Открит е седемзвездният Хотел БИЛТМОР - Тбилиси, Грузия

(2 гласа, средно 4.50 от 5)
2.3______Biltmor
Дебат за настоящето, миналото и бъдещето на града по пътя на коприната. 

В последния ден на юли бе открит първият в района на Кавказ седемзвезден хотел - Biltmore Hotel Tbilisi, разположен в сърцето на грузинската столицата. Той се намира на авеню Руставели - заобиколен от шикозни бутици, художествени галерии, исторически и културни забележителности. Местоположението на Грузия между Азия и Европа, както и всичко което страната може да предложи като туристическа и бизнес дестинация, привлича развиващите се хотелски вериги да търсят именно тук своите атрактивни хотели. Това доказва също, че Грузия и нейната столица имат репутацията на безопасно и гостоприемно място. 

1.2____-__Tbilisi
 
Тбилиси е столицата и главният град на страната от основаването си през 5-ти век. Градът прави неотразимо впечатление още от въздуха с разположението си по брега на река Мтквари, заобиколен от хълмове и планини. Освен това, неговите сгради и покриви са необичайно цветни, а съвременните са умело втъкани. Гордост за инвестиционните усилия са построените през последните години обекти: Пешеходен Мост Рике - металната конструкция със свободна форма по арх. проект на Микеле де Лучи и светлинния дизайнер Филип Мартино; Център за административни услуги, Концертна и изложбена зали на Максимиляно Фуксас в Парк Рике,  най-новата атракция за всички.

1.1_______Park_Rike

Хотел Билтмор е първият в Грузия обект на веригата Millennium Hotels and Resorts. Той предлага на своите гости гледка от птичи поглед върху града и луксозен престой - подходящи както за бизнес, така и за отдих. Строителството е финансирано от арабска инвестиционна компания Abu Dhabi Group, която е вложила в него 140 млн. долара. На официалното му откриване присъстват високите гости – Министър председателя на Грузия Георги Квирикашвили и Шейха на ОАЕ Нахайян бен Мубарак Ал Нахайян. 

1.2_____-____sborna_02

Марката Millennium, основана с Далекоизточни инвестиции, третира гостите си с уникално азиатско гостоприемство, специална атмосфера и западен комфорт. Нейните хотели са свежи и се съобразяват с местоположението. Интересната предпоставка използвана тук е историческата сграда ИМЕЛ (Институт Маркс-Енгелс-Ленин). Тя е построена през периода 1933 - 1938 г. от известния съветски архитект Алексей Шчусев, като едно от най-значимите произведения на социалистическия стил.* Към нея е добавен триста метров стъклен небостъргач, който се извисява над града. Затова неговото построяване отваря един не състоял се дебат за опазване на историческото наследство, който може да се проведе у нас по подобен повод. Пренебрегвайки мнението на грузинските архитекти, че всяка сграда представлява жизненоважен компонент на града, е допуснат проект извън мащаба и стила на околната среда, доминиращ силно над съществуващия силует. Според архитектите, не само историческият паметник ИМЕЛ от висока класа е повреден непоправимо, но и цялостната атмосферата на грузинската столица. 

4.2______Biltmore

Гостите на хотела, необременени от исторически познания, са истински впечатлени от посрещащото голямо фоайе, което отразява носталгията към отминали епохи. Посетителите се пренасят в невиждано луксозната обстановка и блясъка на социалния елит чрез богатата декорация на лобито на историческата сграда – цветни тавани с кристални полилеи, полирани мраморни подове и разточителна орнаментика. Стъкленият пешеходен мост в края на ротондата ги отвежда към новата част на хотела с елегантен светъл съвременен интериор и възможности за уникална съпоставка. Според сайта на хотела, дизайнът свързва историческата грузинска традиция с модернизма, миналото с настоящето. Но истината е, че духът на историческата сграда и нейните пространства са подменени безвъзвратно в полза на лукса. 

Хотелът е на 32 етажа и се състои от 214 просторни стаи и апартаменти, всяка изкусно обзаведена и съоръжена с всички удобства, луксозна баня и прекрасна гледка. Гостите могат да избират между осем категории, включително „кралска резиденция“, която е самото въплъщение на лукса. Кулинарните желания ще се изпълняват в шест изискани ресторанта и лоби-барове с различен облик и кухня: панорамен на върха, средиземноморски или международен. Единствената по рода си амфитеатрална зала в града - Аудиториум е превърната в развлекателно заведение. Другите акценти в хотела са: Спортен Клуб със закрит плувен басейн и фитнес зала; спа център в райско спокойствие; зали с различна големина и обзавеждане подходящи за всякакви изискани събития.

4.3___Biltmore

Около 5000 гости са наблюдавали откриването, на което е представено най-голямото лазерно шоу и фойерверки, правени някога в района на Кавказ. На церемонията по откриването, Министър-председателят дава високата си оценка - „осъществяването на всеки подобен проект в Грузия подпомага развитието на туризма и интереса към страната”. Инвеститорската компания от ОАЕ също е доволна от реализацията и започва преговори за още мащабни проекти в страната. В Тбилиси са запланувани и други хотели от висок клас, затова градът има шанса да стане отново сърцето на възродения Път на коприната, какъвто е бил. 

* Сградата ИМЕЛ в Тбилиси (съкратено от Институт Маркс - Енгелс - Ленин) е построена в периода 1934 -1938 от арх. Алексей Шчусев (автор на Мавзолея на Ленин в Москва), за да  олицетворява идеята "национална по форма, социалистическа по съдържание". Създадена е по симетричен „П“ план с полукръгъл Аудиториум от вътрешната страна. Фасадите са различни по стил: предната е с класическа сталинистка колонада, докато задната страна към реката е в духа на конструктивизма. Сградата е еклектична, но има достойнствата на архитектурен паметник. За съжаление, след умишленото премахване на съветската символична декорация през 1990 г. и изоставянето ѝ от държавните институции в началото на 21 век, тя се превръща в неуспешен пример за опазване на историческото наследство от Съветския период. През 2007 г. е отписана като паметник на културата, продадена и включена в пост-модернистичния проект за Хотел „Кемпински“, запазващ само фасадите, но той се проваля. След препродажбата на „Даби груп", е получено разрешение през 2011 г. за изграждането на  триста метровата стъклена кула зад сградата на Шчусев към брега на реката, а самата тя е включена в хотелския комплекс. 

Автор: Анета Трифонова
Снимки на интериорите са предоставени от пресофиса на Министър председателя.
По материали на  http://agenda.ge/        

 
Сподели

Тагове: грузия | тбилиси | хотел билтмор

 

Новини

16 Юли 2019, 15.12
Всички архитекти и архитектурни колективи, пропуснали 15-ти юли могат да  ...
05 Юли 2019, 09.24
Наближава крайният срок за регистрация и подаване на проекти за...
03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор