МАГМА ПАК - Цех за произвдство на хартиени торби и опаковки с административна част, гр.Перник

(1 глас, средно 4.00 от 5)

1_Vanya_Myankova_Vanika_Magmapak1_01
Цех за производство на хартиени торби и опаковки МАГМА ПАК с административна част, кв. "Изток", гр. Перник
Проектант: Ръководител проект арх. Красимир Джеджев, дизайн Филип Попов, проектант арх. Диляна Андрова, арх. Ваня Мянкова
Архитектурно бюро „ВАНИКА”

Технически проект - януари 2016 г.
Строителство  2016 – 2017 г.

Цехът за производство на хартиени торби и опаковки с административна част на фирма „Магма пак” ООД е ситуиран в съществуващата площадка на фирмата в промишлената зона на кв.”Изток”, гр.Перник.
Сградата е с РЗП 3211 м2, на два етажа, със сглобяема стоманобетонова конструкция на фирма „Кастело прикаст”. Производственият цех е правоъгълна сграда с габаритни размери 71.32 х 22.92 метра и се състои от производствено хале на два етажа без сутерен и административна част също на два етажа без сутерен. Стената между халето и администрацията е решена като пожарозащитна преграда с EI/ REI 120 с цел обособяването на два пожарни сектора, за да се избегне необходимостта от автоматична пожарогасителна инсталация.

На първия етаж са разположени приемно помещение, печатарски цех, цех за машинно рязане и сгъване на хартиени торби, помещение за щанцоване, компресорно помещение, тоалетни за персонала, технически помещения.
На втория етаж са два цеха за лепене и оформяне на хартиени торби, битови за персонала, офис, вентилационно помещение. Връзката между двете нива е стълбищна клетка с естествено осветление и товарен асансьор. Покривната система е от стоманобетонни Т–панели и поликарбонат в зоните за естествено горно осветление. Над входа над административната част, решена с окачена фасада, е предвидена Г-образна козирка, която е като обемен цветен акцент. На първия административен етаж е входното фоайе с тоалетни, офисни и обслужващи помещения. На втория етаж е рецепцията за посетители, с още офисни и обслужващи помещения. Двата етажа са свързани с отворено стълбище и пътнически асансьор.

Проектът е съобразен с изискванията за достъпна среда за населението, с достъпно паркомясто на паркинга до входа за производствената част, достъпен маршрут и асансьор, тоалетна клетка, входни врати и др.
Сградата се придържа към критериите за иновативност при архитектурното и техничeските решения, макар че в този тип сгради водещи са функцията и технологията.

Една от спецификите на този тип сгради е тяхната висока енергонаситеност. В конкретния случай работната мощност на обекта е почти 1 MW. Ето защо една от задачите пред проекта бе да усвоим част от тази енергия и да я използваме за отопление. За целта на първо ниво бе отделено помещение за компресори и вакуум агрегати, които, поради големия си брой, бяха наредени на стелажи по височина, като общата им мощност е около и над 100 kW. Точно над компресорното, на второ ниво, разположихме вентилационното помещение. През зимата топлият въздух от компресорното се подава в рекуператорите към вентилационните камери. През лятото той се изхвърля в атмосферата.

2_Vanya_Myankova_Vanika_Magmapak_02

Фасадите на сградата са с термопанели с пълнеж от твърда пяна PIR 10 см, монтирани вертикално. Използвани са четири цвята фасадни панели от тъмно оранжево до черно кафяво. При тяхното цветово решение се търсеше визуалния ефект на лава, на магма, съответстващо на името на фирмата. Проектът бе изготвен съвместно с дизайнера Филип Попов. Проблемите се породиха от относително малкото количество на фасадните панели – общо около 1400 м2, в четири цвята и два вида пълнеж – полиуретан и минерална вата. Имаше панели от даден цвят с площ около 120 или 160 м2, които нямаше кой да произведе, поради малката квадратура. Проблемът бе решен успешно чрез логистика от фирма „Кингспан”, която имайки няколко завода в Европа, успя да достави  тези малки количества разноцветни панели.

11_Vanya_Myankova_Vanika_Magmapak_011

В интериора се разчита на естествения цвят на бетона като неутрален фон за производствените и административни дейности. Във всички помещения в производствената и административната части, с изключение на мокрите и битовте помещения, настилката е шлайфан бетон с повърхностен втвърдител. Бетоновите стени при стълбището, асансьорната шахта и самото стълбище в административната част са видим бетон, без допълнителна обработка.

13_Vanya_Myankova_Vanika_Magmapak_013
Фасадните термопанели остават видими, без допълнителна обработка от вътрешната страна.

Стоманобетоновите елементи (колони и греди) също не се обработват допълнително. Подовите 2Т- и покривните Т-панели както в производствената, така и в административната части, остават видими и без допълнителна обработка; окачени тавани от гипскартон се изпълняват само в тоалетните и битовите помещения. Дограмите са алуминиеви със стъклопакет, и с профили в цвят.

9_Vanya_Myankova_Vanika_Magmapak_09

Сглобяемата стоманобетонова конструкция на „Кастело Прикаст” също заслужава внимание. Първото нещо са фундаментите, които са със силно олекотен, оставащ кофраж, заводски изготвен от просечена, нагъната ламарина, която не пропуска бетон или циментово мляко при изливане на основите. Колоните, гредите и подовите панели са прецизно изпълнени. Отводняването е вътрешно, в колоните.

Интересно се решават и покривите. Покривът на халето е изпълнен от редуващи се стоманобетонови предварително напрегнати Т-панели “AQUARIUS”, широки 2.50 метра, и послоен монтаж от дъговидна, трапецовидна ламарина и минерална вата, която може да бъде широка до 4 метра. По този начин площта на покрива от стоманобетон може да се редуцира до 40% от общата площ на покрива. Това олекотяване се отразява в намаляване на усилията в греди, колони, фундаменти. Дъговидните ивици са особено подходящи за монтаж на горно осветление или димни люкове, които са единна система с покривната конструкция. Те са внос от Италия и Германия и имат 25 години гаранция.

7_Vanya_Myankova_Vanika_Magmapak_07

Проектът на Архитектурно бюро Ваника участва в архитектурен конкурс Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2018, като получи Втора награда в категория "Промишлени сгради".

Сподели

Тагове: арх инова 2018 | арх.студио ваника | магма пак

 

Новини

22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
13 Април 2020, 14.44
В съвременните големи сгради, независимо дали са промишлени, търговски или...
06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
Медийни партньори
VIP медиен партньор