Един хотел, насред Виена с нулево енергийно потребление

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Boutiquehotel_Stadthalle_01
Тризвездният хотел „Щадтхале" във Виена е първият в света с  нулево енергийно потребление, твърди специализираното издание energieleben.at.

Проектът започва преди няколко години, когато на площ от 130 кв.м. са монтирани слънчеви панели за топла вода за целите на хотела. Соларната система е разположена на покрива на хотела. Междувременно сградата се е превърнала в нискоенергийна, а съседната къща е била закупена и превърната в пасивен дом. В хотела е било инсталирано още и оборудване за използване на геотермална енергия. Поетапно, по-късно са били закупени и монтирани фотоволтаични панели за ток за нуждите на хотела. Единствената еко придобивка, с която хотелът не е успял да се сдобие е да монтирана вятърна перка на покрива, тъй като общинските власти не са дали разрешение.

boutique-hotel-stadthalle-01
Хотелът се състои от три хармонично свързани една с друга сгради. Главната сграда е впечатляващ строеж от началото на XXI век и привлича любопитните погледи заслужено. Другите две сгради са „Зелената" и иновативната пасивна къща, която всъщност изиграва главна роля за бъдещето и концепцията на бутиковия хотел да не потребява на практика никаква ел.енергия.

PCH_Wien_Hotel_Boutiquehotel-Stadthalle_015_Garten-1024x683
Зелената част от  хотела е „родно място" на станалия много популярен лавандулов покрив. Става дума за плосък покрив, който напук на урбанизация, насред града е засаден с лавандула и червени рози.

Ъпсайклингът - възможен
Бутиковият хотел има едно особено послание и то е да запознае гостите си по-обстойно с темата ъпсайклинг. Дизайнерите определят ъпсайклинг като процес, при който се дава нов живот, втори шанс на излишни или овехтели материали и предмети да станат като нови, с още по-добро качество. (За разлика от рециклирането, при което ненужните вещи се преработват, за да могат да бъдат използвани отново и отново).
07-Rezeptionseingang-im-Null-Energie-Bilanz-Hotel-in-Wien_gr
През 2014 г. в сътрудничество с Университета за приложни изкуства – Виена, седем стаи  на хотела са били ремонтирани цялостно и са обзаведени изцяло с ъпсайклинг мебели. Например купчини с вестници са превърнати в табуретки, дузина  книги - в нощни шкафчета, а дървени трупчета – в холни масички. Стари прибори са вложени в закачалки за дрехи, а от части за колелета са сглобени гардероби и етажерки.
11-Individuell-eingerichtete-in-Wien_gr_02
Хотелът описва себе си като завършена концепция за защита на околната среда и устойчиво развитие.

Ето няколко факти в подкрепа на това твърдение:
  - Водата се топли от слънчеви панели на площ от 130 кв.м.
  - Токът идва от фотоволтаик на площ от 93 кв.м.
  - Една водна топлинна помпа генерира с кланденчова вода голяма част от необходимата енергия за отопляването на стаите. Същата кладенчова вода от топлите радиатори (след като изстине) се използва пък за пускане на вода във WC и за поливане на градината.
  - Има специален гараж за колелета на гостите със зареждащи станции за т.нар. е-байк (електрическите велосипеди).
  - Водата е витализирана по метода на Йохан Грандер, което допълнително  намалява употребата на почистващи препарати.
  - Всички стаи в пасивната къща са оборудвани със светодиоди и енергоспестяващи лампи.

Тази концепция на хотел „Щадтхале" е  успешна и го доказват многобройните му отличия: Австрийската държавна награда за туризъм, Австрийската награда за опазване на климата, а също и избор за най-обичан хотел на Австрия.

Автор: Светлана ЖЕЛЕВА
 
Сподели

Тагове: виена | хотел „щадтхале

 
Уебсайт на автора: www.energieleben.at

Новини

16 Юли 2019, 15.12
Всички архитекти и архитектурни колективи, пропуснали 15-ти юли могат да  ...
05 Юли 2019, 09.24
Наближава крайният срок за регистрация и подаване на проекти за...
03 Юни 2019, 11.09
На 30 май SHARE Sofia 2019 събра за трети път в Конгресния център на НДК участници от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор