Бизнеспарк Брайтънзее или чарът на индустриалната архитектура

(1 глас, средно 5.00 от 5)
30204_businespark_07
Бизнеспарк  Брайтънзее се намира в 14-и район на Виена (Goldschlagstrasse 172). Характерно за него е тухлената фасада, която напомня на факта, че някога тук е била производствената база на компанията Теlefon AG.
Фундаментът на самата сграда е бил запазен по време на ремонтите и модернизацията. Новопостроените части на сградата и оформлението са в ярък контраст, защото за тях архитектите са избрали решение в черно, докато старата сграда блести в бяло. И въпреки това, имат излъчване на едно цяло.
 
28648_bisnespark_05
През 2013 г. бизнеспаркът отново е бил открит и равносметката е 15 000 кв.м. обновена и 10 000 кв.м. –новопостроена площ. Чарът на тази индустриална архитектура принадлежи към времето на т. нар. Grunderzeit (има се предвид периода между 1848 -1873 г., когато във Виена има истински архитектурен бум, когато са построени голяма част от световните забележителности днес – като например Рингщрасе, Ратхаус и пр.). 
28645-bisnespark_01
Архитектурата на Брайтънзее съчетава, както архитектурата на Grunderzeit, така и от индустриалния дизайн на 21-и век. Има достатъчно място за офиси (дори с тераси), студиа, складове и работилници. Технология, графика, дизайн и бизнеса на информационните технологии работят рамо до рамо в този интелигентен индустриален комплекс с градски чар.

27815_proekt_Holodeck_architects_02
Архитектите, които печелят поръчката за бизнеспарка са Holodeck architects. Те самите казват за своето творение, че е "нова интерпретация на историческия бизнес център, който е бил в рамките на града". Трансформацията от една чисто производствена база в посока смесен тип експлоатация, включваща предприятия, софтуер дизайнери до креативни медии, е била структурно предизвикателство за архитектите и е изисквала специфичен подход. На обща площ от 25 000 кв.м са включени и подземни гаражи, като освен бизнес и офис площ има щедро разнообразни свободни пространство, включително зони за комуникация.

27920_interior_08
Една характерна особеност е създаването на помещения тип лофт с колкото си може по-високи помещения и прозорци от двете страни. Сградата се отличава с една концепция в избора на устойчиви материали, устойчиви суровини и лесна адаптация, както и висока гъвкавост в управлението на площите. Най-важното в този случай е концепцията за една висококачествена и лека фасада. Тя е ориентирана повече към жилищните части и изглежда като цяло много хомогенна.

28650_businespark_09
В ядрото на сградата се намира един атриум със стъклен таван от първи до трети етаж, който служи като комуникационен център и може да се използва и като зала за събития. Там, където старата сграда е надградена има мезонети със свободни площи, които позволяват да има и ателиета, и офиси.
Някои от старите площи са санирани допълнително и са добавени балкони и зимни градини.
 
30205_bisnespark_06
Бизнеспаркът е на 5 км от центъра и до него транспортната комуникация е много улеснена: трамваи, S-Bahn и метро.
Турът за журналисти и посещение до сградите бе организиран в рамките на провелата се във Виена международна архитектурна конференция "The future of building", в която участваха експерти от 47 страни.

Автор: Светлана Желева
 
Сподели

Тагове: бизнеспарк брайтънзее | виена

 

Новини

12 Октомври 2018, 14.19
На 11 октомври 2018 г. в София, Националният конкурс "Баня на годината" откри 15-тото...
08 Октомври 2018, 15.10
На 4 октомври 2018 г. в София, в Амфитеатъра в хотел Арена ди Сердика се проведе...
04 Октомври 2018, 11.30
Министерство на културата ускорява процедурата за статут на паметник за...
Медийни партньори
VIP медиен партньор