Завод за лазерни машини НЕОНА

(0 гласа, средно 0 от 5)
1_Veneta_Ruseva_Veenie_Neona_01
Завод за лазерни машини  НЕОНА
Проектант: Вени студио архитекти ЕООД, арх. Венета Русева, арх. Невена Гашарова, инж. Кремена Костова

Заводът на НЕОНА е съвременно предприятие, което осигурявя материално-техническа база за едно изключително иновативно производство – изработването на лазерни машини. Бързото развитие на този отрасъл на машиностроенето предполага планиране, което да отговаря на растящите му изисквания и това е едно от главните предизвикателства при проектирането на завода. Наред с прецизното функционалното зониране, обуславящо гладкото протичане на процесите на производството, една от основните идеи е създаването на приятна работна среда, която предоставя добри условия за труд и отдих на служителите. Друга важна задача е постигането на висока енергийна ефективност на сградата, чрез правилно структуриране на обемите, избор на подходящи материали, система за климатизация и LED осветление.
Строителството на сградата стартира в началото на 2016г., а предприятието е с разрешение за ползване от август 2017г.

Някои от предизвикателствата, с които се сблъсква проектът са ограничения бюджет и определеното от вече одобрения ОУП петно на застрояване, с конкретна форма и габарити. Въпреки това, резултатът е една модерна сграда, компактна и същевременно отворена към околната среда.

Ситуация
Парцелът, в който е разположена новата сграда се намира в „Промишлена зона Божурище“. Има изграден достъп откъм улица по североизточната му граница. Теренът е със слабо изразен наклон в североизточна посока, а височината на сградата спрямо средна кота прилежащ терен е 7.96м. Предприятието е ситуирано в западната част на парцела.

2_Veneta_Ruseva_Veenie_Neona1_02

Главният вход на сградата (към представителната и част) е от изток, където се намира и паркинга за персонал и посетители. От северната страна, при товарния вход е зоната за зареждане и експедиция. От южната страна, откъм входа за персонал има рекреативна зона с богато озеленяване, което продължава и обикаля обекта и от запад.

Функционално и композиционно решение
Сградата представлява изчистена правоъгълна призма с габарити 40/36/8м. Надлъжно се дели на две основни зони:
  -  едноетажно производствено хале с ширина 24м., разделено на по-малки цехове, които се свързват посредством транспортен коридор .
  -  двуетажна административно-обслужваща част с ширина 12м., в общия обем на сградата.

5_Veneta_Ruseva_Veenie_Neona_05

В халето се помещават шлосерски, машинен и монтажен цех, зала за нанасяне на покритие, зала за лазерни машини, складове за материали и кабинет за проектанти, свързан с машинния цех. Зареждането и експедицията стават през транспортния обслужващ коридор на халето, снабден с ролетна промишлена врата. Светлата височина в производствените площи е средно 6.80м, а дълбочината им навътре от фасадата е проектирана така, че да осигурява достатъчно естествено осветление. Всички цехове с външни стени имат високи странични прозорци, а халетата във вътрешността на сградата са с покривни прозорци.

Успоредно на промишленото хале, в общия обем на сградата е разположено административното крило на сградата. В него са оформени две зони – представителна и обслужваща.

6_Veneta_Ruseva_Veenie_Neona_06

В представителната зона са разположени  високо фоайе, изложбена зала, кабинет за сътрудници, зала за обучения и срещи,  стълбище към второто ниво и санитарни възли с предверия за посетители, като единият от тях е пригоден за инвалиди. В обслужващата зона с е помещават битови помещения, широка и светла столова, спомагателни и технически помещения. Всички стаи за служителите са с естествено осветление.
Подходът към етажа е осигурен посредством открито трираменно стълбище. На второто ниво са разположени кабинети на администрацията на предприятието, санитарни и спомагателни помещения, както и просторна зона за рекреация, свързана с  обема на главното фоайе чрез открита галерия.
Втора открита галерия има към монтажния цех. Чрез нея се осигурява бърза връзка между второто ниво на административния блок и производственото хале.

Конструктивно решение и фасади
Носещата конструкция на халето е монолитна от стоманобетонни колони и греди в надлъжна посока. Покривът е скатен, от стоманени греди и столици, покрити с LT ламарина и изолационен пласт: твърда вата и хидроизолационни мушами.

Конструкцията на административното крило е също монолитна от стоманобетонни колони и греди. Покривът е топъл плосък: стб плоча; битумен грунд; пароизолация; топлоизолация от ЕPS 15см и 2 пласта хидроизолация.

За пръв път в България е приложено ТПО фолио с индукционно залепване без пробиване на ронделите на мембраната, с което се повишава издръжливостта и на по-големи ветрови усилия.

3_Veneta_Ruseva_Veenie_Neona1_03

Външните ограждащи стени на цялата сграда са изпълнени посредством послоен монтаж – носеща метална конструкция и минерална вата и облицовка от алуминиеви композитни панели в тъмносив цвят. С цел намаляване на разходите, западната стена на предприятието е изпълнена от PUR панели, в контрастен светъл цвят. Обилното остъкляване на сградата от изток е представено от окачена фасада ЕTEM Vario. Дограмата е алуминиева, с прекъснат термомост със стъклопакет с едно 4-сезонно и едно обикновено стъкло, оцветено в сиво. Окачено фасадно остъкляване е използвано частично и по южната и северна фасада – при шлицовете, оформящи визуалния преход между административната и производствена зона. По южната, западна и северна фасада са предвидени прозорци за естествено осветление на цеховете от алуминиева дограма с прекъснат термомост със стъклопакет, в цвета на окачената фасада.

Естетическият облик е стегнат и минималистичен и в хармония с почти парковата околна среда и близките сгради.
Същият подход е използван и при интериорната разработка на административната част, като в детайлите отново се вижда вниманието към работещите хора и посетителите на предприятието. Използвани са висок клас материали и обзавеждане, в унисон с общия архитектурен стил. Цветовите решения са семпли, но въздействащи.

ОВК системи
В офисната част на сградата, климатизацията е решена чрез двутръбна система на директно изпарение тип VRV/VRF с възможност за рекуперация на топлина и позволява едновременно отопление и охлаждане в отделните помещения. Инсталацията работи с екологично чист фреон тип R410-A. Предвидено е и водно‐помпено нискотемпературно подово отопление, като в машинно помещение е разположен и хидромодул, свързан към VRF инсталацията, захранваща административната част.
За производствената част е предвидена двутръбна фреонова VRF климатична инсталация. И в двете части на сградата е предвидена механична приточно‐смукателна вентилационна инсталация.
И тъй като се касае за реализиран обект, можем да заявим, че ниските експлоатационни разходи доказват ефективността на избраната система.

11_Veneta_Ruseva_Veenie_Neona1_11

Постигнати технически показатели:
  •     Площ на парцела  4220 кв.м.
  •     Плътност 34%
  •     Застроена площ 1440 кв.м.    
  •     Кинт. 0.46
  •     Застроена площ eтаж  489 кв.м.    
  •     Кота корниз  7.80 м
  •     Разгъната застроена площ 1929 кв.м.    
  •     П оз. - 26%  1106,36 кв.м


Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурна награди АРХ ИНОВА 2018", като спечели Трета награда в категория "Промишлени сгради".
 

Сподели

Тагове: вени студио архитекти | завод за лазерни машини неона

 

Новини

10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
09 Януари 2019, 10.24
На 17 януари 2019 год. от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще...
03 Януари 2019, 17.04
Хижа „Родина“ на БДЖ е една от най-красивите планински хижи, не само на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор