Офиссграда"Флорида" - "Ателие Атриум"ООД,Варна

(0 гласа, средно 0 от 5)
02-Florida-in-Sofia-Project
Екипът на "Ателие Атриум"ООД, Варна участва в арх.конкурс АРХИНОВА 2015 с проект „Флорида“ - офиссграда с магазин, ресторант, подземен гараж.

Архитектурен проект: арх.Росица Пеева-Попова "Ателие Атриум"ООД, Варна
Обект: "Флорида"- Oфиссграда с магазин, ресторант, подземен гараж
Местоположение: гр.София, Хиподрума, бул."Академик Иван Гешов" 44
Инвеститор: "МИК-М" ООД, София
Година на начало на проекта - Година на построяване: 2005 - 2008 г.
Техн.показатели:
Площ на имота:325 м2, 93% ЗП
ЗП: 302 м2,
Обща РЗП: 2355 м2

Сградата се намира в централната част на София, на острия ъгъл на булевард "Академик Гешов" от североизточната страна и улица "Феликс Каниц" от северозападната страна. Имотът е с неправилна форма. Той граничи с имот с жилища, застроен до двете странични регулационни линии с калкани с различни размери и различни височини от югозапад 6 етажа и от югоизток 8 етажа.
Сградата е ситуирана по градоустройственото решение. Входовете са от булеварда за офисите, от ъгъла за магазина, от улицата за ресторанта и входа за рампа към подземния гараж.
05-Florida-in-Sofia
Шест-осем етажната сграда "Флорида" съдържа:
един подземен етаж за 8 автомобила и складове с зареждане;
първи партерен етаж с магазин, входове за офисите, ресторанта и подземния гараж;
втори етаж с ресторант;
четири етажа, вкл.подпокривен, с осем офиса;
фитнес зала с покривна тераса и беседка.

Конструкцията на сградата е монолитна, стоманобетонова, безгредова, скелетна.
Сградата има централно отопление, централна климатизация с пресен въздух, подсигурен контрол на достъпа с карти и блиндирани врати, самопочистваща се система с вградена прахосмукачка за офисите, и др. Изпълнението на екстериора и интериора е луксозно.

Обемното решение на сграда "Флорида" изисква преход от съществуваща 8 етажна североизточна фасада към булеварда до съществуваща 6 етажна северозападна фасадата към улицата, минавайки през ъгъл със северно изложение и добра видимост от бул."Цар Борис III". Главната фасада към бул."Акад. Иван Гешов" е с къс фронт до съседните сгради с жилищен характер. Това изисква акцентирана категорична цветна форма към булеварда, решена в проекта като окачена остъклена фасада в комбинация от облицовка с червен гранит на вентилируема фуга, от една страна, а от друга страна завършващ цялата дългата улична композиция елемент, който в проекта е ъгъла с кулата. Същият вид окачена остъклена фасада в комбинация от облицовка с червен гранит на вентилируема фуга по ул."Ф.Каниц" обединява сградата и акцентира към входа на ресторанта в композиция от цветове и форми. На ъгъла, над входа на магазина, има вертикален елемент пред дограмата, по който могат да се окачват вертикални текстилни реклами за временни събития. Еркери и балкони са подчинени на общата композиция.
12-Florida-in-Sofia
Останалите стени на сградата са облицовани с гранитни плочи на вентилируема фуга в друг цвят-светла охра. Дограмата е с двоен или троен стъклопакет заради неблагоприятното изложение и шума. Използват се два цвята стъкло. Фасадите към вътрешния двор са обработени в същите цветове. Покривите са различни видове: скатни с прави, конусовидни или дъговидни повърхнини и плоски, които са използваеми тераси. Характерна особеност е използването както функционално, така и обемно-пространствено на вечнозелени ниски дървестни иглолистни видове. Акцентът "вечнозелено цвете" е обвита с бръшлян беседка от метална ажурна конструкция на покрива на ъгъловата кула.

Идеята за името на сградата "Флорида" се ражда в процеса на проектирането и намира проява както в екстериора във флорални форми, озеленяване с вечнозелена флора, ярки топли цветове за неослънчените фасади, така и в интериора като функционална организация на пространствата с характерни елементи, детайли, цветове.
Авторът искрено се надява, че сътворената с много любов сграда, радва столичани.

Автор:арх.Росица Пеева-Попова

04-Florida-in-Sofia
11-Florida-in-Sofia
06-Florida-in-Sofia-mainview
07-Florida-in-Sofia
08-Florida-in-Sofia


 
Сподели

Тагове: архинова | архитектурен конкурс | ателие атриум оод

 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор