„МИК-М Бизнес център", София - арх.Росица Пеева-Попова

(2 гласа, средно 5.00 от 5)
04-Mik-M
Арх.Росица Пеева-Попова участва в арх.конкурс АРХИНОВА 2015 с проект на „МИК-М Бизнес център", София.
Автор на архит. проект: арх.Росица Пеева-Попова, "Ателие Атриум"ООД, адр.9000-Варна, ул."Велико Христов"2;
Обект: "МИК-М Бизнес център" с офиси, жилища, магазини, кафетерия, подземни гаражи
Местоположение: гр.София, Хиподрума, кв.3, упи II-1271, бул."Цар Борис III" 81
Инвеститор: "МИК-М" ООД, София
Година на начало на проекта - Година на построяване: 2007 - 2011 г.
Техн.показатели:
Площ на имота 1561 м2,
60% ЗП -  932 м2,
Обща РЗП - 10 185 м2.

Сградата се намира на булевард "Цар Борис III", една от най-важните комуникационни артерии на столицата с автомобилно, тролейно и трамвайно движение. Имотът обединява 4 съществуващи имота. Това позволява моделирането на по-едър обем, който по-убедително да се впише в мащаба на булеварда. Сградата е достъпна от локалното платно, по-ниско с 1,20м от булевардните платна, което налага фасадата към булеварда да е с индивидуално решение на първите етажи, за да не изглежда "вкопана", а с убедителни пропорции, съобразявайки се и с покривните етажи. Тази главна фасада е със северо-западно изложение и се възприема в контражур през почти целия ден, което налага още няколко проектантски решения: обобщен силует, ярки цветове на характерните елементи сред остъкляване, което като огледало отразява променливи, трептящи изображения.
deb9f9efc56ef2a940bdf0d58ccaad5c_XL
От локалното платно са достъпни входовете на офисната част на сградата, кафетерията, двата магазина, рампата към двата подземни гаража, а от вътрешния двор се стига до входовете за двете жилищни секции, открита тераса към кафетерията, детска площадка, пергола с пейки, зелени площи.

Десететажната сграда вертикално е разделена на две части. Обществената част, със северозападно изложение откъм булеварда, се състои от два магазина, заведение за бързо хранене и 17 офиса по етажите.  Жилищната част, позиционирана към вътрешния двор, включва 41 апартамента, голяма част от които с югоизточно изложение. Двата подземни етажа са гаражи за 84 автомобила и складове, където за проветряване е проведена диагонална система на естествена вентилация.

Конструкцията на сградата е монолитна, безгредова. Конструктивната височина на етажите е 3,15м. Сградата е осигурена с електрозахранване, водоснабдяване и канализация, топлофикация. Офисната част е изградена така, че да посрещне изискванията за клас „А“ офиси и отговаря на всички най-съвременни характеристики за висока енергийна ефективност. За офисите е изпълнена климатизация/вентилация и инсталация за пресен въздух, както и всички видове окабеляване за интернет, СОТ, телефони и др. Жилищната част предоставя уют в неразточителните пространства на етажните апартаменти и простор в терасовидните жилища на последните етажи с поглед към Витоша.
10-Mik
Основни принципи, заложени в арх. проект: "Цар Борис-Михаил" е работното име на сградата, дадено от инвеститора, който дълбоко уважава огромните по значение дела на този голям български държавник. В архитектурната композиция това се отразява и превъплащава по различни начини:
- многообразие и пълноценност в съчетаването на различните функции на комплексната сграда;
- човешка мяра в жизнената жилищна част чрез обобщени композиции от форми в топли цветове;
- мащабност и представителност към булеварда, съчетана с простота в обеми, материали, символи:

Кръстът, символично проведен, разделящ и обединяващ  две равностойни групи, вградил в себе си допълнителни символи от настоящето–информацията (рекламата) за фирмите, работещи за прогреса;
Седемте елемента като седем-цветната дъга в проекта, символ на многообразието и красотата на живота, постигната от арх.елементи над витрините на магазина – за многообразието в предлагането;
Пясъчният часовник, символ на движението на времето, ясно проведен в остъкляването на двата еркера и витрините под тях чрез стъкло в два цвята;
Огледалото=стъклена повърхност на „втората кожа” пред еркерите-зимни градини на офисите, осигуряваща шумо- и топло-изолация, и "зелен" комфорт в интериора, от една страна, и от друга страна в екстериора изявяваща уедрен обобщен мащаб и запомнящ се образ в силуета на булеварда, като символ на динамична жизненост и индивидуално присъствие;
Структурата-конструкция от обема, недостроена, богато озеленена, на ъгъла между улиците, като символ на непрекъснатото строителство в живота, тук също разделяща и обединяваща жилищната и обществена част от сградата, и с възможност за временни стационарни и подвижни реклами за стоките в магазините и техните производители, за временни събития.
Заключение: Авторът се надява столичани да харесват и се радват на сградата, сътворена с любов.

02-MikProject
03-Mik
09-Mik
06-Mik-M


 {webgallery} 
Сподели

Тагове: арх.росица пеева-попова | архинова | проект офис сграда

 

Новини

12 Октомври 2018, 14.19
На 11 октомври 2018 г. в София, Националният конкурс "Баня на годината" откри 15-тото...
08 Октомври 2018, 15.10
На 4 октомври 2018 г. в София, в Амфитеатъра в хотел Арена ди Сердика се проведе...
04 Октомври 2018, 11.30
Министерство на културата ускорява процедурата за статут на паметник за...
Медийни партньори
VIP медиен партньор