Бизнеспарк Брайтънзее или чарът на индустриалната архитектура

(1 глас, средно 5.00 от 5)
30204_businespark_07
Бизнеспарк  Брайтънзее се намира в 14-и район на Виена (Goldschlagstrasse 172). Характерно за него е тухлената фасада, която напомня на факта, че някога тук е била производствената база на компанията Теlefon AG.
Фундаментът на самата сграда е бил запазен по време на ремонтите и модернизацията. Новопостроените части на сградата и оформлението са в ярък контраст, защото за тях архитектите са избрали решение в черно, докато старата сграда блести в бяло. И въпреки това, имат излъчване на едно цяло.
 
28648_bisnespark_05
През 2013 г. бизнеспаркът отново е бил открит и равносметката е 15 000 кв.м. обновена и 10 000 кв.м. –новопостроена площ. Чарът на тази индустриална архитектура принадлежи към времето на т. нар. Grunderzeit (има се предвид периода между 1848 -1873 г., когато във Виена има истински архитектурен бум, когато са построени голяма част от световните забележителности днес – като например Рингщрасе, Ратхаус и пр.). 
28645-bisnespark_01
Архитектурата на Брайтънзее съчетава, както архитектурата на Grunderzeit, така и от индустриалния дизайн на 21-и век. Има достатъчно място за офиси (дори с тераси), студиа, складове и работилници. Технология, графика, дизайн и бизнеса на информационните технологии работят рамо до рамо в този интелигентен индустриален комплекс с градски чар.

27815_proekt_Holodeck_architects_02
Архитектите, които печелят поръчката за бизнеспарка са Holodeck architects. Те самите казват за своето творение, че е "нова интерпретация на историческия бизнес център, който е бил в рамките на града". Трансформацията от една чисто производствена база в посока смесен тип експлоатация, включваща предприятия, софтуер дизайнери до креативни медии, е била структурно предизвикателство за архитектите и е изисквала специфичен подход. На обща площ от 25 000 кв.м са включени и подземни гаражи, като освен бизнес и офис площ има щедро разнообразни свободни пространство, включително зони за комуникация.

27920_interior_08
Една характерна особеност е създаването на помещения тип лофт с колкото си може по-високи помещения и прозорци от двете страни. Сградата се отличава с една концепция в избора на устойчиви материали, устойчиви суровини и лесна адаптация, както и висока гъвкавост в управлението на площите. Най-важното в този случай е концепцията за една висококачествена и лека фасада. Тя е ориентирана повече към жилищните части и изглежда като цяло много хомогенна.

28650_businespark_09
В ядрото на сградата се намира един атриум със стъклен таван от първи до трети етаж, който служи като комуникационен център и може да се използва и като зала за събития. Там, където старата сграда е надградена има мезонети със свободни площи, които позволяват да има и ателиета, и офиси.
Някои от старите площи са санирани допълнително и са добавени балкони и зимни градини.
 
30205_bisnespark_06
Бизнеспаркът е на 5 км от центъра и до него транспортната комуникация е много улеснена: трамваи, S-Bahn и метро.
Турът за журналисти и посещение до сградите бе организиран в рамките на провелата се във Виена международна архитектурна конференция "The future of building", в която участваха експерти от 47 страни.

Автор: Светлана Желева
 
Сподели

Тагове: бизнеспарк брайтънзее | виена

 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор