Зрелищната нова централа на Австрийския клуб по автомобилизъм е готова

(1 глас, средно 5.00 от 5)
oamtc-zentrale-foto-toni-rappersberger-20161109_7_processed
Зрелищната нова централа на ÖАТС е готова. (ÖАТС е едно от австрийските дружества по пътна помощ, а в буквален превод - Австрийски клуб по автомобилизъм, моторизъм и колоездене). 
Проектанти, архитекти и строители са вдигнали наистина сграда за чудо и приказ за своите клиенти. Новата сграда се намира в Ердберг, което е 3-и район на австрийската столица и по – конкретно на  ул. „Baumgasse” № 129. В края на ноември м.г. вече се нанесоха първите служители.

oamtc-zentrale-foto-toni-rappersberger-20161113_14_processed
И така, с какво този стъклен  дворец е толкова специален?
В новата сграда се обединяват разхвърляните досега на осем места администрация и управление на клуба.  В новия стъклен дворец са вложени близо 77 млн. евро. За нея се сипят суперлативи и заради това, че очакванията за нея се оправдаха, а също и че разходите й  не надвишиха предварително обявения бюджет. Сградата е била финансирана (50 на сто) чрез продажба на стари имоти на клуба, които вече не са били необходими,  а другите 50 на сто са чужди средства.
Санирането и разширяването капацитета на старите сгради би струвало точно толкова, колкото и построяването на новата сграда, сочи предварителния бизнес план. Отделно нямаше как да донесе необходимата синергия, която обединението на всички клонове в една сграда води. 

oamtc-zentrale-foto-toni-rappersberger-20161129_16_processed
Огромен атриум предлага място за сътрудници и клиенти. Тук общо 750 сътрудници вече работят тук, а сградата е с обща площ 125 хил. кв.м. Тя не е замислена като чиста офис сграда, а е помислено също за клиенти и минувачи. Центърът за обслужване на клиенти, който отвори врати улеснява и жителите в тази част на Виена. За удобство на работещите има кафе и столова, които на по-късен етап могат да бъдат използвани от служители на съседни фирми.  Минувачите, които излизат от метрото могат да преминават свободно през сградата. 

oamtc-zentrale-foto-toni-rappersberger-20161116_51_processed
До предварието се стига със зрелищен асансьор. Интересното е, че сградата така е направена отвътре, че офисите се разкриват от предверието като пръстите на една ръка. 
Сградата е проектирана от Пихлер&Траупман (Pichler & Traupmann ) и се забелязва веднага от Околовръстното по което се влиза във Виена. Тя е богата на извивки и лъкатушения, сякаш са завои, както приляга на дом на австрийския автомобилен клуб.  И е класически пример за това как една сграда намира своята форма. 

img_20160828_204150_kg_web_processed
Новата сграда със сигурност съживява района на тангентата, защото динамика в този хронично задръстен участък няма. Сега поне от зрителна гледна точка всичко се променя, защото тук вече се издига едно стоманено-стъклено торнадо, което се носи към магистралата. Сградата е построена и по повод 120- годишнина от основаването на Австрийски клуб по автомобилизъм, моторизъм и колоездене. 
Посетителят няма как да не забележи сходност със спиралите на известния Гугенхайм музей на Франк Лойд Райт.   

oamtc-zentrale-foto-toni-rappersberger-20161129_31_processed
Вътре можете да видите посетители,  разположени в удобни столове, които наблюдават през огромни стъклени витрини техническия преглед на техния автомобил, който се намира на едно ниво по-ниско.

oamtc-zentrale-foto-toni-rappersberger-20161116_40_processed
Любопитно е да се отбележи, че и самият call център  много се отличава от традиционната представа за работа в малки офис кутийки  в периферията. Тук се вижда слънчев офис със стъклена витрина, който дори се намира на най-хубавия етаж( централния етаж) в сградата. 
Сall центърът и сервизните помещения са части от идентичността на Австрийски клуб по автомобилизъм, моторизъм и колоездене, затова и на тях им се полага централното място, уточняват от клуба. 

toni-rappersberger_oamtc-zentrale-20161022_11_1_processed
Сградата се отличава и с централния си атриум, чийто бели парапети се извиват нависоко.  Извивките са не само външни, но и вътрешни, което е доста занимателно.
Приземният етаж с неговите 5 лъча е построен след запитване до служителите. Самите архитекти казват: „Често чуваме, че сградата отгоре напомня на едно кормило, на един волан, или на една джанта, обаче това ние не сме го мислили при изработката на проекта. По-скоро тази звездовидна форма е резултат на желанието да се избегнат изолирани офис лъчи вътре. Благодарение на своята завъртяна форма, разделението отвътре е много гъвкаво, а на външните краище са обособени тихи части за беседване и др. Предверието пък работи като площада на един малък град. Тук се случва неформалната комуникация.”

oamtc-zentrale-foto-toni-rappersberger-20161121_28_processed
На покрива има площадка за хеликоптер, и в него пътува спешен лекар.  Тази площадка играе ролята на „корона” и това е короната на сградата. Външният стоманено-стъклен пръстен изпълнява повече задачи наведнъж: звукоизолатор, комуникационна фасада и предлага аварийни стълбища.

oamtc-zentrale-foto-toni-rappersberger-20161120_2_processed
Критиците казват, че комбинацията от доказани елементи, извивки отвътре навън и по-необичайни форми дават като цяло тази сграда, направена точно по мярка, което е било целта. 

Превод : Светлана Желева
Сподели

Тагове: моторизъм и колоездене | централа на öатс

 
Уебсайт на автора: www.pxt.at

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор