Сервиз за ремонт на двигатели, складове и административно-битова част, гр. Карлово

(0 гласа, средно 0 от 5)
1_Vladimir_Sradkov_ASP_IPO_Karlovo_Exterior_01
Проектант: арх. Владимир Срадков, "Архитектурно студио ФИ" ООД

Възложител:  ИПО ООД
Фирма „ИПО” ООД е официален представител за България на водещи световни производители в областта на машиностроенето: Cummins, Fleetguard, Allison, Yanmar, Houchin Aerospace. Развива и собствено производство в сферата на металообработването.

Функционални параметри:
Сградата има представителни, търговски и обслужващи функции. В обекта ще се извършва диагностика, техническо обслужване и ремонт на двигатели, скоростни кутии и горивни системи за тежкотоварни автомобили и пътно-строителна техника в демонтирано или монтирано състояние на оборудването.

Сградата е проектирана с три надземни етажа и сутерен.
На кота -2.90 се намира полуподземен гараж за 23 автомобила, техническо помещение и главно ел. табло.

13_Vladimir_Sradkov_ASP_IPO_Karlovo_13
 
На кота ±0.00 е разположен главният вход за посетители на aдминистративно-битовата част на обекта. На това ниво се намират и приемна за клиенти, офиси, санитарни възли и битови помещения за персонала. Тук е ситуирано и основното помещение за диагностика и техническо обслужване на двигатели и скоростни кутии. Обособени са зони за разглобяване, измиване, настройка и калибровка за отделните части и възли. С помощта на осем тонен мостов кран отделните елементи се транспортират в различните сектори.
На кота +3.60 са разположени кабинетите за администрацията на сервиза, управителите, фоайе за изчакване на посетители, кухненски офис и склад.

12_Vladimir_Sradkov_ASP_IPO_Karlovo_Interior-01_12
 
На кота +7.20 са разположени офис и открита озеленена тераса.
Вертикалната комуникация в сградата се осъществява от двураменна стълба.

Технически параметри:
Застроена площ: 2190 м2
РЗП: 4108 м2
Начало на строителството - Ноември 2013 г.
Завършване на строителството - Юни 2015 г.

Обемно-пространствени параметри:
При формообразуването е търсен общ силует между административната част и основното сервизно хале, като двата обема в сиво и бяло си взаимодействат и създават усещане за движение. Това усещане се подчертава и с различният растер на фасдните плоскости: при сивия обем растерът е хоризонтален, с променливо отношение в размера на плоскостите, а при белия обем растерът е перпендикулярен на покривната повърхност.

3_Vladimir_Sradkov_ASP_IPO_Karlovo_Exterior_03

Иновативност на проектното решение:
Обемът на сградата е резултат от функционално търсене за постигане на естествена осветеност на производственото хале. Чрез метална ферма с нaклон от 21 градуса (юг-север) получаваме естествено северно осветление с постоянна интензивност и възможност за използване на наклонената покривна повърхност за фотоволтаична централа от 754 панела с мощност 240W , която ще се комбинира с въздухо-нагнетателни системи. Енергията от фотоволтаичните панели се преобразува в сгъстен въздух, който ще се използва в производството.
Като се вземат предвид цените за изкупуване на електроенергия от фотоволтаични електроцентрали (ФЕЦ) в България за 2013 г., при инвестиция около 2 лв за 1w = 180960 х 2 = 361920 лв
и добив 111726,5 лв за година, излиза че инвестицията се връща за по–малко от 3 години и половина. 

Строително-техническа част:
Административната сграда е изпълнена с монолитна скелетно-гредова стоманобетонна конструкция. 
Фасадите са решени с обшивка от алуминиев композитен материал Еталбонд  върху термопанел и структурно остъкляване със системите на Етем Е85 и Е24. 
За стъклопакета са използвани  продукти на фирма AGC  Glass – Stopray Vision 50 T с висока енергийна ефективност, максимална прозрачност и неутрален цвят. 
Топлоизолацията на сградата е от камена вата 25см (10см термопанел + 15см в щендерна стена) с плътност 50 кг.
Окаченият таван в сградата е AMF – Termatex-Alpha HD.
Сградата е оборудвана със система за сградно управление /BMS/, контролираща функционирането на централната двутръбна VRV климатизационна инсталация, гаражната вентилация, пожароизвестителната система, видеонаблюдението и контол на достъп.
Всички осветителни тела в сградата са Led с ефективност 100lm (единицата за светлинен поток) за w
 
ASP_IPO_Karlovo_Service-01_05

Сервизното хале  е изпълнено със сглобяема конструкция от стоманобетон и метал. Колоните са стоманобетонни, изпълнени в заводски условия. Фундаментите са точкови и ще бъдат отляти на място. Металните ферми са изготвени от стоманени профили.
Фасадните стени са решени с обшивка от 10см стенни и 12см покривни термопанели с пълнеж от полиуретанова пяна.
Структурно остъкляване е със системите на Етем Е85 и Е24 и стъклопакет с висока енергийна ефективност.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2018" и бе номиниран в категория: "Промишлени сгради".
 
Сподели

Тагове: архитектурно студио фи | сервиз за ремонт на двигатели

 

Новини

06 Февруари 2019, 10.50
VЕКА е един от първите производители на ПВЦ профили за дограма, имащ правото да...
30 Януари 2019, 14.15
Изложение АРХИТЕКТУРНО-СТРОИТЕЛНА СЕДМИЦА събира сектора от 6 до 9 март в Интер...
23 Януари 2019, 13.34
Пилотно социологическо изследване на инициативите Визия за София и Зелена...
Медийни партньори
VIP медиен партньор