„МИК-М Бизнес център", София - арх.Росица Пеева-Попова

(2 гласа, средно 5.00 от 5)
04-Mik-M
Арх.Росица Пеева-Попова участва в арх.конкурс АРХИНОВА 2015 с проект на „МИК-М Бизнес център", София.
Автор на архит. проект: арх.Росица Пеева-Попова, "Ателие Атриум"ООД, адр.9000-Варна, ул."Велико Христов"2;
Обект: "МИК-М Бизнес център" с офиси, жилища, магазини, кафетерия, подземни гаражи
Местоположение: гр.София, Хиподрума, кв.3, упи II-1271, бул."Цар Борис III" 81
Инвеститор: "МИК-М" ООД, София
Година на начало на проекта - Година на построяване: 2007 - 2011 г.
Техн.показатели:
Площ на имота 1561 м2,
60% ЗП -  932 м2,
Обща РЗП - 10 185 м2.

Сградата се намира на булевард "Цар Борис III", една от най-важните комуникационни артерии на столицата с автомобилно, тролейно и трамвайно движение. Имотът обединява 4 съществуващи имота. Това позволява моделирането на по-едър обем, който по-убедително да се впише в мащаба на булеварда. Сградата е достъпна от локалното платно, по-ниско с 1,20м от булевардните платна, което налага фасадата към булеварда да е с индивидуално решение на първите етажи, за да не изглежда "вкопана", а с убедителни пропорции, съобразявайки се и с покривните етажи. Тази главна фасада е със северо-западно изложение и се възприема в контражур през почти целия ден, което налага още няколко проектантски решения: обобщен силует, ярки цветове на характерните елементи сред остъкляване, което като огледало отразява променливи, трептящи изображения.
deb9f9efc56ef2a940bdf0d58ccaad5c_XL
От локалното платно са достъпни входовете на офисната част на сградата, кафетерията, двата магазина, рампата към двата подземни гаража, а от вътрешния двор се стига до входовете за двете жилищни секции, открита тераса към кафетерията, детска площадка, пергола с пейки, зелени площи.

Десететажната сграда вертикално е разделена на две части. Обществената част, със северозападно изложение откъм булеварда, се състои от два магазина, заведение за бързо хранене и 17 офиса по етажите.  Жилищната част, позиционирана към вътрешния двор, включва 41 апартамента, голяма част от които с югоизточно изложение. Двата подземни етажа са гаражи за 84 автомобила и складове, където за проветряване е проведена диагонална система на естествена вентилация.

Конструкцията на сградата е монолитна, безгредова. Конструктивната височина на етажите е 3,15м. Сградата е осигурена с електрозахранване, водоснабдяване и канализация, топлофикация. Офисната част е изградена така, че да посрещне изискванията за клас „А“ офиси и отговаря на всички най-съвременни характеристики за висока енергийна ефективност. За офисите е изпълнена климатизация/вентилация и инсталация за пресен въздух, както и всички видове окабеляване за интернет, СОТ, телефони и др. Жилищната част предоставя уют в неразточителните пространства на етажните апартаменти и простор в терасовидните жилища на последните етажи с поглед към Витоша.
10-Mik
Основни принципи, заложени в арх. проект: "Цар Борис-Михаил" е работното име на сградата, дадено от инвеститора, който дълбоко уважава огромните по значение дела на този голям български държавник. В архитектурната композиция това се отразява и превъплащава по различни начини:
- многообразие и пълноценност в съчетаването на различните функции на комплексната сграда;
- човешка мяра в жизнената жилищна част чрез обобщени композиции от форми в топли цветове;
- мащабност и представителност към булеварда, съчетана с простота в обеми, материали, символи:

Кръстът, символично проведен, разделящ и обединяващ  две равностойни групи, вградил в себе си допълнителни символи от настоящето–информацията (рекламата) за фирмите, работещи за прогреса;
Седемте елемента като седем-цветната дъга в проекта, символ на многообразието и красотата на живота, постигната от арх.елементи над витрините на магазина – за многообразието в предлагането;
Пясъчният часовник, символ на движението на времето, ясно проведен в остъкляването на двата еркера и витрините под тях чрез стъкло в два цвята;
Огледалото=стъклена повърхност на „втората кожа” пред еркерите-зимни градини на офисите, осигуряваща шумо- и топло-изолация, и "зелен" комфорт в интериора, от една страна, и от друга страна в екстериора изявяваща уедрен обобщен мащаб и запомнящ се образ в силуета на булеварда, като символ на динамична жизненост и индивидуално присъствие;
Структурата-конструкция от обема, недостроена, богато озеленена, на ъгъла между улиците, като символ на непрекъснатото строителство в живота, тук също разделяща и обединяваща жилищната и обществена част от сградата, и с възможност за временни стационарни и подвижни реклами за стоките в магазините и техните производители, за временни събития.
Заключение: Авторът се надява столичани да харесват и се радват на сградата, сътворена с любов.

02-MikProject
03-Mik
09-Mik
06-Mik-M


 {webgallery} 
Сподели

Тагове: арх.росица пеева-попова | архинова | проект офис сграда

 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор