорите са предоставени от пресофиса на Министър председателя.
По материали на  http://agenda.ge/        

 
Сподели

Тагове: грузия | тбилиси | хотел билтмор

 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор